backdrops diy 01

Ik heb heel wat opgezocht over het maken van backdrops, van artikelen tot video’s. Iedereen had een eigen manier van werken, en zijn/haar eigen tips. Ik kon door de bomen het bos niet meer zien en heb me er maar gewoon aan gewaagd. Ik heb de backdrops dus echt op mijn manier gemaakt en ik ben er trots op. Ze zijn goed gelukt, geven het juiste effect en het is de juiste basis om eventuele aanpassingen in door te voeren. Al met al een geslaagd project.

Ik wil je dan ook graag vertellen hoe ik dit diy project tot stand heb gebracht. 

Dat begon uiteraard met een verlangen om mooiere foto’s te kunnen maken van producten, knutsels, voorwerpen, etc. Dit ging om flatlay, maar ook als achtergrond van vooraf genomen foto. Fotograferen vind ik leuk en als hobby-fotograaf ben ik nog een echte noobie. Ik leer elke dag weer wat bij en wanneer het kan werk ik een idee verder uit. Dat werd nu de backdrops.

Benodigdheden

Ik heb in eerste instantie materiaal gekozen om op te kunnen werken qua kastpapier, behang en verf. Ik kwam uit op timmerplaten multiplex van 6 mm. Die zijn stevig genoeg, maar ook licht. Ik liet de plaat in 6 stukken snijden op A3 formaat, dus 30 bij 40. Dit zou ongeveer goed uitkomen uit 1 plaat.

Daarna ging ik op zoek naar de juiste oppervlakten. Er is een ruime keuze voor decoratiepapier of kastpapier. Dit kun je vinden bij de Gamma, Praxis, maar ook bij de Action. En als je geluk hebt tref je nog een overblijfsel aan bij de kringloop. Dit is het makkelijkste om mee te werken.

Behang is een stuk lastiger om mee te werken en was er ook niet helemaal tevreden over. Ik zou me echt liever beperken tot kastpapier en verf.

Qua verf heb ik eigenlijk kleine goedkope potjes gezocht. Daar zijn er niet veel van. Ik koos een krijtverf. Deze is mat en reflecteert niet. Daarnaast een grote pot grondverf om elke kant van de plaat mee te bedekken.

backdrop benodigdheden
backdrop gereedschap

Gereedschap

Voor het aanbrengen van de grondverf heb ik een grondverf roller op de houder geplaatst. Voor de verf zelf heb ik een lakroller gebruikt. Ik heb een kleine houder gebruikt en een kleine verfbak. Je hebt echt ontzettend weinig verf nodig, dus je kunt of de bak gebruiken of je dipt het in de verf en rolt het uit op je A3 plaat. Dit lukt ook nog wel. Vergeet niet dat je meerdere lagen moet aanbrengen, dus geef het voldoende droogtijd tussen de lagen.

Voor het aanbrengen van het kastpapier en behang heb ik een behangliniaal gebruikt. Echt top is dit ding. Je trekt het behang en/of kastpapier echt prachtig glad als je het opbrengt, geen bubbels, niets. Precies hoe jij het wilt qua eindresultaat. Ik raad je dan ook zeker aan om dit te gebruiken en als je het nog niet hebt, om het aan te schaffen.

Aan de slag met de verf

Als je alle benodigdheden hebt ingeslagen, ga je aan de slag. Je legt alle 6 planken met 1 kant naar boven klaar en brengt de eerste laag grondverf aan. Dit herhaal je 2-3 keer. Laat de verf goed drogen tussen de verschillende lagen. De grondverf is noodzakelijk, omdat je met een ‘muurverf’ de multiplex platen gaat verven (en dus niet een muur). Ook is het nodig voor de hechting van het kastpapier en/of behang.

Als deze kant gedaan is, draai je alle planken om en herhaal je dit aan de achterzijde. Zo hoef je tussendoor niet je roller schoon te maken voor de andere verf. Je maakt dus eerst de rondes grondverf af, voordat je wat anders gaat pakken.

