De Letter A is het begin van ons alfabet. Dit is tevens de eerste letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes ‘letters en meer’. We hebben ontzettend veel plezier beleeft aan dit avontuur. De letter Aa was snel geleerd. Ik licht hier kort toe wat we gedaan hebben. Het is een greep uit al de activiteiten en geeft daardoor een goede indruk wat je zou kunnen doen met de letter Aa.

Denk aan activiteiten met kleuren met stiften, plakken van stickers en knip en plak werk. Of erop uit trekken voor de letter A. Vergeet niet dat we ook verder kijken en tellen en sorteren op een leuke en speelse manier.

Wij hebben het fantastisch gevonden en delen daarom graag onze avonturen met ‘letters en meer’, zodat ook jij de letters kan aanleren op een speelse manier voor peuters en kleuters. Fantastische herinneringen gegarandeerd en veel leerplezier.

extra activiteiten puzzel

Opzet ‘letters en meer’

Bij ‘letters en meer’ bied ik onderwerpen en ideeën die je zou kunnen doen binnen de letter A. Zo gaan we eropuit en doe we leuke knutsels. We maken ook een sensory bak en doen allerlei activiteiten. Er is ook een 2 weken programma die voor de letter A gaat over ‘appels’. Daar kun je zoveel leuke dingen mee doen, echt fantastisch.  Elk werkboek is voorzien van tal van werkbladen om mee uit de voeten te kunnen, dus je hoeft niet het wiel uit te vinden. Het is compleet.

Nieuwsgierig?

Lees verder en ontdek wat we zoal hebben gedaan. Ik deel een gedeelte van onze activiteiten. Je kunt je hierdoor laten inspireren om het zelf in te zetten en toe te passen. Je kunt ook het boekje ‘letters en meer’ Letter A aanschaffen. Deze is beschikbaar in mei.

sensory bak letter A

Sensory bak

De sensory bak wordt voor elke letter weer aangepast. Voor de letter A heb ik een bak gemaakt om ‘appeltaart’ in te bakken. Dit was een echte hit en er werd veel mee gespeeld. In het boekje ‘letters en meer’ letter A staat ook nog een tweede mogeljikheid voor een letter A sensory bak. Deze bak paste goed bij het 2weken thema dat appels behandelt.

letter A bak

Letter bak

Voor elke letter verzamelen we spulletjes en letters om de bak mee te vullen. We plaatsen er gekleurde rijst in en vullen de bak. We gaan door ons huis, wat hebben we? Daarnaast is een bezoekje aan de kringloop ook een prima activiteit om te doen en daarmee je letterbak te vullen. Wij hadden hier bijvoorbeeld ananas, auto, aardbei, acht en ambulance.

Boeken die we hebben gebruikt voor de Letter Aa

Hier heb ik de boeken geplaatst waar ik gebruik van heb gemaakt. Dit zijn prentenboeken welen aansluiten bij het thema Letter A. Vaak is het boek voor een week geïntegreerd binnen het werkboek en gebruiken we 2 boeken in totaal, dus werken we voor 2 weken met het werkboek. Soms langer als we ook andere activiteiten doen.

De links kunnen een affiliate link zijn. Dat betekent dat ik nog steeds achter het product sta, en dat wanneer jij overgaat tot een koop, ik een klein percentage daarvan krijg. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe.

Daarnaast kun je ook altijd bij je bibliotheek terecht. Niet altijd slaag je daar, omdat sommige boeken niet binnen jouw provincie beschikbaar zijn. Reserveer je boeken op tijd, zodat je ze meteen binnen de letter A kan inzetten. Ik geef Engels en Nederlandse opties, omdat wij gebruiken maken van 2-talig onderwijs. 

how do apples grow

How do Apples grow?

Dit boekje vertelt op duidelijke wijze hoe appels groeien met mooie afbeeldingen. Stap voor stap wordt je meegenomen.

mouse's apples

Mouse's apples

Dit gaat over een muisje die vier appels vindt en een beer die ze voor zichzelf wilt houden. Hoe loopt dat af?

van bloesem tot appel

Van Bloesem tot Appel

Dit boekje vertelt met foto’s hoe de appels groeien aan de appelboom. Vergelijkbaar met de Engelse variant.

de appels van muisje

De apples van muisje

Dit gaat over een muisje die vier appels vindt en een beer die ze voor zichzelf wilt houden. Hoe loopt dat af?

Extra activiteiten

Bij ‘Letters en meer’ heb ik altijd activiteiten in gesloten die ze gewoon kunnen doen. Daar is weinig tot geen instructie voor nodig en kunnen de kinderen gewoon zelfstandig mee aan de gang. Het kan wel zijn dat je na de activiteit het nog zelf moet uitknippen en/of opplakken, maar dat is het dan ook. Het zijn diverse activiteiten en een mooie aanvulling op wat je allemaal met het werkboek ‘letters en meer’ Letter A kunt doen.

Er staan altijd afbeeldingen in om op te stickeren, altijd kleuractiviteiten zoals het kleuren van de letter Aa en het plaatje dat begint met de letter A. Tevens lijnen om te traceren en een puzzel. Er is ook een afbeelding van de letter A voor een kleimat. Daarnaast nog leuke verrassende elementen die te maken hebben met de letter A.

In dit werkboekje heb ik een speurtocht ingesloten gericht op ‘de dag van de aarde’, ofwel het mileu. Buiten speur je dan naar allerlei elementen en kun je deze afkruizen of inkleuren. Superleuk om te doen, en het valt binnen de activiteiten voor de letter A.

extra activiteiten stickers plakken

2 weken thema

Binnen ‘letters en meer’ is er altijd een 2 weken thema met allerlei educatieve activiteiten om te ondernemen. Voor de letter A behandelden we appels en deden we allerlei leuke activiteiten met appels. 

Een greep uit wat we deden. We sorteerden appels van groot naar klein, op kleur en naar eigen inzicht. We transporteerden appels met behulp van allerlei lepels en bouwden een heus hindernissenparcours. We telden de appels met behulp van sticky notes. We zochten appelvormen en sorteerden deze op grootte. We bootsten het verhaal van de appels van muisje na. We speurden naar de letter A met een zaklamp. We waren creatief bezig door met appels te stempelen. Tot slot bakten we een appeltaart van de appels.

Dit is slechts een greep van wat we allemaal hebben gedaan. We hadden enorm veel plezier en kijken graag terug op ons avontuur met de Letter A.

experiment appelpit

Experiment

Voor elke letter doen we ook een experiment. Voor de Letter A groeiden we een zaadje uit een appel. Dit is een langdurig proces, dus begin meteen aan het begin en check het 8 weken later om deze te verpotten. Ontzettend boeiend om te zien dat het daadwerkelijk lukt.

aarde

Knutsel: aarde

Eén van de extra knutsels die we hebben gedaan voor de Letter A is het maken van de aarde van Polymer OvenBake Clay (afbakklei). Na het afbakken van de klei is de aarde echt goed hard en kunnen ze deze gebruiken in spel. Ze kunnen het aardig zelfstandig doen.

knutselen met afval A

Knutsel: afval

De andere extra knutsel die we deden was knutselen met afval. Je kunt daar nog zoveel mee doen en uithalen. Het enige wat je nodig hebt is je eigen fantasie. Wat wil je maken en wat heb je ervoor nodig. Wij maakten een uil uit afvalresten.