Wij hanteren maandthema’s binnen ons (thuis)onderwijs. Dit keer behandelden we het thema India.

Elk thema heeft veel uitzoekwerk. Er is veel beschikbaar (of juist niet) aan materiaal. Al dit materiaal zoek ik dan uit of het geschikt is voor de meiden. Dus qua leeftijd en het niveau waar ze op werken. Dit is vergelijkbaar met groep 6-8 en onderbouwniveau middelbaar onderwijs. Soms zitten er makkelijkere dingen tussen en soms een uitdaging. Dat is oké. Het gaat om het plezier dat we met elkaar beleven tijdens het thema. Tevens is het juist goed om makkelijk of te wisselen met wat moeilijker om het vertrouwen op te bouwen dat je iets wel kunt.

Daarnaast is er in elk thema ruimte voor de peuter/kleuter. Denk aan het overtrekken van een lijn of een kleurplaat of een knip en plakwerkje. Het is niet heel veel werk voor hem, maar zo is hij wel betrokken bij wat we doen op zijn niveau binnen zijn aandachtsboog. Daarnaast doet hij eigenlijk al best veel mee met zijn grote zussen, vooral het knutselen en experimenteren. De werkbladen zijn een extraatje voor als hij met het ‘werk’ wil mee doen.

Zie de kennis hier dan ook als inspiratie voor je eigen doeleinden. Zie het als startpunt voor je eigen invulling van het thema India. Wat had ik dat fijn gevonden als dat er was geweest in mijn zoektocht naar invulling van het thema India.

Een gedeelte van de informatie is in het Nederlands en een ander gedeelte is in het Engels. Wij hebben zelf tweetalig onderwijs, en in het Engels is er veel (meer) beschikbaar. Sla het dus niet meteen over als je (nog) geen Engels in je onderwijs hebt verweven. Het kan je inspireren.

Mocht je naast deze inspiratie, toch alle kennis willen verwerven, kun je mijn India werkboek bestellen voor €15.00. Dit boekje beslaat meer dan hier op de pagina te vinden is; lezen, voorlezen, rekenen, kijken, tekenen, experimenteren, knutselen, etc. Het staat boordevol informatie en leuke opdrachten om te doen. Hier op de website geef ik een idee van de inhoud en wat we binnen het thema hebben gedaan.

Wil je op de hoogte zijn, wanneer dit boek daadwerkelijk te downloaden is, stuur mij dan een mail via de contactpagina. Streven is mei 2024.

Interessante websites voor Thema India

Hier heb ik een aantal websites opgesomd waar ik gebruik van heb gemaakt om het thema in te vullen. Er is een selectie voor Nederlandse websites en Engelse websites in combinatie met activiteiten voor de peuter. De websites zijn een goede houvast om invulling te geven aan het thema. Deze zijn kosteloos, maar een doorverwijzing vanuit de website kan resulteren in een bijdrage die daar (op een andere website) wordt gevraagd voor hun digitale werkboek/unit. De kosten zijn schappelijk en te overzien. Daarnaast is het een digitaal product, waardoor het een eenmalige betaling zou zijn en voor meerdere kinderen te gebruiken. De betaalde links, kunnen een affiliate link zijn. Dat betekent dat ik nog steeds achter het product sta, en dat wanneer jij overgaat tot een koop, ik een klein percentage daarvan krijg. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe.

Interessante websites

little ladoo

Little Ladoo

Fantastische uitwerkingen van knutsels, prints en activiteiten. Wij zelf hebben de 3D landkaart gemaakt en de lotusbloemen, maar er is nog zoveel meer om te ontdekken. Hoewel er bij staat voor ‘peuters’, kun je de knutsels prima inzetten voor de oudere kinderen. Er is ook goed werkmateriaal, kleurplaten en goede uitleg voor alle activiteiten. Laat je zeker inspireren.

