Even een keer wat anders dan musua of speeltuinen, vandaag een dagje naar de kou, -10 graden wel te verstaan. Vandaag gaan we naar ijsbeelden, het ijsbeeldenfestival. En bij hogere temperaturen zouden deze dus gaan smelten. Dit is onze eerste keer dat we hier naar toe gaan en we zijn enorm benieuwd wat het is en hoe we het ervaren, beelden van ijs…. Dan ook nog een keer naar de zandsculpturen in 2020. Dat kan niet ontbreken als je het ijs al hebt gehad.

Een goede vriend vergezelde ons op dit dagje uit. De meiden hadden geen school, dus besloten we erop uit te gaan. Hij wist nog niet waar we naar toe gingen, dus tot op het laatste moment was het een ware verrassing. We konden de auto dicht bij de ingang parkeren en betreedden de grote hallen. Planeten hingen boven ons en we zagen wat speelattributen, die enkel toegankelijk waren in de kerstvakantie zelf, en niet ervoor. Jammer genoeg.

IJsbeeldenfestival

Dus we vervolgden onze weg naar de andere kant van de zaal om daar onze toegangskaarten te laten scannen. We kregen een mooie sneeuwvlok-stempel op onze handen gedrukt, zodat we de hele dag toegang hadden tot de ijsbeelden. We liepen de hallen weer uit tot de ingang van de kou. We trokken onze mutsen aan, sjaals en handschoenen. Gelukkig droegen we al een winterjas. We waren goed voorbereid. Er liepen ook mensen rond in wat dunnere jasjes. Logisch, want Nederland kent geen strenge winters meer, dus kleed je je ook niet winters in de winter.

We liepen naar binnen en vol verbazing hebben we er toch een uur rondgelopen. We namen leuke en mooie foto’s. We keken echt onze ogen uit. Het was prachtig gemaakt. Grote ijsbeelden, maar ook kleine. Grote blokken, maar ook erg gedetailleerd. Ook leuke fotomomenten mogelijk gemaakt aan een schandpaal of in de trein. Dan kon je het ijs ook even aanraken. De glijbaan was leuk voor de kinderen. Het antiglijmatje, gleed prima mee naar beneden en bleef totaal niet op z’n plekje liggen. Ook de ijsbar was helaas gesloten en enkel open in de kerstvakantie zelf. Jammer, want we hadden het als een leuke ervaring erbij willen doen.

Tuurlijk hadden we dit ook in de kerstvakantie kunnen doen. Dan hadden we rijen dik kunnen staan, opgepropt met de massa binnen de beelden kunnen aanschouwen en wachten op mooie kiekjes. Nee, dan maar liever een paar ervaringen minder en de ruimte, dan opgepropt met de rest. We hebben de verhalen gehoord over de drukte, dus ik ben blij dat we één dag voor de vakantie hebben genoten.

We zijn ook voor een tweede rondje gegaan. Dat had dan vast niet gekund. Toen hebben we alles echt goed bekeken en wat het was. We waren onze eerste indrukken al te boven, dus was er ruimte voor meer detail. Met twintig minuten stonden we weer buiten. Het ging nu echt meer om wat het was en niet de verbazing zelf. Daar hebben we enorm van kunnen genieten.

Conclusie ijsbeeldenfestival

Het is zeker de moeite waard om heen te gaan. Vergeet je niet warm te kleden, er waren zelfs mensen die de skibroeken aantrokken, dat vonden wij een goed idee ook al waren wij ze vergeten. Wij houden van rust, dus buiten de vakantie om is een aanrader, ook al mis je dan de extra’s. Wil je een andere ervaring, is het laatste weekend van het festival een tip, dan mag je de beelden aanraken. Het is iets wat je gewoon gezien moet hebben voor een keer.

Onze tops van de dag:

  • de ijsbeelden
  • de fotomomenten (je kon het ijs aanraken)
  • de glijbaan van ijs

Verbeterpunten:

  • de extra’s ook op andere dagen
Het ijsbeeldenfestival verdient drie sterren. Het is leuk om een keer te hebben meegemaakt. Ik zou er niet herhaaldelijk heen willen gaan. Het is een bucketlist dingetje. Je vergaapt je aan de creatieve expressie en hebt ontzag voor hoe het tot stand is gekomen. Het is een beleving dat je gewoon een keer moet hebben meegemaakt.

TIP: check leuke kortingen zoals de ANWB, het AD of Groupon of bestel tickets via de website zelf.