Ik houd wel van een soepje op z’n tijd. En dan niet zo’n bouillonnetje waar je de rest van de dag op moet teren. Nee, echt een soep met vulling. En dan ook nog zelfgemaakt. Meestal maak ik het dan zelf in de pan, het heeft toch vaak niet zo veel tijd nodig. Deze soep komt echter uit de slowcooker/crockpot. Dat is dan uiteraard geen 10 uur trekkende soep. In de ochtend erin en met de lunch genieten. Brood ben ik wel klaar mee om elke middag te eten. Een gevuld soepje is dan een geweldige afwisseling.

Dit is een recept uit het boek ‘Het slowcooker kookboek’ van Veltman Uitgevers. Een uitgebreid kookboek voor de slowcook fan of beginner. Een ruime hoeveelheid aan recepten van allerlei smaken thuis. Van hartig tot zoet, van lang koken tot klaar in een paar uurtjes.

Wat is een slowcooker?

Wellicht even handig om er even wat over gezegd te hebben. Nog niet iedereen is bekend met dit fantastische apparaat. De slowcooker is een grote pan welke langzaam wordt verwarmd op basis van stroom. Afhankelijk van het recept, stel je de gewenste tijd in en of het verwarmd wordt op een hoge of lage temperatuur. Het principe van een slowcooker is dat hij het eten bij een constante temperatuur heel langzaam gaar maakt, waardoor hij ongeveer evenveel elektriciteit verbruikt als een gloeilamp, ook al kan hij wel 10 uur aanstaan; hij is dus heel zuinig in het verbruik.

Kies een slowcooker die:

  • qua formaat past bij je gewoonten en behoeften
  • bij voorkeur ovaal, om zo ook kip, broodvormen en souffléschalen erin te kunnen plaatsen
  • kies één met een controlelampje, zodat je weet dat het apparaat aan staat
Print Friendly, PDF & Email

Noedelsoep met Chinese kool en gehaktballetjes

Algemeen

Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 2 3/4 uur
Stand: hoog

Ingrediënten

Voor de gehaktballetjes:

  • 675 gr mager rundergehakt
  • 3 cm gemberwortel, geschild en fijngeraspt
  • 1 flinke teen knoflook, gekneusd
  • 1 flinke rode peper, zaadjes verwijderd en fijngehakt
  • 6 lente-uitjes, in dunne ringetjes
  • 1 eiwit
  • 1 el maïzena
  • 1 el rijstwijn

Voor de soep:

  • 1 el olijfolie
  • 1,5 liter warme kippenbouillon
  • 150 gr shiitakes, in plakjes
  • 85 gr cellofaannoedels
  • 225 gr Chinese kool, geschaafd
  • lichte sojasaus naar smaak
  • sesamolie voor het besprenkelen

Bereiding

Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballetjes door elkaar. Verdeel het gehaktmengsel in 24 stukjes en rol daar met natgemaakt handen balletjes van. Zet de balletjes tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Verhit in een grote koekenpan de olie op middelhoog vuur en bak daarin de balletjes in gedeelten rondom bruin. Ze hoeven niet gaar te zijn. Doe ze ove rin de keramische slowcookerschaal. Schek de kippenbouillon erbij en voeg de paddenstoelen (shiitakes) toe. Leg het deksel op de slowcooker en kook alles 2 uur op hoge stand.
Breek de cellofaannoedels in stukjes en voeg ze samen met de Chinese kool toe aan de soep. Roer goed en kook de soep op de hoge stand nog 30 min. Breng de soep op smaak met de sojasaus en besprenkel hem met de sesamolie.

Smullen maar….

En dan is dat moment aangebroken dat je Noedesoep klaar is. De geur heeft je al doen watertanden en je hebt je kommetje volgeschept. De eerste hap van je soep is verrukkelijk. De bouillon is heerlijk, het gehakt is smakelijk, de noedels zijn een goede toevoeging, etc. het is gewoon een heerlijk simpel recept voor een heerlijke soep. Wij hebben het gegeten tijdens de lunch en konden de soep niet laten staan en hebben ook bij het avond eten nog een kommetje gegeten. Dat is weer het voordeel van een slowcooker, het heeft een warmhoud functie. Ons soepje behoefde geen verdere bewerkingen en stond met het avondeten klaar.