Javorník

javornik maps

In Moravië, gelegen op de plaatsen waar de noordelijke hellingen van het Rychlebské-gebergte overgaan in de vruchtbare vlakte van het Vidnava-laagland in het noordoosten naar de Poolse rivier de Neisse, ligt Javorník

Een verborgen juweeltje gelegen in het hart van de schilderachtige natuur. Dompel jezelf onder in de rust van dit charmante stadje, waar elke stap leidt naar adembenemende landschappen en culturele wonderen. Verken de betoverende paden die door weelderige bossen slingeren en bij elke bocht panoramische vergezichten onthullen. Bewonder de rijke geschiedenis die belichaamd wordt in de verbluffende architectuur en boeiende bezienswaardigheden van Javorník. Of je nu op zoek bent naar avontuur, ontspanning of gewoon een serene ontsnapping, Javorník belooft een onvergetelijke ervaring die u doet verlangen om terug te keren. 

De naam van de stad is van Slavische oorsprong en is afgeleid van esdoorn, of esdoornbos, heuvel, een heuvel begroeid met esdoorns en dergelijke. Het eerste bewijs van de nederzetting van Javorník dateert uit het verre verleden, zoals blijkt uit de vele archeologische vondsten van stenen bijlen in de omgeving, die suggereren dat hier een nederzetting van prehistorische boeren zou kunnen zijn gevestigd. Andere vondsten komen uit de laat-Romeinse periode, toen munten werden gevonden op een nabijgelegen heuvel of een vat uit Rychleby, die uit deze tijd komen. De eerste schriftelijke vermelding dateert van rond 1290, toen een inventaris van de eigendommen van het bisdom Wrocław werd bijgehouden, waarin het dorp “Jawornik” wordt genoemd. De naam van de stad is van Slavische oorsprong en is afgeleid van esdoorn, of esdoornbos, heuvel. De “gouden eeuw” van Javorník werd beëindigd door een brand in 1825, die een groot deel van de stad verwoestte, inclusief het stadhuis en de kerk, evenals de meeste industriële installaties. Het stadje is eigenlijk nooit volledig tot bloei gekomen en kent zware en moeilijke tijden. Zo was een groot gedeelte van de bevolking Duits geörienteerd en waren er het niet mee eens om bij Tsjechië te horen. Na WOII kwamen de Russen en werd er alles niet veel beter op. Uitendelijk een verdeling van het natuurgebied eromheen en verval. De geschiedenis is in ieder geval nog goed voelbaar hier en met Duits red je je hier eigenlijk best prima.

Jánský Vrch Chateau

Jánský Vrch Chateau

Het dominante kenmerk van de stad is het Jánský Vrch Chateau op een rotsachtige heuvel, waarvan de geschiedenis verbonden is met het bisdom in Wrocław, Polen. Vanaf 1348 bezat het de hele regio Jeseník en het kasteel diende tot 1945 als zomerresidentie van de bisschoppen en aartsbisschoppen van Wrocław. Een technische en artistieke zeldzaamheid is de unieke bewaard gebleven gasverlichting van het interieur en de binnenplaats van het kasteel. De collectie huistextiel in het kasteel is ook waardevol, vooral de originele 180 tot 200 jaar oude gordijnen. En de collectie historische pijpen, de grootste in hun soort in Midden-Europa. De componist Carl Ditters uit Dittersdorf woonde hier, en een van de tentoonstellingen van het plaatselijke museum is aan hem gewijd.

Het is zeker de moeite waard om je rond te laten leiden en de geschiedenis op te zuigen als een spons. Je zult je verbazen over alles wat is bewaard gebleven. Dit kon, omdat het voornamelijk bewoond is gebleven tot ongeveer 1945. Nu is het een rijksmonument met een bijzondere unieke uitstraling van binnen en buiten (barok).