Kosten: gratis

adventures in mommydom

Adventures in Mommydom

Hier vindt je een India Unit voor kinderen. Er zijn tips voor boeken die je kunt gebruiken. Wij hadden “India cultuur” bijvoorbeeld gebruikt. Er staat een leuk recept in en activiteiten. Je kunt ook doorlinken naar meer informatie over India om zo je thema tot leven te laten komen. Maak bijvoorbeeld een leuk lapbook van alles wat jullie doen.

Kosten: gratis

jeugdbieb

Jeugdbieb

Typ in het zoekveld “India” en check de resultaten. Scroll vooral verder naar beneden, voorbij Indianen. Er staan veel interessante links en een verzameling aan onderwerpen om te behandelen. Super handig om een startpunt te hebben en van daaruit invulling te geven aan bepaalde onderwerpen en zelf de diepgang te bepalen.

Kosten: gratis

yurls net

Yurls.net

Een inspirerende start om je thema over India invulling te geven. De duidelijke categorieën sturen je naar de juiste achtergrond informatie, welke je weer kunt verwerken in je thema. Het geeft je een goede houvast. Je hebt meteen een indruk hoe diep je kunt gaan en hoeveel je ter beschikking hebt om het over India te hebben.

Kosten: gratis

wonders of worldschooling

Wonders of worldschooling

Hier vind je diverse ideeën m.b.t. het thema India. Leuk om doorheen te lezen, maar ook om je door te laten verwijzen via een link die daarin staat vermeld. Haal eruit wat erin zit voor je.

Taal: Engels
Kosten: gratis

 

little school of smiths

Little school of smiths

Wederom een website die het thema India binnen hun eigen onderwijs heeft vormgegeven. Je kunt hier leuke ideeën vinden qua activiteiten en boekentips. Laat je ook hier inspireren om je thema in te vullen.

Taal: Engels
Kosten: gratis

the crafte classroom

The Crafty Classroom

Wat is een thema zonder creativiteit? Hier vind je daarom ook leuke ideeën met diverse media om uitdrukking te geven aan het thema op andere wijze. Heel inspirerend om te kijken wat bij jou aan zou sluiten.

Taal: Engels
Kosten: gratis (exclusief materialen)

montessori nature educational

Montessori Nature

Peuters en kleuters opgelet, hier vind je een mooie unit om ook deel te nemen aan het thema India op een passend niveau. Het is een kleine investering met leuke opdrachten die je voor ieder kind kunt inzetten.

Taal: Engels
Kosten: $5

Voor de peuter/kleuter

mumma diaries

India-themed unit study

Leuke activiteiten met gratis printables. Zo is er een olifantenmemory, sensorisch koken en matching nationale symbolen. Leuke en inspirerende ideeën om je peuter erin te betrekken.

Taal: Engels
Kosten: gratis

 

raise curious kids

India Crafts and Activities for Kids

Website pagina met leuke knutsels en activiteiten. Simpel en dus goed in te zetten voor de peuter en/of kleuter. Je vindt er o.a. spelletjes, kleurplaten en knutsels met propjes papier.

Taal: Engels
Kosten: gratis

little ladoo

India Busy Book

Een prachtig vormgegeven boek gericht op preschool, oftewel voor jouw peuter en/of kleuter. Er zitten wel 11 activiteiten in om bezig te zijn met India op hun eigen niveau. Ze kunnen ze veel leren en gezellig meedoen.

Taal: Engels
Kosten: €8.95

pinterest

Pinterest "Thema: India"

Het voelt een beetje als opvulling, maar toch ook weer niet. Je ziet op deze pagina leuke en simpele inspiratie om op peuter niveau het over India te kunnen hebben met een leuke knutsel. Laat je dus inspireren.

Taal: Engels, Nederland
Kosten: gratis

Interessante boeken voor Thema India

Hier heb ik de boeken geplaatst waar ik gebruik van heb gemaakt. Ik kies altijd een leesboek uit voor de oudere kinderen en prentenboeken voor de jongste, aansluitend bij het thema. Dat is vaak best een zoektocht, dus doe er je voordeel mee. De volledige boekenlijst is beschikbaar bij het Werkboek India. Dit zijn boeken vanaf 12/13 jaar (C-categorie), vanaf 9 jaar (B-categorie) en peuter/kleuter leeftijd. Daarnaast is er een lijst met boeken ter ondersteuning van het lesmateriaal voor kinderen en ouders.

