Emilie Wapnick

Hoe word je alles? 

– Emilie Wapnick –

Categorie: Non-Fictie

Onderwerpen: Psychologie algemeen, Bedrijf en Beroep, Loopbaanplanning, carrièreplanning, Wijsbegeerte, Psychologie, Man en vrouw in het arbeidsproces

Cijfer: 9/10

Over de schrijver

Emilie Wapnick is een schrijver, kunstenares, carrièrecoach en community leider. Ze is oprichter en creatieve director van Puttylike.com. Ze studeerde muziek, kunst, film productie, en rechten. Haar boek How to Be Everything verscheen in 2017 bij HarperCollins. Het is vertaald in 13 talen en won een Nautilus Book Award. Emilie was te zien in The New York Times, Fast Company, Forbes, New York Magazine, The Huffington Post, BBC en Lifehacker.  Haar TED Talk, “Why Some of Us Don’t Have One True Calling,” is meer dan 5 miljoen keer bekeken en vertaald in 36 talen. Ze wordt ingehuurd als gastspreker en faciliteert workshops op universteiten, middelbare scholen en organiseert deze door de VS en internationaal.

Waar gaat het boek over?

In 10 woorden: Het (h)erkennen van de multipotentieel en hoe je het vormgeeft

Korte samenvatting: In “Hoe word je alles” staat de multipotentieel centraal. Wellicht is deze term helemaal nieuw voor je en heb je geen idee wat ermee wordt bedoeld. Tijdens het lezen van het boek ontvouwt zich dan een hele nieuwe wereld vol mogelijkheden en (h)erkenning. Multiopotentielen zijn zij met vele interessen, veel baantjes gedurende hun leven, en vele in elkaar grijpende potenties. Kort en krachtig omschrijft ze de multipotentieel als iemand met “many interests and creative pursuits”. Een simpele definitie, maar deze gaat zo diep voor een handvol individuen in de wereld, wie, tot nu toe, zich verloren voelden, anders en niet geaccepteerd.

Het boek zelf bestaat uit drie delen, die elk de multipotentieel onthult en uiteindelijk antwoorden geven op vragen die we misschien hebben gehad en ons ertoe aanzetten om onszelf vragen te stellen. Allemaal met de bedoeling duidelijkheid te verschaffen over alle superkrachten die we hebben en wat we ermee kunnen doen, en hoe we datgene kunnen omarmen dat de smaak van de maand (of dag, week of jaar) is. En als kers op de taart leer je hoe je de kost kan verdienen als multipotentieel (als dat ons doel is). Er zijn tal van voorbeelden uit het echte leven van succesvolle multipotentielen die deze superkracht niet alleen hebben laten werken, maar er ook mee gedijen.

De drie delen van het boek zijn  1) Alles?, 2) De vier multipotentiele werkmodellen en 3) Veel voorkomende multipotentiele struikelblokken. Het eerste deel beslaat de (h)erkenning van de multipotentieel, een kennismaking, waarin o.a. de vijfkenmerken besproken worden. Het tweede deel vereist nieuwe inzichten en acties passende bij de persoon wie jij bent. Het derde deel zet de puntjes op de i om daadwerkelijk resultaten neer te zetten.

Gedurende het boek zijn er modellen beschreven, afgebeeld en acties verbonden aan het onderwerp. Het is niet alleen leren, maar ook de oefeningen zorgen ervoor dat je het kan integreren in je leven en je inzichten daadwerklijk in het moment kan behalen. Ze wil je in je kracht zetten door middel van ontdekken, evalueren en opdrachten. Jij hebt de keuze wat je ermee doet en hoe je het inzet in je leven.

Boodschap van Emilie

Bij het schrijven van dit boek wil Emilie helpen om te slagen in de banenmarkt die voorziet in specialisten, mensen die focussen op een specifiek gebied of interesse. Ook ondernemers hebben een plek in haar boek.

Door haar uitleg verbind je je met de term multipotentieel of niet. Bij verbinding zal er een wereld open gaan van herkenning. De besproken werkmodellen en struikelblokken geven voldoende handvatten om inderdaad te slagen in de banenmarkt of als ondernemer je te onderscheiden. Eén van de meest belangrijkste maatschappelijke issues voor multipotentielen wordt aangepakt. Kun jij je nog de vraag herinneren van de leerkracht op de basisschool, het middelbare onderwijs, je ouders, familie en vrienden waar je toekomst vanaf hing? Ik wel. Het was die prangende vraag: “Wat wil je later worden?” Ik heb mij daar nooit gemakkelijk bij gevonden, maar ik voelde mij verplicht om een keuze te maken. Een keuze die ik helemaal niet wilde maken, ik wilde teveel. Emilie rekent hiermee af en je krijgt een flinke dosis zelfempathie. Ze plaveit de weg om te slagen in deze maatschappij waar het draait om keuzes, focus en één grote droom/passie. Het is allemaal zo herkenbaar. Je komt in je kracht te staan als multipotentieel.

