De Letter B is het vervolg van ons alfabet. Dit is tevens de tweede letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes ‘letters en meer’. We hebben ontzettend veel plezier beleeft aan dit avontuur. De letter Bb was snel geleerd. Ik licht hier kort toe wat we gedaan hebben. Het is een greep uit al de activiteiten en geeft daardoor een goede indruk wat je zou kunnen doen met de letter Bb.

Denk aan activiteiten met kleuren met stiften, plakken van stickers en knip en plak werk. Of erop uit trekken voor de letter B. Vergeet niet dat we ook verder kijken en tellen en sorteren op een leuke en speelse manier.

Wij hebben het fantastisch gevonden en delen daarom graag onze avonturen met ‘letters en meer’, zodat ook jij de letters kan aanleren op een speelse manier voor peuters en kleuters. Fantastische herinneringen gegarandeerd en veel leerplezier.

extra activiteiten letter B

Opzet ‘letters en meer’

Bij ‘letters en meer’ bied ik onderwerpen en ideeën die je zou kunnen doen binnen de letter B. Zo gaan we eropuit en doe we leuke knutsels. We maken een sensory bak en doen allerlei activiteiten. Er is ook een 2 weken programma die voor de letter B gaat over ‘beren’. Daar kun je zoveel leuke dingen mee doen, echt fantastisch.  Elk werkboek is voorzien van tal van werkbladen om mee uit de voeten te kunnen, dus je hoeft niet het wiel uit te vinden. Het is compleet.

Nieuwsgierig?

Lees verder en ontdek wat we zoal hebben gedaan. Ik deel een gedeelte van onze activiteiten. Je kunt je hierdoor laten inspireren om het zelf in te zetten en toe te passen. Je kunt ook het boekje ‘letters en meer’ Letter B aanschaffen. Deze is beschikbaar in mei.

sensory bak letter B

Sensory bak

De sensory bak wordt voor elke letter weer aangepast. Voor de letter B heb ik een bak gemaakt op basis van het boek ‘We gaan op berenjacht’. Dit was een echte hit en het spel was op basis van het boek. In het boekje ‘letters en meer’ letter B staat ook nog een tweede mogeljikheid voor een letter B sensory bak. Deze bak paste goed bij het 2weken thema dat o.a. berenjacht behandelt.

letter B bak

Letter bak

Voor elke letter verzamelen we spulletjes en letters om de bak mee te vullen. We plaatsen er gekleurde rijst in en vullen de bak. We gaan door ons huis, wat hebben we? Daarnaast is een bezoekje aan de kringloop ook een prima activiteit om te doen en daarmee je letterbak te vullen. Wij hadden hier bijvoorbeeld banaan, bij, beer, bakje en brandweerwagen.

Boeken die we hebben gebruikt voor de Letter Bb

Hier heb ik de boeken geplaatst waar ik gebruik van heb gemaakt. Dit zijn prentenboeken welen aansluiten bij het thema Letter B. Vaak is het boek voor een week geïntegreerd binnen het werkboek en gebruiken we 2 boeken in totaal, dus werken we voor 2 weken met het werkboek. Soms langer als we ook andere activiteiten doen. Voor deze letter hebben we een keer drie boeken gebruikt.

De links kunnen een affiliate link zijn. Dat betekent dat ik nog steeds achter het product sta, en dat wanneer jij overgaat tot een koop, ik een klein percentage daarvan krijg. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe.

Daarnaast kun je ook altijd bij je bibliotheek terecht. Niet altijd slaag je daar, omdat sommige boeken niet binnen jouw provincie beschikbaar zijn. Reserveer je boeken op tijd, zodat je ze meteen binnen de letter B kan inzetten. Ik geef Engels en Nederlandse opties, omdat wij gebruik maken van 2-talig onderwijs.

goldilocks

Goldilocks and the three bears

Hoe kun je nu niet dit sprookje meenemen in een berenthema. Een klassieker en super leuk.

goudlokje

Goudlokje

Goudlokje in het Nederlands. Het verhaal is net iets minder pakkend als het Engelse boek, maar een goed alternatief.

berenjacht

Wij gaan op berenjacht

Een heerlijke klassieker en zeer passend bij het berenthema en de sensorybak. Goed verhaal met herhaling voor peuters.

teddy bear picnic

The teddy bears' picnic

Dit valt onder de klassiekers en is een leuk verhaal. Daarnaast sluit de laatste activiteit van het programma hier mooi op aan.