De links kunnen een affiliate link zijn. Dat betekent dat ik nog steeds achter het product sta, en dat wanneer jij overgaat tot een koop, ik een klein percentage daarvan krijg. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe.

Daarnaast kun je ook altijd bij je bibliotheek terecht. Ik weet dat ze bij mij maandelijks wel ruim 15 boeken opzij leggen voor het volgende thema. Ik ben dol op reserveren en scharrel op deze manier mijn boekenlijst bij elkaar voor een hele maand. Dat kun jij dus ook prima doen en scheelt je flink in de kosten.

C-categorie vanaf 12/13 jaar

Chandra

Chandra

Dit is een aangrijpend verhaal over uithuwelijking in India. Hoewel dit niet meer is toegestaan, gebeurt dit nog steeds. Dit boek behandelt de gevolgen en de strijd voor vrijheid. Dit sluit goed aan bij het thema, omdat het een levend onderwerp is binnen de Indiase cultuur, vooral in de kleinere dorpen, met vergaande gevolgen.

Korte teaser:
Chandra wordt op 11-jarige leeftijd uitgehuwelijkt volgens de traditionele hindoestaanse gebruiken. Ze is aanvankelijk erge gelukkig. Ze laat school en vrienden achter om deze ‘liefde’ achterna te gaan. Ze gaat naar haar nieuwe familie ver weg in een klein dorp. Daar doet ze een gruwelijke ontdekking die haar hele leven op de kop zet. Ze moet een keuze maken hoe ze hieruit wil geraken. Zal het haar lukken om zich te bevrijden van deze barre omstandigheden? Kan zij ontsnappen van haar schoonfamilie? En welke gevolgen brengen een ontsnapping met zich mee?

Kosten: bibliotheek 

B-categorie vanaf 9/10 jaar

de kleine prinses

De kleine prinses

‘De kleine prinses’ is een klassieker. Deze uitgave is goed te lezen en te begrijpen.  Voor kinderen vanaf 10 jaar. Dit boek sluit goed aan bij het thema, doordat het verhaal gelinked is aan India. Ze wordt namelijk vanuit India naar een chique kostschool in Londen gestuurd.

Korte teaser:
Sara wordt door haar vader, die in India woont, naar een kostschool voor jongedames van stand gestuurd. Nadat haar vader komt te overlijden, verandert alles voor Sara. Ze is geen dame van stand meer en het hoofd van de kostschool, Miss Minchin, maakt daar misbruik van. Het leven wordt zwaar voor Sara. Toch weet ze overeind te blijven staan en behoudt ze een zachte en liefdevolle persoonlijkheid behouden. Benieuwd naar welke beproevingen ze moet doorstaan? Lees het boek of lees het voor.

Kosten: €24.95

Prentenboeken voor de Peuter/Kleuter

clara's grote reis prentenboek

Clara's grote reis

Mijn peuter was weg van dit boek. Het is ook een interessant boek. Het vertelt over de grote reis van de neushoorn Clara. De eerste neushoorn in Nederland, helemaal uit India. Op de laatste bladzijde staat wat achtergrondinformatie m.b.t. het verhaal.

Kosten: €13.99

mijn eerste yogaboek peuter

Mijn eerste yogaboek

Dit boekje was een ware hit. We konden allerlei simpele yogaposes samen oefenen en hij had al snel een lievelingspose. Echt fantastisch om samen te doen met je peuter. Yoga is afkomstig uit India, dus een goede link met het thema dat wordt behandeld.

Kosten: €12.99

dikke maatjes prentenboek

Dikke maatjes

Dikke maatjes is een vermakelijk prentenboek over een olifant die een heerlijk leventje heeft, maar opeens niets meer wil. Wat is er toch aan de hand? Vol met vrolijke kleuren die we kennen uit India.Het prentenboek sluit haarfijn aan op het thema.