De krijtverf breng je op met de lakrollers ook in 2-3 lagen. Je verft het gewenste aantal panelen in de gewenste kleur(en). Gebruik je een andere kleur? Maak de roller schoon (en laat drogen) of gebruik een nieuwe roller.

backdrop verf
backdrops behang en kastpapier

Kastpapier aanbrengen

Als de grondverf in de gewenste lagen erop zit en goed gedroogd is, kun je een plaat op de achterzijde van het kastpapier leggen. Rol het kastpapier dus een stuk uit en leg de plaat erop. Knip de gewenste afstand af, wat gemakkelijk is. De achterzijde van kastpapier bestaat uit een raster, waardoor je in een nagenoeg rechte lijn kunt afknippen, en niet bang hoeft te zijn dat je te groot of te klein knipt.

Vervolgens haal je een klein hoekje los en plak je dit op je plaat. Let op dat dit niet schuin gaat, want dan heb je straks een open rand. Pak je behangliniaal en begin in dezelfde hoek met het langzaam gladstrijken, terwijl jij het kastpapier verwijdert van de achterzijde. Dan trek je het kastpapier glad over je A3 paneel en zit het kastpapier er meteen goed op zonder luchtbubbels.

Voor het behang, smeer je wat behangplaksel op het paneel en plak je op dezelfde wijze als het kastpapier het behang erop. Het kan loslaten aan de zijkanten, ik heb dit met (kinder)lijm vastgezet. Dat werkte ook. Zoals ik al zei, heeft kastpapier mijn voorkeur en behang niet. Dit heeft er vooral mee te maken, dat het onvoldoende blijft plakken. Je wilt dat het meteen goed zit en plakt. Dat is bij behang toch wat lastiger. Daar kom je achter als je het probeert, toch? Maar mocht jij nog een goede tip voor mij hebben, probeer ik dat uiteraard graag uit.

Voor de afwerking leg je het paneel omgekeerd neer op een snijmat met mesje. Je snijdt langs de rand het kastpapier af. Druk het paneel voldoende op de snijmat om te voorkomen dat het mes onder het paneel doorschiet. Snijden werkte netter dan met een schaar. Snijmatten heb je bij de Action en stanleymessen ook. Dit werkte voor mij prima.

Backdrops eindresultaat

Je hebt nu je backdrops gemaakt. Ben je ergens wat minder tevreden over, dan heb je nu een goede basis om mee te werken. Ik kom er achter dat A3 een mooi formaat is, maar niet altijd toereikend is. Ik wil dus nog een groter paneel maken. Ik moet me nog berusten op het formaat daarvan. Aangezien ik de spullen heb, maak ik me daar niet druk over. Dat is weer het mooie eraan. Alles wat je koopt, is voldoende voor meerdere backdrops diy.

Het multiplex materiaal bevalt mij wel. Ik merk ook goed welke texturen ik meer/minder gebruik, dus welk kastpapier meer mijn voorkeur heeft. Leuk om ermee te spelen en te ontdekken. Ik raad je dan ook zeker aan om dit te gaan ontdekken voor jezelf. Wat spreekt jou aan? Hout? Marmer? Effen?

Zoveel keuze, laat in mij in de reactie weten wat jij hebt gedaan en hoe jou backdrops eruit zien. Ik ben ontzettend benieuwd.

backdrops diy 02

Dit vind jij ook vast interessant …

Paaskaarten maken

Paaskaarten maken

De feestdagen. Je bent er maar druk mee, zo ook rond Pasen. Hoewel er vaak in de (nabije) omgeving veel wordt...

Kerstkaarten maken

Kerstkaarten maken

Ho-ho-ho, het is weer de tijd van het jaar dat de nacht eerder intreedt en de kaarsjes aangaan. Men bereid zich voor...

Kerst Mosschilderij

Kerst Mosschilderij

Ik vind kerst altijd een prachtige tijd van het jaar. Een tijd van het jaar waarin we samen zijn tijdens de donkere...