Extra activiteiten

Bij ‘Letters en meer’ heb ik altijd activiteiten in gesloten die ze gewoon kunnen doen. Daar is weinig tot geen instructie voor nodig en kunnen de kinderen zelfstandig mee aan de gang. Het kan wel zijn dat je na de activiteit het nog zelf moet uitknippen en/of opplakken, maar dat is het dan ook. Het zijn diverse activiteiten en een mooie aanvulling op wat je allemaal met het werkboek ‘letters en meer’ Letter B kunt doen.

Er staan altijd afbeeldingen in om op te stickeren, altijd kleuractiviteiten zoals het kleuren van de letter Bb en het plaatje dat begint met de letter B. Tevens lijnen om te traceren en een puzzel. Er is ook een afbeelding van de letter B voor een kleimat. Daarnaast zijn er nog leuke verrassende elementen die te maken hebben met de letter B.

In dit werkboekje heb ik een bingo ingesloten met allemaal plaatjes die beginnen met de letter B. Ook een bordspel kon niet ontbreken. Tot slot een leuk sorteerspel van dieren voor de boerderij en het bos om te knippen en plakken. Alles gericht op de letter B.

extra activiteiten Dot stickers

2 weken thema

Binnen ‘letters en meer’ is er altijd een 2 weken thema met allerlei educatieve activiteiten om te ondernemen. Voor de letter B behandelden we beren en deden we allerlei leuke activiteiten met beren.

Een greep uit wat we deden. We sorteerden beren in grootte, op kleur en naar eigen inzicht. We deden een gummyberenrace en maakten een staafdiagram. We trokken beren over en gingen de beren opmeten op verschillende manieren. We maakten een plattegrond op basis van het verhaal van het boek ‘We gaan op berenjacht’. We maakten een beer uit berenvormen en plakten deze op. We verstopten beren en vonden ze weer terug. We speelden Goudlokje na. We waren creatief bezig door berenpoten te stempelen. Tot slot hadden we een heuze berenpicknick.

Dit is slechts een greep van wat we allemaal hebben gedaan. We hadden enorm veel plezier en kijken graag terug op ons avontuur met de Letter B.

experiment bloedmodel

Experiment

Voor elke letter doen we ook een experimenten. Voor de Letter B maakten we een eigen bloedmodel met behulp van maïssiroop, rode strijkkralen, grote witte kralen en wat platte linzen. Nog steeds praat de peuter erover en draait hij het even om. Er zit ook een werkblad bij met verdieping voor het experiment.

bubblepainting

Knutsel: bubbelpainting

Eén van de extra knutsels die we hebben gedaan voor de Letter B is een bubblepainting. Je hebt er niet meer voor nodig dan water, verf, rietjes en een stuk stevig papier (vb karton of canvas). Kleur het water met de verf, goed roeren en stop een bundel rietjes erin en blaas op het papier. Experimenteer met wat kan.

boot

Knutsel: boot

De andere extra knutsel die we deden was het maken van een boot. Met kurken, touw, een prikker, elastiek en papier bouwden we onze eigen boot. We hebben deze ook uiteraard getest, en warempel, hij bleef drijven. Met het touwtje konden we het bootje een beetje meetrekken. Dan vaarde de boot ook nog eens. 

Letters en meer

Alles wat ik hier heb vermeld vind je terug in het “Letters en meer” Letter B werkboek. Daarnaast zijn er nog meer activiteiten te vinden, zoals uitjes en inspiratie voor activiteiten. Ook zijn alle activiteiten goed omschreven en waar nodig voorzien van een werkwijze. Ik heb tevens werkbladen ontwikkeld ter ondersteuning van de activiteiten. Je kunt dus gerust zeggen dat ‘Letters en meer’ compleet is. Het richt zich op de peuter/kleuter. Dus het is speels en interactief. Goed voor het niveau van de peuter/kleuter en om kennis te maken met de letters.

Daarom heet het ook ‘Letters en meer’. Het gaat namelijk niet alleen om die letter. Het gaat om het beleven, de spelletjes, de activiteiten, de boekjes, etc. Het gaat om meer. Het samen zijn, het samen doen.

Ik hoop dat ook jij net zoveel plezier beleeft aan ‘Letters en meer’ en de inspiratie die al op deze pagina te vinden is. Enjoy!