Sloup

sloup maps

Sloup is een stad in het district Blansko in de Zuid-Moravische regio van Tsjechië.

Gelegen te midden van de schilderachtige landschappen van Tsjechië, nodigt Sloup zowel avonturiers als wandelaars uit om zijn verborgen schatten te ontdekken. Ervaar de allure van deze boeiende stad, waar geschiedenis en charme naadloos met elkaar verweven zijn tegen een achtergrond van natuurlijke schoonheid. Ontdek de prachtige grot van Sloup of uit de omgeving. Beklim de rotsen en geniet van een adembenemend uitzicht. Of je nu op zoek bent naar spannende escapades of een ontspannen toevluchtsoord, Sloup belooft een onvergetelijke reis die voor altijd zijn stempel op je herinneringen zal drukken.

Eigenlijk valt er weinig over Sloup (Sloupsko) te zeggen en meer over haar omgeving. Sloup ligt namelijk in de Moravië Kras. Dit natuurgebied bestaat uit ravijnen, grotten en valleien. Onder dit natuurgebied ligt een groot gangenstelsel, waarvan slechts een deel is opengesteld voor het publiek. Zo zijn er bij Sloup grotten te vinden, meteen het grootste toegankelijke grottencomplex van Tsjechië. Je loopt ruim 1700 meter door de ondergrondse tunnels met veel mooie stalactieten. Het is echt adembenemend, of juist niet. Want het verhaal gaat dat zelf mensen met astma juist in deze grot goed kunnen ademhalen en dus een genezende werking zou hebben. In de nabije omgeving zijn de andere 4 grotten te vinden, Balcarka, Kateřinská, Punkevní en Výpůstek. Bij de Punkevní grotten is ook de prachtige Macocha vallei die je moet bezoeken, zo indrukwekkend.

Voor de kinderen raad ik aan om het Slakkenpaspoort op te halen in de kerk bij Křtiny. Met deze pas kun je stempels verdienen als je op bepaalde plekken bent geweest en aan de hand van het aantal stempels kun je ook weer een cadeautje krijgen zoals een memory. Echt superleuk!

Punkva grotten

Grotten

De 5 grotten in en rondom Sloup zijn zeker de moeite waard. Ieder op z’n eigen unieke manier. Sloup grotten zijn de langste en adembenemend. Men gelooft in een haar helende werking en je voelt je adem echt veranderen. Je ademt zo’n pure en schone lucht in, echt een ervaring om nooit meer te vergeten. Katharina is een belangrijke paleontologische en archeologische vindplaats. Het beschikt over de grootste toegankelijke ondergrondse ruimte in Tsjechië, de hoofdkoepel (lengte 97 m, breedte 44 m, hoogte 20 m). Fotogenieke decoraties zijn bijvoorbeeld het Bamboebos of de iconische Heks. In de Balcarka grot werden bewerkte stenen en botten of resten van open haarden gevonden. Via een kunstmatig doorboorde gang dalen bezoekers af naar het pand dat in 1924 werd ontdekt door een burger van Ostrov. De grotten zijn beroemd zoor zijn rijkdom aan kleurrijke stalactiete decoratie. Dit zijn de mooiste ondergrondse gebieden van Tsjecië. Výpustek is een van de belangrijkste grottenstelsels in de Moravische Karst. Het heeft een rijke maar ook trieste geschiedenis. Aan het begin van de 20e eeuw werd de grot gebruikt voor de winning van fosfaatklei, tijdens de Tweede Wereldoorlog als vliegtuigmotorenfabriek en tijdens de “Koude Oorlog” in de jaren 60 werd een geheim militair hoofdkwartier in de grot gebouwd. De Punkva grotten hebben  momenteel de enige functionerende motorbootcruise in een natuurlijke grot op het vasteland van Europa. Dus zeker de moeite waard!!!!