Kapel van de Heilige Drie-eenheid

De kerk van de Heilige Drie-eenheid is de tweede belangrijkste bezienswaardigheid van de stad en het stedelijke beschermde gebied na het Jánský Vrch Chateau.  Katholieke burgers van de stad Javorník moesten vroeger naar een kerk in een andere plaats. In 1715 werd besloten een nieuwe kerk te bouwen. Tien jaar later werd de kerk ingewijd. Tijdens een verwoestende brand in de eerste helft van de 19e eeuw werd de kerk aanzienlijk beschadigd en in 1886 kreeg ze zijn huidige uiterlijk tijdens reparaties. Tussen 1994 en 2001 werden ook nieuwe reconstructies uitgevoerd. Het grondplan van de kerk is rechthoekig, het is gebouwd in barokstijl en er is een hoge toren aan de westelijke gevel.

Het interieur is prachtig, gewoon prachtig en waardevol. Niets houd je tegen om een blik naar binnen te werpen en naar binnen gezogen te worden door de pracht. Ontdek de stijl van deze kerk, even wat anders.

Kapel van de Heilige Drie-eenheid Javorník
stedelijk museum Javorník

Stedelijk museum

De inwoners van Javorník begonnen met het verzamelen van vondsten en historische voorwerpen aan het begin van de 20e eeuw, en in 1902 richtten ze de eerste tentoonstelling van de geschiedenis van de stad op, toen gevestigd in vitrines in de vergaderzaal van het stadhuis. Na een aantal verhuizingen is het nu te bezichtigen in het Gemeentehuis van Cultuur in Javorník.

Tegenwoordig biedt het Javorník Town Museum een wandeling door de oudste en moderne geschiedenis van de regio Javorník, die wordt verteld door tientallen tentoongestelde originele objecten. Bezoekers kunnen een boerenkamer, een schoenmakerij en een historische apotheek in Javornice zien, inclusief de originele apparatuur. Er moet ook aandacht worden besteed aan het verzamelen van mineralen van over de hele wereld en de tentoonstelling van foto’s die op glas zijn geschilderd. Een van de tentoonstellingen is ook gewijd aan het leven en werk van Karl Ditters von Dittersdorf.

PS deze foto is genomen van het kleine museum bij het VVV. Als je er toch bent, wip even naar binnen, is leuk.

Het Rychlebské-gebergte

In het Rychlebské-gebergte en hun uitlopers ontdek je een aantal prachtige natuurlijke hoekjes, van de uitkijktoren op Blueberry Mountain via de Devil’s Pulpit tot de ruïnes van Rychleby Castle. Wanneer je van de overblijfselen van de muren, gebouwen en de ronde toren naar de rivierkreeftvallei loopt en terugkeert naar Javorník, kun je het gereconstrueerde Art Nouveau-gebouw van de Dance Hall niet missen, dat de afgelopen jaren als een feniks uit de as is herrezen.

Eigenlijk is het gewoon veel wandelen en genieten van al het moois qua natuur en de bijzondere geschiedenis. Wij zijn naar de uitkijktoren BlueBerry Mountain gegaan en werden beloond met een fantastisch uitzicht. De weg ernaartoe en weer terug was ook geweldig. Genoten van alles. Je loopt zelfs op een gegeven moment op de grens met Polen. Dus we hebben zelfs een stukje Pools bos gelopen en toen weer snel op Tsjechische bodem. Oja, ten tijde van Russisch regiem was alles wat Duits was weggehaald, maar in e bossen bij Javornik is een kleine pelgrimstocht bewaard gebleven met de 12 stadia van het overlijden van Christus met Duits onderschrift.

Vergeet ook niet de Duivelspreekstoel aan te doen. De bovenste en grootste Devil’s Pulpit is een 13 m hoge verticale muur, iets daaronder zijn er verschillende kleinere rotsen met een uitkijkpunt. Boven het uitkijkpunt is er ook een houten schuilplaats met zitplaatsen. Enniehoe het verhaal van deze plek is intrigererend. Ons was verteld dat struikrovers rond 1300 mensen beroofden en ze hier erover duwden, vandaar de naam Duivelspreekstoel (denk ik).