Kosten: €14.75

Boeken als ondersteunend lesmateriaal

Naast de leesboeken had ik ook een stapel boeken ter ondersteuning van het lesmateriaal. Het is zo leuk om boeken samen te bekijken, te lezen en tot je beschikking te hebben. Ik had een flinke stapel thuis waaruit ik informatie putte en verwerkte in ons lesmateriaal. Al was het samen lezen of vragen beantwoorden. Niet alle boeken vond ik erg goed om uit te werken, dus ik zal je in ieder geval mijn top 3 meegeven. Doe er je voordeel mee.
stapel boeken thema india

Boekenstapel

Zoals je ziet hadden we een flinke stapel thuis liggen. Ik raad je niet aan om dezelfde stapel te reserveren en door te spitten. Ik heb dit gedaan om de boeken ook zelf goed door te kunnen nemen en een mening te kunnen vormen of het wel/niet goed aansloot bij het thema voor India. Op basis van ons gebruik is dit onze top 5 geworden:

 1. Sagen en sprookjes uit India – Miltner, V. bibliotheek
 2. Alles is chill €19.99
 3. Indiase cultuur – Anita Ganeri €19.50
 4. India – Martine van Kolfschoten bibliotheek
 5. Land in zicht India – Ali Brownlie Bojang bibliotheek
thema india voor de ouders

Achtergrond informatie voor de ouders

Naast het feit dat je samen met de kinderen boeken leest, is het ook fijn als je zelf nieuwe kennis op doet. Deze twee boeken heb ik zelf gelezen in deze periode en mijn kennis over India verrijkt. Ik weet nu veel meer en kan ook de kinderen beter ondersteunen in hun vragen of ze zelf iets bijzonders vertellen van wat ik heb opgedaan. Dit zijn de 2 boeken:

 1. India en de landen van Zuid-Azië bibliotheek
 2. India: mensen, politiek, economie, cultuur – Henk Boon bibliotheek

Persoonlijk vind ik beide boeken taaie stof. India en de landen van Zuid-Azië vond ik wel het makkelijkste weglezen, maar qua formaat toch regelmatig een onhandig boek. De plaatjes in dit boek verduidelijkten de boel flink en ik las er daardoor ook sneller doorheen. India kent een rijke en zeer interessante geschiedenis. Dat wordt in “India en de landen van Zuid-Azië” wel duidelijk. Ook het feitje over de rivier de Ganges zijn het delen waard en blijft wellicht hangen. Beide boeken overlappen elkaar in kennis en door deze herhaling zal het beter blijven hangen (of je slaat over).

Leuke knutsels

Wij knutselen altijd tijdens onze thema’s. Het thema koken bracht wel zijn eigen uitdaging mee m.b.t knutsels. Je gaat al snel over tot het ‘koken’ van gerechten en allerlei soorten baksels. Echter is het ook leuk om juist wat anders te doen binnen dit thema dan kennis verwerven en de keuken ontdekken. In onze ogen hoeven je niet uren of dagen bezig te zijn met een kunstwerk, maar is het bezig zijn met je handen en niet met je hoofd een aangename afwisseling van de dag. We knutselen samen, dus ook de peuter doet mee waar hij kan.

In de benodigdheden van de knutsels kunnen affiliate links zijn verwerkt. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar doe je dat wel, dan krijg ik een klein percentage daarvan. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe. Je kunt ook rustig de Action en de Wibra bekijken, wat zij beschikbaar hebben (staat ook vermeld bij de benodigdheden). Uiteraard kom ik daar ook regelmatig, wie niet?!

india landkaart verticaal

India landkaart 3d

Deze knutsel vergt wat tijd en inspanning. Je kunt ervoor kiezen om er gezamenlijk één te maken, of dat jij er zelf één maakt als ouder of dat iedereen er voor zich er één maakt. Wat je keuze ook is, het kost wat tijd. Het is wel een enorm leerzame knutsel en het resultaat is wel degelijk iets om trots op te zijn. Het is een vereenvoudiging van de belangrijke dingen uit India en je kunt altijd aanvullen waar jij denkt dat het nodig is. Een 3d-landkaart maakt het zichtbaar en sensorisch aantrekkelijk om het land India in beeld te brengen.