Het boek is goed te volgen. De benadering door het gebruik van modellen, maakt het wel wat serieuzer van aard dan je misschien nu op dit moment nodig hebt of prettig vindt om te lezen.

Wat ik leuk vond aan het boek

Vanaf de eerste bladzijde was het een eyeopener over alles waar ik ooit bij stil had gestaan en werd perfect uitgelegd in de 228 pagina’s die nog zouden komen. Alle praktische voorbeelden, vernieuwende inzichten, tools, en brein-voedende goedheid was als een puzzel, die zichzelf inelkaar legde in mijn hoofd. Mijn brein kreeg er niet genoeg van en voedde zich met de letters op het papier.

Ik heb het boek in een zucht uitgelezen, tussen alle bedrijven door die een moeder van (toen nog) twee kinderen kan hebben. Ik was gevangen in deze kennis en gedreven om mezelf verder te ontdekken. Het was geweldig fantastico om een boek over mijzelf te lezen, voor het eerst.

Voor mij is dit nu één van mijn meest belangrijkste boeken geworden. Ik ben zo blij dat ik mezelf heb (her)ontdekt en er een groot schuldgevoel van mij af is gevallen, nu het oké is als ik afdwaal of een project even laat liggen om tussendoor wat op te pakken. Ik begrijp nu waar het vandaan komt en wat ik ermee kan doen en hoe ik wel kan slagen. Het heeft ontzettend veel veranderd ten positieve.

Multipotentiëlen stoppen wanneer iets te makkelijk wordt en ze niet meer uitgedaagd worden. Dan willen ze nieuwe dingen ontdekken.

Het meest heeft het boek mij geholpen om inzicht te krijgen in wie ik ben en hoe mijn klokje tikt. Waarom de dingen gaan zoals ze gaan en voornamelijk waarom ik niets afkreeg en zoveel tegelijk deed. Ik kan het nu sturen en krijg projecten nu wel af. Ik weet nu wat ik tegen mensen zeg als ze mij raar aankijken dat ik zoveel verschillende dingen doe of heb gedaan. Ik antwoord trots dat ik een multipotentieel ben.

Voor mij was het dus één en al herkenning wat een opluchting was. Velen zullen zich er ook in herkenning, maar ook velen niet. En dat is precies de bedoeling. De multipotentieel is toch echt anders van een specialist, daar waar de maatschappij je op voorbereid om te zijn.

Ik heb geleerd dat ik ten alle tijden de term multipotentieel moet uitleggen aan hen die er toe doen en dat doe ik kort en krachtig. Het belangrijkste is dat ik mijn leven leef en mijn ding(en) doe. Ik weet nu hoe ik mijn projecten aanvlieg, aanpak en afrond, terwijl ik ook afdwaal en daar ruimte voor maak. Ik ben er trots op om een multipotentieel te zijn!

Wat ik niet leuk vond aan het boek

Wat werkte niet voor mij?

Het boek besloeg veel werkomstandigheden en business gerelateerde ondewerpen. Dat maakte het lastig om verbinding te maken met de inhoud die besproken werd. Ik had het fijner gevonden als ook studenten of thuismoeders een plek hadden in het boek, dus een breder draagvlak. Hoewel werken en ondernemen passend zijn voor multipotentielen, is thuismoeder of student ook een prima veld waarin multipotentielen zich gedijen. 

Wat was het minst favoriete deel?

De stof die de verschillende modellen behandelde was wel wat taai om doorheen te komen. Dit kwam omdat ik niet altijd de voole 100% verbinding voelde met het besproken model. Door die afstand was het pittig om even doorheen te komen. Of het was juist een model wat nu niet meer speelde, maar herkenbaar was in het verleden. Doordat het niet meer in het heden speelde was het een herkenning, maar niet meer relevant. 

Wat zou je veranderen?

