De Letter K is het vervolg van ons alfabet. Dit is tevens de derde letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes ‘letters en meer’. We hebben ontzettend veel plezier beleeft aan dit avontuur. De letter Kk was snel geleerd. Ik licht hier kort toe wat we gedaan hebben. Het is een greep uit al de activiteiten en geeft daardoor een goede indruk wat je zou kunnen doen met de letter Kk.

Denk aan activiteiten met kleuren met stiften, plakken van stickers en knip en plak werk. Of erop uit trekken voor de letter K. Vergeet niet dat we ook verder kijken en tellen en sorteren op een leuke en speelse manier.

Wij hebben het fantastisch gevonden en delen daarom graag onze avonturen met ‘letters en meer’, zodat ook jij de letters kan aanleren op een speelse manier voor peuters en kleuters. Fantastische herinneringen gegarandeerd en veel leerplezier.

2 weken - letter k

Opzet ‘letters en meer’

Bij ‘letters en meer’ bied ik onderwerpen en ideeën die je zou kunnen doen binnen de letter K en andere letters voor het alfabet. Zo gaan we eropuit en doe we leuke knutsels. We maken een sensory bak en doen allerlei activiteiten. Er is ook een 2 weken programma die voor de letter K gaat over ‘kleuren’ en ‘kleding’. Daar kun je zoveel leuke dingen mee doen, echt fantastisch.  Elk werkboek is voorzien van tal van werkbladen om mee uit de voeten te kunnen, dus je hoeft niet het wiel uit te vinden. Het is compleet.

Nieuwsgierig?

Lees verder en ontdek wat we zoal hebben gedaan. Ik deel een gedeelte van onze activiteiten. Je kunt je hierdoor laten inspireren om het zelf in te zetten en toe te passen. Je kunt ook het boekje ‘letters en meer’ Letter K aanschaffen. Deze is beschikbaar in mei.

letter k sensory bak

Sensory bak

De sensory bak wordt voor elke letter weer aangepast. Voor de letter K heb ik een bak gemaakt met een pakket van Playdoh, namelijk een ‘koekjes-klei-pakket’. Dit was een echte hit, omdat kleien eigenlijk altijd wel in de smaak valt. In het boekje ‘letters en meer’ letter K staat ook nog een tweede mogeljikheid voor een letter K sensory bak.

letter k letterbak

Letter bak

Voor elke letter verzamelen we spulletjes en letters om de bak mee te vullen. We plaatsen er gekleurde rijst in en vullen de bak. We gaan door ons huis, wat hebben we? Daarnaast is een bezoekje aan de kringloop ook een prima activiteit om te doen en daarmee je letterbak te vullen. Wij hadden hier bijvoorbeeld kat, konijn, kiepwagen, koe en kist.

Boeken die we hebben gebruikt voor de Letter Kk

Hier heb ik de boeken geplaatst waar ik gebruik van heb gemaakt. Dit zijn prentenboeken welken aansluiten bij het thema Letter K, het 2 weken programma. Vaak is het boek voor een week geïntegreerd binnen het werkboek en gebruiken we 2 boeken in totaal, dus werken we voor 2 weken met het werkboek. Soms langer als we ook andere activiteiten doen. 

De links kunnen een affiliate link zijn. Dat betekent dat ik nog steeds achter het product sta, en dat wanneer jij overgaat tot een koop, ik een klein percentage daarvan krijg. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe.

Daarnaast kun je ook altijd bij je bibliotheek terecht. Niet altijd slaag je daar, omdat sommige boeken niet binnen jouw provincie beschikbaar zijn. Reserveer je boeken op tijd, zodat je ze meteen binnen de letter K kan inzetten. Ik geef Engels en Nederlandse opties, omdat wij gebruik maken van 2-talig onderwijs.

boek Mouse Paint

Mouse Paint

Een boek dat je meeneemt in het mengen van de primaire kleuren. Leuk en goed weergegeven voor het mengen van de primaire kleuren.

boek Het hok van Big Ben

Het hok van Big Ben

Een goed alternatief voor Mouse Paint. Big Ben gaat zijn hok verven en gaat de primaire kleuren mengen om bruin te maken.

boek Pete the Cat groovy buttons

Pete the Cat

Deze boeken staan hoog aangeschreven en zijn enkel in het Engels beschikbaar. Ze zijn echt geweldig. Geen alternatief beschikbaar.