Benodigdheden:

 • kleuren vilt (zelfplakkend of niet), in ieder geval blauw, groen en bruin/oranje
 • steentjes decoratief
 • witte acrylverf
 • lijm (lijmpistool en/of vernis lijm)
 • wol voor de rivieren
 • karton om op te plakken
 • lijm als het vilt niet zelfplakkend is
 • schaar
 • pen en/of potlood
 • sjablonen
 • perforator

Zet je tafel klaar met alle spullen. Zorg ervoor dat je een sjabloon uitgeprint klaar hebt liggen om uit te knippen (of dit al hebt gedaan). Trek het sjabloon over op het vilt en knip uit. Als je geen lijnen wilt zien, werk dan met de achterkant naar boven qua overtrekken. Plak de uitgeknipte delen (het land, omringend land en zee) op een stuk karton. Knip de Tharwoestijn uit op donkerbruin/oranje vilt. Knip de strook uit voor het Himalaya gebergte op vilt en plak er de steentjes op met het hete lijmpistool en/of vernis lijm. Leg er wel een stuk krant of papier onder, zodat het niet op de tafel blijft plakken. Als het is opgedroogt, kun je de bergtoppen wit verven (de eeuwige sneeuw). Knip vervolgens de 3 of 4 rivieren uit: Ganges, Brahmaputra, Narmada en Yamuna, uit wol. Plaats een perforator boven een stuk gekleurd vilt en maak 3 rondjes voor de steden Mumbai, New Delhi en Kolkata. Plak deze op de juiste plek op India. Beslis of je ook de Andaman en Nicobaren eilanden en Sri Lanka erin wilt hebben. Knip deze dan ook uit met dezelfde omringende landkleur en plak deze op in de zee. Nu is jouw India landkaart 3d af.

Hier vind je ook een ander 3d-voorbeeld van klei: LitlleLadoo

lotus

Papieren lotus 3d

De lotus is één van de mooiste bloemen ter wereld en is de nationale bloem van India. Een knutsel ter ere van deze prachtige bloem zou niet mogen ontbreken. Deze knutsel is wel een geduldig werkje, maar dan heb je wel een gave bloem.

Benodigdheden: 3 kleuren papier/karton, een schaar, het sjabloon, een potlood. en lijm. De lijm moet wel goed zijn, dus een lijmpistool zou wel makkelijker (door)werken.

Print het gedownloade sjabloon uit via LitlleLadoo. Knip dan de stamper uit van de lotus van een lange strook geel papier. Maak een hele reeks inkepingen en rol deze op. Spruit de randjes op de top van het papier om een fluffy effect te creëeren. Maak daarna de binneste bloembladeren van het sjabloon (de kleinere blaadjes). Trek deze over op het roze papier met 6 naast elkaar en knip deze strook blaadjes uit. Rol deze op en plak de uiteindes aan elkaar. Maak nu de buitenste bloembladeren door deze afzonderlijk van elkaar over te trekken en uit te knippen. Je hebt hier zo’n 14 á 15 blaadjes nodig. Vervolgens knip je het lelieblad en de bloembasis (een roze rondje) uit. Zet de lotusbloem in elkaar door de onderdelen op de bloembasis te plakken. Eerst de buitenste bladeren en werk langzaam naar binnen toe, met de stamper als laatste. Tot slot plak je de bloem op haar lelieblad en je papieren lotus 3d is af.

Voor alle stappen duidelijk in beeld en tekst check je LittleLadoo

Dit idee is afkomstig van LittleLadoo (hier kun je ook gratis het sjabloon downloaden)

lotus zand

Lotus van gekleurd zand

Een andere leuke knutsel is deze lotus met gekleurd zand. Vergt even wat knip werk, maar dan heb je ook wat.