Ik zou zeker meer aandacht besteden aan de thuismoeder. Hoewel het tegenwoordig minder voorkomt en veel ouders beiden werken, is het toch wel een relevant topic. Naast thuismoeder is het juist leuk om bezigheden te hebben, mogelijkheden tot groei te creeëren en passies te volgen met of zonder de kinderen. Een vorm van vrijheid en autonomie die best een plek mag hebben. Maar wacht eens, stiekem is dit blog toch wel relevant aan het worden. Het is mijn blog, mijn verhaal, mijn leven. Dus eigenljik behandel ik een stuk van deze informatie. Hoe ik het verweef in mijn leven als multipotentieel. Ga je mee op reis?

how to be everything

Conclusie

Ik had nooit kunnen dromen van een boek waarin ik over mezelf aan het lezen was en zoveel kon verklaren waar ik tegen aan liep. De term ‘multipotentieel’ was helemaal nieuw voor mij en ik heb deze term omarmt en geïntegreerd in mijn leven. Ik heb ruimte gecreeërd voor mijn vele interesses en creatieve bezigheden. Ik bijt mij zelden vast op één project, zodat de flow blijft stromen en ik niet verveeld raak. Ik voel me niet meer schuldig als ik iets even laat liggen en later weer op pak. Ik weet dat het op het juiste moment terug komt en verder aan wordt gewerkt. Ik heb vertrouwen in mijn uitspattingen en laat mezelf van tijd tot tijd afdwalen. De flow blijft stromen doordat ik mezelf toelaat met al mijn interesses en creatieve bezigheden. Niet alleen fijn voor mijzelf, maar ook het gesprek naar de buitenwereld is een stuk makkelijker geworden. Met één woord vat ik het samen, waarom ik ben wie ik ben en doe ik wat ik doe: Multipotentieel!

Dit boek, van Emilie Wapnick, heeft erg veel in gang gezet, verklaard en verhelderd. Dat maakt dit boek ontzettend waardevol voor mij en ik raad het boek aan, aan die mensen waarbij ik overeenkomsten zie bij mezelf en mijn struggles. Ik gun een ieder die opluchting door het lezen van dit boek. Een last die van je af valt.

Het boek is dus niet voor iedereen, maar voor wie dan wel?

Voor wie

Stel jezelf de vraag:

“Vind jij jezelf betrokken in werk, activiteit, hobby of project, maar vind jij je al snel overweldigd terug door een gevoel van verveling dat enkel verholpen kan worden door het enthousiasme om iets nieuws te starten?”.

Dan heb ik de indruk dat we niet zo verschillend zijn, aangezien je ook mijn blog leest. Als je ook meer enigzins bent zoals ik, iemand die word gezegd te settelen en iets te kiezen, vind een vaste baan of kies iets, gewoon iets en blijf erbij, wat bijna voelt als een doorn in jouw oog.

De gedachte om hetzelfde te doen opnieuw en opnieuw, is een ergernis. Het is niet zozeer dat ik het werk niet leuk vind, maar het gaat om het waargenomen verlies van vrijheid dat komt met het vastzitten aan één ding, voor altijd.

Als jij je herkent in dit beeld, als iemand met vele interesses en creatieve inzichten, dan heb je geen andere keuze dan dit boek te gaan lezen om jezelf te gaan ontdekken, te omarmen en in je kracht te gaan staan als multipotentieel.

Grootste waarde

Naast het feit dat ik een boek las over mezelf, was de grootste waarde voor mij, dat ik leerde hoe ik met al mijn projecten moest omgaan, hoe ik prodcutief kon zijn en dus acties kon ondernemen naar mijn doelen toe.

Voor multipotentiëlen is productiviteit meer dan alleen iets gedaan krijgen. We willen zeker weten dat waar we aan werken het juiste is. We willen weten wanneer het tijd is om een project te verlaten. We moeten uitvogelen hoe te focussen, actie te nemen en eigenlijk dingen laten gebeuren. Hiervoor hebben we 4 categorieën:

  1. kies waarop je je focus wilt leggen
  2. vind er de tijd voor
  3. weet wanneer je moet stoppen
  4. zet jezelf ertoe om er werk van te maken

Door deze uitleg heb ik nu diverse avonden waar ik diverse dingen doe en ik ben er flexibel in. Loopt het anders, dan loopt het anders. Wil ik me echt storten op een project, dan heeft dat even voorrang. Maar over het algemeen heb ik een rijke week vol met mijn vele intersses en creatieve bezigheden inclusief ruimte om af te dwalen. Het is waanzinnig!

Zou ik het opnieuw lezen?

Ik zou het niet alleen, ik heb het al gedaan. Het is een fantastisch boek, waar je verbinding mee maakt en met jezelf. Je pakt er weer wat nieuws uit om toe te passen of aandacht nodig heeft op dat moment in je leven. Het is niet voor niets, één van mijn belangrijkste boeken.

Dit vind jij ook vast interessant …

Letters en meer: letter k

Letters en meer: letter k

De Letter K is het vervolg van ons alfabet. Dit is tevens de derde letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...

Letters en meer: letter B

Letters en meer: letter B

De Letter B is het vervolg van ons alfabet. Dit is tevens de tweede letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...

Letters en meer: letter A

Letters en meer: letter A

De Letter A is het begin van ons alfabet. Dit is tevens de eerste letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...