Extra activiteiten

Bij ‘Letters en meer’ heb ik altijd activiteiten in gesloten die ze gewoon kunnen doen. Daar is weinig tot geen instructie voor nodig en kunnen de kinderen zelfstandig mee aan de gang. Het kan wel zijn dat je na de activiteit het nog zelf moet uitknippen en/of opplakken, maar dat is het dan ook. Het zijn diverse activiteiten en een mooie aanvulling op wat je allemaal met het werkboek ‘letters en meer’ Letter K kunt doen.

Er staan altijd afbeeldingen in om op te stickeren, altijd kleuractiviteiten zoals het kleuren van de letter Kk en het plaatje dat begint met de letter K. Tevens lijnen om te traceren en een puzzel. Er is ook een afbeelding van de letter K voor een kleimat. Daarnaast zijn er nog leuke verrassende elementen die te maken hebben met de letter K.

In dit werkboekje heb ik een koud/warm knip en plak werkje ingesloten met allemaal plaatjes die beginnen met de letter K. Ook een kasteel met kleuren op nummer kon is ingesloten. Er is een kleuren speurtocht en tot slot kun je koekjes inkleuren en plakken op stevig karton. Alles gericht op de letter K.

extra activiteit - koekjes

2 weken thema

Binnen ‘letters en meer’ is er altijd een 2 weken thema met allerlei educatieve activiteiten om te ondernemen. Voor de letter K behandelden we kleuren en kleding en deden we allerlei leuke activiteiten met kleuren en kleding.

Een greep uit wat we deden. We sorteerden speelgoed in kleur en maakten groepjes van 5 van de kleur geel. We maakten een staafdiagram van frootloops en maakten daar ook een ketting van. We deden een schoenenpuzzel op een groot stuk papier. We gingen de primaire kleuren mengen met onze handen. We knutselden met kleuren en maakten ene prachtige zon. We telden met knopen en zochten de letter K in titels van onze prentenboeken. Tot slot gingen we de was op hangen.

Dit is slechts een greep van wat we allemaal hebben gedaan. We hadden enorm veel plezier en kijken graag terug op ons avontuur met de Letter K.

experiment skittles

Experiment: skittles kleuren magie

Voor elke letter doen we ook een experimenten. Voor de Letter K deden we een experiment met kleuren. We legden gekleurde skittles op een bord(je) in een cirkel. We deden er een beetje water bij en dan was het wachten tot de magie van kleuren zich ontvouwde. Wat was dat mooi om de kleuren door het water te zien trekken.

experiment baking soda

Experiment: kleuren toveren

Voor elke letter doen we ook een experimenten. Voor de Letter K deden we nog een experiment met kleuren. We vulden een cupcake bakvorm van 6 met druppels voedingskleurstof en verstopten dezen onder baking soda. Met behulp van een pipet en azijn toverden we de kleuren weer tevoorschijn. De chemische reactie was fantastisch.

knutsel kameleon

Knutsel: kameleon

Eén van de extra knutsels die we hebben gedaan voor de Letter K is een kameleon. Je hebt nodig: 2 papieren borden, verf, schaar en een splitpen. Teken een kameleon op één van de borden en het andere bord kun je de peuter/kleuter met (primaire) verf laten verven. Knip de kameleon uit en plaats deze met de splitpen vast op het andere bord met verf. Draai de kameleon nu rond.

knutsel ketting

Knutsel: kralenketting

De andere extra knutsel die we deden was het maken van een kralenketting. Met kralen en een stuk elastiek maakten we een prachtige ketting. Je hebt er dus niet veel voor nodig en iedereen kan het, zij het met hier en daar wat hulp afhankelijk van de grootte van de kralen die je kiest. Wij hebben wat kleinere kralen gebruikt, en dat ging prima met af en toe wat hulp.

Letters en meer

Alles wat ik hier heb vermeld vind je terug in het “Letters en meer” Letter K werkboek. Daarnaast zijn er nog meer activiteiten te vinden, zoals uitjes en inspiratie voor activiteiten. Ook zijn alle activiteiten goed omschreven en waar nodig voorzien van een werkwijze. Ik heb tevens werkbladen ontwikkeld ter ondersteuning van de activiteiten. Je kunt dus gerust zeggen dat ‘Letters en meer’ compleet is. Het richt zich op de peuter/kleuter. Dus het is speels en interactief. Goed voor het niveau van de peuter/kleuter en om kennis te maken met de letters.

Daarom heet het ook ‘Letters en meer’. Het gaat namelijk niet alleen om die letter. Het gaat om het beleven, de spelletjes, de activiteiten, de boekjes, etc. Het gaat om meer. Het samen zijn, het samen doen.

Ik hoop dat ook jij net zoveel plezier beleeft aan ‘Letters en meer’ en de inspiratie die al op deze pagina te vinden is. Enjoy!