Benodigdheden: sjabloon lotus, dubbelzijdig papier, papier dat dus aan beide zijden plakt, gekleurd zand (roze en groen), een schaar en een pen/stift.

Teken de lotus onderdelen op het dubbelzijdig papier over en knip deze uit. Plak de lotus op een karton of a5-kaart weer in elkaar. Onthul blad voor blad de plakzijde en kleur deze met zand. Als je met verschillende tinten werkt, kun je ook schaduwen maken en blending. Leuk speels en creatief effect.

gandhi brilletje

Gandhi brilletje

Dit is een heerlijk leuk projectje om even zo tussendoor te doen in combinatie met informatie over Gandhi. Je hebt enkel papieren rietjes, een schaar en lijm nodig. Plet het rietje en maak de vormen in het juiste formaat. Knip het teveel af en plak de onderdelen aan elkaar. Voilá, je hebt een Gandhi brilletje.

Je kunt eventueel voor witte papieren rietjes gaan, dus je zelf kleurt of juist verschillende kleuren combineren voor een speels effect. 

speak hear see no evil verticaal

Speak, hear and see no evil – aapjes

De bekende ‘speak, hear and see no evil’ is afkomstig uit India (oorspronkelijk Japan), maar Gandhi representeerde deze uitdrukiing in drie aapjes die deze uitspraak uitbeelden. Het stond voor vrede en werd razendpopulair over de hele wereld. Hoe leuk is het dan om de aapjes in te kleuren en uit te knippen. Plak ze vervolgens op op een stuk karton met de juiste tekst bij het juiste aapje. Reken maar dat ze het zullen herkennen en onthouden.

pauw

Pauw

De pauw is niet alleen een prachtige vogel om te zien, het is tevens ook de nationale vogel van India. Extra speciaal dus om deze vogel op creatieve wijze van aandacht te voorzien.

Je hebt nodig: gekleurd papier (blauw, groen en oranje), een schaar, lijm/dubbelzijdig plakband en een zwarte stift.

Je vouwt de staart van de pauw door deze over de breedte in een harmonica op te vouwen (groen papier). Vervolgens knip je de pauw uit van het sjabloon, evenals de snavel en vleugel. Vervolgens teken je de pauwenveren op de staart van de pauw en teken je een oog en veertjes op de vleugel. Je kunt ook nog pootjes maken van het oranje papier en onder de vleugels plakken. Voilá.

Voor de uitleg nogmaals check DesiBlitz, scroll naar de onderkant van het aritkel om de pauw te vinden

theelichtje

Theelichtje

Het Divali feest is een gezellig lichtjesfeest vanuit het Hindoeïsme uit India. Het is één van de belangrijkste feesten in India. Het feest wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.

In de geest van de rij lichtjes kun je een leuke kaarsenhouder maken. Gebruik hiervoor Modelling Clay (Action heeft dit) en vorm een waxinelichtjeshouder. Versier deze dan met vrolijke kraaltjes. Zo wordt het een feestelijke kaarsjeshouder passend bij het Divali feest. 

Experimenteren (koken)

Wij experimenteren altijd tijdens onze thema’s. Het thema India was echt wel even wat anders, want hoe ga je experimenteren met een land? Wel nu, daar is koken dan een een goede voor. Zie hier twee recepten die we hebben gemaakt en van hebben gesmuld.

In de benodigdheden van de recepten kunnen affiliate links zijn verwerkt. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar doe je dat wel, dan krijg ik een klein percentage daarvan. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe. Je kunt ook rustig de Action en de Wibra bekijken, wat zij beschikbaar hebben (staat ook vermeld bij de benodigdheden). Uiteraard kom ik daar ook regelmatig, wie niet?!

broccoli bhaji

Broccoli-bhaji

Dit recept vind je terug in “Land in zicht India” van Ali Brownlie Bojang (pag 30) – bibliotheek.

