Na het lezen van het boek ‘How to be everything’ van Emilie Wapnick, ging er een nieuwe wereld voor mij open. Ik ben echt zo’n type dat een brede interesse heeft en werd daar regelmatig (negatief) op aangesproken. Herkenbaar? Wel nu, na het lezen van dit boek voel je je meteen een stuk beter. Jouw brede interesses krijgen een naam en nog beter je voelt je in je recht staan.

How to be everything

Een super duidelijk boek als je nog steeds niet weet wat je later wilt worden. Je wilt jezelf tegenkomen en je wereld verrijken. Je hebt vele passies, interesses en vaardigheden. Je voelt de druk vanuit de maatschappij om je te specialiseren, een richting te kiezen en daarvoor te gaan. Je moet je focussen op één ding, een expert worden. Dan word je pas gezien en tel je mee. Dan willen mensen naar je luisteren en kun je van je laten horen. Maak af wat je begonnen bent en start dan pas wat nieuws. Ook als het saai wordt en je geen uitdaging er meer uit kunt halen. Afmaken! Dat is wat je weet en wat je geleerd is, toch?

Tenminste dat is wat mij is verteld en lees ik in veel boeken terug. Voor succes moet je focus hebben en een expert worden. Vergelijk jezelf met concurrenten en bekijk hoe jij beter kunt zijn. Herkenbaar?

Als je geen richting kiest, of niet kunt kiezen, wordt je met de nek aangekeken. Er wordt een onsuccesvolle toekomst voor je uitgestippeld en je wordt gelabeld als iemand die snel opgeeft.

Het kan en mag anders, omdat je de wereld zoveel te bieden hebt. Dit boek laat het je zien en geeft je praktische opdrachten hoe dat te bereiken.

Wat Emilie Wapnick voor mij betekende

Na het lezen van een boek vol herkenning kwam ik in mijn kracht te staan. Ik kon mijzelf nu omschrijven met één simpel woord: multipotentieel! Dit is een heerlijk woord geworden in mijn leven. Met trots vertel ik het aan anderen en nog beter, ik vind het heerlijk om van de hak op de tak te gaan. Ik vind het niet meer erg om een project te laten rusten en later weer op te pakken. Of om iets totaal nieuws te omarmen.

Doordat ik mezelf nu heb leren begrijpen in wie ik ben, ben ik bezig gegaan met mezelf ontdekken. Door het gebrek aan schuldgevoel bij een project dat weer even ligt te verstoffen, zijn er openingen ontstaan voor nieuwe ervaringen, nieuwe ontmoetingen en nieuwe vaardigheden. Mijn persoonlijke ontwikkeling neemt een grotere vlucht dan ik ooit had durven bedenken en ik voel me er super bij.

Multipotentieel is geen excuus om van alles en nog wat te doen. Integendeel, je bent bewuster van je keuzes en accepteert je sprong naar een andere interesse als je uitgekeken bent op iets anders of als het gewoon simpelweg op je pad komt. Het maakt het leven opeens interessanter en ik kan er mezelf in voortbewegen.

Door het ontdekken van mezelf en de middelmatige vaardigheden (een expert hoef je niet te zijn), word ik een duizendpoot. Ik houd mezelf bezig en ontwikkel mezelf sneller dan ooit tevoren, omdat ik weet waar het vandaan komt en het nu toelaat. Een mooiere en rijkere wereld heeft zich aangediend door het lezen van één boek.

Hoe jij alles kunt worden

Ga dit boek lezen (Engels of Nederlands) en verrijk jezelf met herkenning en praktische oefeningen. Ga op ontdekking en laat je jezelf verassen. Wie weet start je wel iets nieuws in je leven, een hobby, een baan, een onderneming, etc. Je zult verbaasd zijn over wat je nu kunt doordat je jezelf een plek hebt gegeven.

Al die gesprekken en verbaasde gezichten als je anderen vertelt wat je ‘allemaal’ doet. Je kunt het met één woord uitleggen: multipotentieel. Een woord dat op je lijf geschreven is en mensen verbouwereerd achterlaat. Hier hebben ze niets op te zeggen en jij voelt je trots dat jij doet wat jij doet zonder veel uitleg.

Geen opgever meer, maar een duizendpoot. Geen specialist, maar een multipotentieel. Geniet van wie je bent, wat je kunt doen en wat je kunt bereiken. De wereld ligt aan je voeten, wat is je volgende stap?

Volg mijn stappen

Geïnteresseerd in wat ik doe en wat ik tegenkom in mijn leven? Waar ik me tijdelijk op richt en vervolgens weer een ander pad insla? Check mijn facebook pagina voor leuke en interessante updates over mijn leven.

Van uitjes die we maken, ontwikkelingen die ik doormaak, ontdekkingen die ik doe, boeken die ik lees, inspiratie die ik opdoe, mijn mening over het één over ander, etc. Gewoon wat me bezig houdt.