Bedevaartskerk

Je kunt de prachtige kerk van Sloup niet missen. Er staat daar een zeer bekend beeld, een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. De geschiedenis leert ons dat de terminaal zieke dochter van de molenaar onverwachts herstelde toen ze vurig bad tot Onze-Lieve-Vrouw van Smarten. Dit wonderlijke nieuws verspreidde zich snel en algauw trok het veel pelgrims naar Sloup. De toen houten kapel, maakte plaats voor een bedevaartskerk in Barokke architectuur. Sloup is één van de drie kerken met de belangrijkste Mariamonumenten in Moravië. De andere twee zijn te vinden in Křtiny en Vranov.

Op de vloer, richting het altaar, ligt een grafsteen. Dit is de deur naar de crypte waar de Gravin Caroline wordt begraven. Zij heeft het beeld naar Sloup gehaald.

De kerk als bedevaartsoord en de grot als symbool van het toerisme en toerisme, zijn momenteel de belangrijkste oorzaak van de ontwikkeling en het belang van Sloup als centrale gemeente. Hiervoor was het een echt boerendorp met een kerk en een huisarts.

Sloup kostel
Boskovice Westernpark

Boskovice

Je kunt niet om Boskovice heen. De romantische ruïne van een gotisch en renaissance kasteel van midden 13de eeuw is prachtige. Er is zelfs een put van wel 26 meter diep en draait door middel van tandwielen, die nu nog werken. In het historische centrum komt de geschiedenis je aanwaaien. Het gemeentehuis is herbouwd in de late renaissance stijl in 1567 met 4 zijdes om daardoor 8 kamers te maken in het lagere gedeelte. De toren is 41 hoog met een gallerij, welke je kunt beklimmen. Ook de Sint Jacobskerk niet vergeten binnen te stappen, prachtig. De synagoge is zeker ook een bezoek waard. Deze is gebouwd in 1639 en rijk aan schidleringen met vegetatieve motieven en Hebreeuwse teksten uit de 18de eeuw. Vergeet niet meteen om ook het Joodse badhuis te bezichtigen, dat is uniek bewaard gebleven in de tijd.

Naast alle geschiedenis, heeft Boskovice ook een prachtige themapark met Western als thema. Hier kun je je dag prima doorbrengen met allerlei activiteiten en shows. Ook al versta je geen woord van wat ze zeggen, non-verbaal konden we veel volgen en hebben hard gelachen. Dit park is een flinke uitgave. Naast entree, is er binnen het park nog veel extra kosten verbonden aan activiteiten. Desondanks was het de ervaring zeker waard. Vooral de band met paarden is zeer indrukwekkend.

Velky Chlum

Yes, weer een prachtige stukje natuur in de omgeving van Sloup. Hoewel je natuurlijk ook mooie wandelingen in de directe omgeving kunt maken, is iets verder ook niet verkeerd. Bij Velky Klum kun je naar een mooie uitkijktoren wandelen. Onderweg kom je een geologische plek tegen, waar je naar fossielen kunt zoeken. Leuk toch?! Als je weer terug loopt en dan weer verder afdaalt kun je door het bos gaan wandelen naar Skalni Reliëf (Sousoší husitských bojovníků). Het beeld van Hussietenstrijders werd in 1927 gemaakt door Stanislav Rolínek, een inwoner van het dorp Bořitov. We weten niet waarom Rolínek dit specifieke thema koos, maar er wordt aangenomen dat dit beeld de historische gebeurtenis herdenkt toen de Hussietenlegers in 1423 onder Velký Chlum kampeerden. Op de route kom je ook nog leuke beeldjes in de stenen tegen. Leuke ontdekkingstocht, ook voor kinderen.

Al met al is dit een fantastisch plekje om even te zijn en te genieten van de natuur en omgeving. Hoog en laag. Zon en schaduw. Neem het allemaal in je op als je geniet van je wandeling.

Velky Chlum Hussietenbeeld
krtiny kerk

Omgeving

Rudice Sink is een grotten labyrint, een unieke natuurlijke karst locatie waar het water van Jedovnice Stream onder de grond valt. Met een prachtige wandeling kun je dit punt bereiken en het water daadwerkelijk naar beneden zien vallen. Onderweg was er nog een mooie schommel om over het water te schommelen. En uiteraard ontkom je er niet aan om onderweg te genieten van de pracht van de natuur.