Een bhaji is een gerecht dat vanouds in Zuid-India bereid wordt. Je kunt met groentes variëren, bijvoorbeeld bloemkool in plaats van broccoli.

Dit heb je nodig: 300 gr bloem | 2 el rijstebloem | 2 th chilipoeder | mespuntje bakpoeder | zout naar behoefte | broccoliroosjes | 120 ml water | 60 ml olie om in te bakken

 

Bereiding:
Meng de bloem en de rijstebloem door elkaar, samen met de chilipoeder, het bakpoeder en het zout. Voeg het water langzaam toe en roer alles voorzichtig door elkaar tot er een glad beslag ontstaat. Verhit de olie in een diepe koekenpan of een wok. Als de olie heet is, haal dan een broccoliroosje door het beslag. Zorg dat er overal om de broccoli heen beslag zit en laat deze dan voorzichtig in de hete olie zakken. Bak er steeds hooguit een paar tegelijk. Als de broccoli bruin geworden is, haal deze dan met een schuimspaan uit de olie en leg de broccoli op keukenpapier om hem uit te laten lekken. Eet smakelijk.

Lekker met ketchup of ander sausje.

chai tea

India Chai Thee

Chai is het Indiase woord voor thee. Indiërs zelf drinken hun thee het liefst met een flinke scheut melk. Het is een gemengde, krachtige kruidenthee. De samenstelling kan variëren, maar meestal bestaat het uit zwarte thee, verse kruiden en specerijen. Tijd om je eigen thee te zetten en van te genieten.

Ingrediënten voor 2 kopjes: 3 zakjes zwarte thee van ongeveer 1,5 gram, specerijen (paar plakjes verse gember, 1 kaneelstokje, 5 kardemom peulen, 3 kruidnagels), 200 ml water, 300 ml volle melk en suiker naar smaak.

Bereiding:
Je begint met het koken van thee met specerijen, gewoon in een pannetje op hoog vuur (of iets lager). Laat een paar minuten trekken. Als de thee flink donker is, voeg je melk toe, die ook weer een tijdje meekookt. Bij voorkeur een paar minuten (hoe langer, hoe lekkerder). Als het mengsel roestbruin en fantastisch geurig is, voeg je suiker naar smaak toe en geit je het door een zeefje in bekers. Voila, het is duidelijk echt niet lastig.

TIP: blijf bij de pan als de melk er in zit. Melk kookt snel over en dat is hier niet anders. Het vuur mag je niet zachtjes zetten, dus blijf erbij en ga op zoek naar het hittepunt waar de melk net bubbelt zonder over te koken.

Dit recept is afkomstig van lekkerplan

Films

Wij sluiten onze thema’s altijd af met een film die aansluit bij het thema, dus geen documentaire. Het thema India heeft leuke en voldoende opties om uit te kiezen. Hoe kan dat ook anders met Bollywood als tegenhanger van Hollywood.

Om de films te streamen, moet je een abonnement hebben op een streamingdienst. Deze films zijn te zien via Netflix. Om toch een goede Bollywood ervring te hebben, zijn de films te kijken vanaf 6+ of 9+. In de meeste Bollywood films is er een dosis romantiek en actie. Daarnaast kan er sprake zijn van dans en zang. De films zijn lang (2,5 tot 3 uur), dus trek er de tijd voor uit. Aangezien de films uit Mumbai (India) komen, is de gesproken taal Hindi en kun je ondertiteling aanzetten. Het is belangrijk dat je dus goed kunt lezen, om de films te kunnen volgen.

Heb je zelf andere suggesties, laat het mij weten in de reacties.

yeh jawaani hai deewani

Yeh Jawaani Hai Deewani

Tijdens een trektocht wordt een introverte persoon verliefd op een charmante ex-klasgenoot, wiens honger naar avontuur hen uit elkaar drijft. Jaren later kruisen hun paden elkaar opnieuw

Leeftijd: 6+
Taal: Hindi
Stream: Netflix

Trailer

 

Tu Jhoothi Main Makkaar

Tu Jhoothi Main Makkaar

Om extra geld te verdienen, helpt Mickey koppels uit elkaar te gaan, maar het leven wordt ingewikkeld als hij faalt voor Tinni, een carrièrevrouw met een onafhankelijke inslag.

