Ik vind kerst altijd een prachtige tijd van het jaar. Een tijd van het jaar waarin we samen zijn tijdens de donkere dagen. Nog fijner is het om deze tjid samen door te kunnen brengen. Ik probeer dan ook leuke dingen te bedenken om met elkaar te kunnen doen. Het internet is een plek vol inspiratie waar ik graag gretig gebruik van maak. Hier vind je dan mijn uitspattingen terug en dit keer is het een mosschilderij. Echt super leuk om te doen.

Het geeft wel een beetje een rommeltje, maar dat geeft nu juist ook het creatieve gehalte aan. Hoe meer rommel, hoe meer plezier er is beleefd en aandacht is gegeven aan het artistieke moment. Het mosschilderij is er dan ook een perfect voorbeeld van zo’n artistiek moment. Fantastisch om te zien hoeveel creativiteit dit idee bij de kinderen heeft losgemaakt en ieder op zijn/haar eigen frequentie een prachtige werk heeft gemaakt.

kerst mosschilderijen

Hier zie je de resultaten. Onze oudste dochter maakte een sneeuwpop, de middelste een kaars, mijn man een kerstboom met kerstballen ik de traditionele grote kerstboom. Zelfs de jongste van toen 1 jaar heeft meegedaan met deze activiteit en beplakte zijn kerstboompje. Al met al was het een genot om samen creatief bezig te zijn en elkaar te inspireren.

Dat maakt het mosschilderij ook zo leuk, want het heeft geen vast werkkader. Je kunt gewoon lekker aan de slag en jezelf verrassen. Je kunt inspiratie opdoen op internet of gewoon dit artikel helemaal in je opnemen, om daarna heerlijk aan de slag te gaan. 

Ik beloof je, het is echt ontzettend leuk om te doen en zeer rustgevend om je werk tot leven te zien komen. Het voelt een beetje als tuinieren of het bijhouden van een bonsaiboompe. Niet dat ik daar ervaring mee heb, maar ik stel me voor dat het zo zou voelen.

Wat heb je nodig voor het mosschilderij

Voordat je begint is het ontzettend handig dat je weet wat je nodig hebt en eventueel waar je het kunt vinden. De links zijn affiliate links. Dit kost jou niets extra’s, en ik krijg wat terug voor de moeite die ik steek in de website. Doe er dus je voordeel mee dat het hier hap klaar voor je staat:

 

kerst mosschilderij mos
kerst mosschilderij plakken lijmpistool

Het mosschilderij maken

Je maakt eerst een tekening op kaart met het potlood. Je kunt hiervoor inspiratie opdoen online. Zoek dan op silhoutte, aangezien je de afbeelding opvult met mos. Of vul details, zoals bij de sneeuwpop is gedaan. Dan is de silhoutte niet belangrijk, maar details wel.

Als je tekening op papier staat, is het zaak om deze op te vullen met mos. Je plaatst hiervoor een beetje hete lijm en je plakt er vlug het mos op. Dit doe je tot je je vorm en/of details beplakt hebt.

Je pakt dus steeds plukjes mos die je goed aandrukt op je papier. Je houdt rekening met de omtrekken van je tekening, maar gaat niet tot in detail werken. Nog niet. Zorg dat al je oppervlakken bedekt zijn met het mos, daar waar je het wilt hebben.

Als laatste stap ga je het mos modelliseren, ofwel je geeft het een knipbeurt. Dit geeft mij dus dat bonsai-gevoel, de ontspanning, het medidatieve bijna aan deze knutsel. Je bent aan het tuinieren met mos. 

Je knipt voorzichtig wat sprietjes van de mos eraf, totdat je de vorm goed zichtbaar hebt. Langzaam maar zeker knip je tot je tevreden bent. Daarna knip je de stukken af die te hoog uitsteken.

Het kan gebeuren dat je per ongeluk een te groot stuk hebt afgeknipt. Is bij ons ook gebeurt. Dan heb je opeens een kale plek (of kaal plekje). Je kunt hier altijd weer wat mos plakken. Je knalt er gewoon weer een klodder hete lijm en plakt er snel weer een stukje mos op en gaat weer tuinieren. Net zolang je tevreden bent over je mosschilderij.

kerst mosschilderij tekenen plakken en knippen
kerst mosschilderij peuter

Peuterproof – veilig voor jongere kinderen

Hoe je ook wilt noemen, werken met een heet lijmpistool is niet veilig voor jongere kinderen. Dus is er een andere werkwijze beschikbaar, waarbij ze prima kun deelnemen en jij altijd hulpt kunt verschaffen waar nodig.

Je werkt dan niet met een heet lijmpistool, maar met dubbelzijdig plakband. Het nadeel is wel dat het lastig is als het niet meer plakt. Kinderlijm kan dan een uitkomst bieden, ware het wel dat er een droogtijd voor staat. Mocht dat een drempel zijn, dan kun je altijd als ouder zelf deze kale plekken die niet meer plakken, bedekken met een klodder hete lijm en het plukje mos erop drukken. Kind blij, jij blij.

Laat ze lekker zelf knippen, als ze dat kunnen. De peuters vinden het plakken van het mos al een prima bezigheid. Langer en meer hoef je niet van ze te vragen. Ze zijn bezig samen met jullie, dat vinden ze fantastisch.

kerst mosschilderij sneeuwpop
kerst mosschilderij kaars
kerst mosschilderij kerstboom met kerstballen
kerst mosschilderij kerstboom

Laat je verrassen, laat je verbazen door de werkjes die iedereen maakt. Laat jezelf verrassen en verbazen met het kunstwerk dat je maakt. Het is echt ontzettend leuk om met mos bezig te zijn, het te modelleren, naar jouw wens in vorm te knippen. Wij verbaasten ons over de resultaten en genoten van het moment met elkaar. Met kerst pronken onze mosschilderijen weer in huis en wij hebben goede herinneringen aan dit creatieve moment van ons gezin.

Laat vooral een reactie achter en show me your work. Je kunt via instagram altijd de hashtag #mosschilderij gebruiken en eventueel mij taggen @justelisabethh (voor instagram). Altijd leuk en inspirerend om jullie uitspattingen te zien.

Dit vind jij ook vast interessant …

Paaskaarten maken

Paaskaarten maken

De feestdagen. Je bent er maar druk mee, zo ook rond Pasen. Hoewel er vaak in de (nabije) omgeving veel wordt...

Kerstkaarten maken

Kerstkaarten maken

Ho-ho-ho, het is weer de tijd van het jaar dat de nacht eerder intreedt en de kaarsjes aangaan. Men bereid zich voor...

Backdrops DIY

Backdrops DIY

Ik heb heel wat opgezocht over het maken van backdrops, van artikelen tot video's. Iedereen had een eigen manier van...