Blueberry Mountain
Sedm Lanu

Natuurlijke omgeving

Een curiosum is de gigantische tafel en stoelen op Lánský vrch tussen de dorpen Žulová en Vlčice, al van ver zichtbaar, Sedm Lanu. Echt fantastisch om daar het heuveltje (berg voor Nederlandse begrippen) naar boven te lopen en te genieten van deze reuzenstoelen en tafel. Echt fantastisch!

 Check ook de Watervallen van de Silver Brook. Ze worden gevormd door een canyon-achtige kloof met rotsdrempels die verschillende watervallen en watervallen creëren. Dankzij duizenden jaren erosie van rotsen door wervelstromen ontstonden hier vele kuilen, gigantische potten en andere formaties met afmetingen tot enkele meters. Het onderste deel van de waterval dat door de kloof stroomt, is moeilijk toegankelijk. Het bovenste gedeelte is bereikbaar via een trap. De gemakkelijkste manier om bij de watervallen te komen is langs de bosweg van Nýznerov, die alleen voor voetgangers wordt gebruikt. Een leuke stop om gewoon te doen. Het water valt een paar meter naar beneden. Je hoort wat lawaai om je heen en je ziet een mooi stukje natuur. 

Tot slot zijn er de kalkovens van Javornik. Deze zijn gebouwd van het voormalige kalksteen van de stad Javorník. Tot 1847 brandde  hij op eigen kosten kalk, daarna nam de stad het over en uiteindelijk in de handen van de staat kwam. In 2012 is de kalkoven hersteld en beschikbaar gesteld voor publiek. Het is de oudste bewaarde kalksteen in de regio Olomouc!

 

Camping Javornik

Camping Javorník

We hadden de enige, maar tegelijk een mooie camping gevonden. Er was een zwembad, goede voorzieningen en leuke gezellige gasten. Ja ik weet, die laatste kun je niet kiezen, maar het is lekker Tsjechisch en precies waar we van houden.

Het mindere was de taal. Mijn Duits is niet al te best en de eigenaar kan geen Engels (en ook geen Nederlands). Mijn Tsjechisch is helemaal niets, echt een moeilijke taal. Maar goed, je begrijpt het punt. We konden zonder hulp van Google Translate niet met elkaar praten. En zelfs dat leverde hilarische vertalingen op, waarbij je dacht dat hij dit onmogelijk kon hebben bedoeld. Wellicht gebeurde dit ook vice versa. Al met al was dit toch eigenlijk ook stiekem een charme van de camping en voel je je echt even op vakantie.

Ook hier weer heerlijk de mogelijkheid om een kampvuur te maken, vrij je tent neer te zetten en vrij gebruik van faciliteiten, waaronder de picknickbanken (overdekt) om lekker aan te zitten. Alles schoon en in goede staat. De prijs was meer dan schappelijk, dus echt Tsjechisch.

Bezoek Javorník

Eigenlijk is Javorník een stadje om gewoon te gaan ontdekken, maar vooral de omgeving. Javorník ligt super qua ligging om te gaan ontdekken. Dat is althans wat wij hebben gedaan en we hebben genoten. De camping is fantastisch in onze beleving en heerlijk Tsjechisch. Je kunt er prima een hapje eten. Daarnaast raad ik je zeker aan om in gesprek te gaan met de ‘locals’ daar waar lukt. Gegarandeerd dat je met mooie verhalen thuiskomt en niet Google of foldermateriaal. Het ging bij ons pas leven na deze gesprekken en heeft ons hart gestolen. Dus, ontdek Javorník voor jezelf! Deel je tips hieronder.

Dit vind jij ook vast interessant …

Tsjechié Paulina Louka

Tsjechié Paulina Louka

Paulina LoukaPaulalina Louka ligt als een pareltje in het Šumava National Park. Genesteld te midden van de betoverende...

Tsjechié Nové Hrady

Tsjechié Nové Hrady

Nové HradyNové Hrady is een Tsjechische stad in de regio Zuid-Bohemen, en maakt deel uit van het district České...

Tjsechië Sloup

Tjsechië Sloup

SloupSloup is een stad in het district Blansko in de Zuid-Moravische regio van Tsjechië. Gelegen te midden van de...