Leeftijd: 6+
Taal: Hindi
Stream: Netflix

Trailer

Guru

Guru

In het India van de jaren vijftig gaat een hardnekkige man uit een kleine stad op pad om zijn kapitalistische dromen na te jagen in Mumbai, waar hij een stappen zet om een machtige tycoon te worden.

Leeftijd: 9+
Taal: Hindi
Stream: Netflix

Trailer

Luka Chuppi

Luka Chuppi

Een echtpaar uit een kleine stad doet alsof ze trouwt om te kunnen samenwonen en belandt in eindeloze lastige situaties om de waarheid voor hun orthodoxe families te verbergen.

Leeftijd: 6+
Taal: Hindi
Stream: Netflix

Trailer

Dostana

Dostana

Om een hospita voor zich te winnen die alleen vrouwen als huurders accepteert, doen twee mannen zich voor als stel – maar het kan gebeuren dat ze allebei verliefd worden op hun huisgenoot.

Leeftijd: 6+
Taal: Hindi
Stream: Netflix

Trailer

Jab Harry Met Sejal

Jab Harry Met Sejal

Een flirtende reisleider in Europa begint gevoelens te ontwikkelen voor een van zijn cliënten terwijl hij haar helpt bij het zoeken naar haar verloren verlovingsring.

Leeftijd: 6+
Taal: Hindi
Stream: Netflix

Trailer

The Body

The Body

Er zijn hersenspelletjes en mysterie in overvloed als een detective de verdwijning van het lichaam van een vrouw uit een mortuarium onderzoekt in deze Hindi-remake van een Spaanse thriller.

Leeftijd: 9+
Taal: Hindi
Stream: Neflix

Trailer

Dhak Dhak

Dhak Dhak

Tijdens de reis van hun leven vertrokken vier vrouwen op de motorfiets van New Delhi naar de hoogste bergpas ter wereld in Ladakh. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Leeftijd: 9+
Taal: Hindi
Stream: Netflix

Trailer

Uitjes

Ons streven is om aan het eind van een thema een uitje eraan te verbinden. Zo zorgen we voor ‘ontmoeting’ binnen een thema. Dan komt het tot leven en kun je echt het geleerde benoemen, voelen, bespreken, etc. Een uitje is voor ons echt een dag erop uit, maar kan ook een dagdeel beslaan. Je gaat er in ieder geval op uit om het thema te ontmoeten.

rijksmuseum india

Musea

Met een museumkaart in de aanslag is onze eerste keuze altijd een museum. Is er iets wat aansluit bij ons thema? Het antwoord is “jazeker”. Hierbij een korte lijst van musua.

indiaas restaurant

Overig

Musea zijn natuurlijk standaard trekpleisters om je thema mee te verrijken en naast een vliegticket naar India, kun je ook andere uitjes overwegen.

 • Check of je bij een feest aanwezig kunt zijn (in je eigen omgeving), zoals Divali en Holi – Den Haag kent zulke feesten
 • Ga uit eten in een echt Indiaas restaurant (dit kun je checken door na te gaan of er een kok uit India in de keuken staat) – in Amsterdam zit een hele goede en een ware beleving

Thema India

Wij wensen jullie ontzettend veel plezier tijdens jullie thema ‘India’. Deze lijst is uiteraard niet gelimiteerd, dus als je zelf leuke aanvullingen hebt, laat het mij dan vooral weten in de comments. Ik zie ook graag werkjes terug of uitjes. Tag mij dan in sociale media en volg mij vooral om als eerste te zien wat wij doen/ondernemen.

Vergeet niet contact op te nemen als je interesse hebt in het werkboek India voor €15.00. Streven is mei 2024 om het boekje klaar te hebben voor download.