Krtiny heeft een prachtige kerk. De Barok Marian Kerk is vaak de Parel van Zuid Moravië genoemd en dus zeker het bezoeken waard. Het is één van de drie bekende pelgrim locaties van de Moravië Karst. Krtiny is bekend vanwege de Madonna status en is een erg mooie kerk.

Holstejn herbergt ruïnes van het kasteel op zo’n 2,5 km van Sloup. De Hladomorna grot is daaronder. Hier hebben ze menselijke botten, objecten, stukken kleding en middeleeuwse wapens gevonden. Nu kun je je fantasie de vrije loop laten als je over de overblijfselen van wat eens een kasteel was, dwaalt. Ook in de grot kun je een stuk naar binnen lopen. Wat kom jij tegen? Check de informatie borden om te zien hoe het ooit was geweest.

Blansko bezit een houten kerk. Deze kerk is vanuit Oekraïne verplaatst naar Blansko in 1936. Bijzonder is dat het een volledig houten kerk is. Als je dus in Blansko bent, neem even een kijkje.

Rozhledna Veselice is een mooie uitkijktoren waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op de omgeving. Leuk om even te doen. Korte wandelen, paar trappen en dat is het. 

camping relaxa Sloup

Camping Relexa Sloup

Een heerlijke camping om te vertoeven, echt Tsjechisch. De omgeving biedt voldoende, speeltuintjes, wandelingen, historie, grotten, eten, etc. Tegenover de camping is een zwembad en voor een klein bedrag kun je daar gebruik van maken. De voorzieningen zijn oké. Verwacht er niet teveel van, dan komt het goed. Er staan koelkasten, je kunt eventueel binnen koken. Vuurplaatsen en picknickbanken. De douches zijn inbegrepen en oké, niet het beste, maar oké. Niet alleen zit er een zwembad aan de overkant, ook een lekker restaurant, waar je heerlijk Tsjechisch kunt eten. Vooral de toetjes….

De gasten zijn wisselend. We hebben wel eens de pech hier gehad dat de ‘vaste gast’ totaal z’n eigen gang kon gaan ten koste van ons. Dus gewoon harde muziek draaien om 6 uur in de ochtend naast onze tent. We zijn toen ook maar vertrokken en tegelijkertijd ook van geleerd. Goed kijken waar je je tent op zet.

Ook hier weer de mogelijkheid om vrij je tent neer te zetten en vrij gebruik van faciliteiten. De staat was oké, maar dat is ook te verwachten voor de prijs. De prijs was mooi budget voor ons, dus echt Tsjechisch.

Bezoek Sloup

Sloup zelf ligt centraal genoeg om in de omgeving op ontdekking te gaan, maar ook in de directe omgeving is er veel wandel mogelijkheid. De Moravië Karst richt zich op een leuke manier op kinderen met het slakkenpaspoort. Zo leer je de omgeving kennen op een voor kinderen leuke manier. Daarnaast is het vanuit historisch oogpunt ook een pareltje, zoals de Bedevaartskerk en de groteen. Ook andere plaatsen in de omgeving zijn zeker het bezoeken waard als je toch in Sloup verblijft. Ga dus lekker ontdekken en wandelen. Gegarandeerd dat je geniet van al het moois wat de Moravië Karst te bieden heeft! Dus, ontdek Sloup voor jezelf! Deel je tips hieronder.

Dit vind jij ook vast interessant …

Tsjechié Paulina Louka

Tsjechié Paulina Louka

Paulina LoukaPaulalina Louka ligt als een pareltje in het Šumava National Park. Genesteld te midden van de betoverende...

Tsjechié Nové Hrady

Tsjechié Nové Hrady

Nové HradyNové Hrady is een Tsjechische stad in de regio Zuid-Bohemen, en maakt deel uit van het district České...

Tsjechië Javorník

Tsjechië Javorník

JavorníkIn Moravië, gelegen op de plaatsen waar de noordelijke hellingen van het Rychlebské-gebergte overgaan in de...