Dobříš

dobris maps

In Midden Bohem, net onder Praag, ligt Dobříš.

Dompel jezelf onder in de verleidelijke charme en natuurlijke schoonheid van Dobříš. Doorkruis de geplaveide straten en laat u betoveren door de adembenemende omgeving. Verken het prachtige kasteel van Dobříš en duik in de rijke geschiedenis ervan. Dwaal door het schilderachtige landschap en geniet van de rust en sereniteit die het biedt. Geniet van de verrukkelijke lokale gerechten, bereid met liefde en passie. En vergeet natuurlijk niet te genieten van een verfrissend glas Tsjechisch bier. Of je nu een kunstliefhebber, natuurliefhebber of geschiedenisliefhebber bent, Dobříš heeft iedereen iets te bieden. Laat je hart betoveren door de magie van Dobříš en begin aan een onvergetelijk avontuur.

Volgens de legende werd de nederzetting gesticht door Dobřich, een van de metgezellen van voorvader Čech. Het dorp was toen Dobřieš of Dobelly. De
eerste schriftelijke vermelding van Dobříš dateert uit 1252. Via Dobříš er was een historisch belangrijke handelsroute van Praag naar Zuid-Bohemen, die onder de naam van het Gouden Pad doorliep naar Passau in Beieren en Italië. Aan het begin van de 19e eeuw reden er nog zware voertuigen met door paarden getrokken vrachtwagens. Dat is nu niet meer het geval. Toch is deze stad de tweede grootste in het Příbram district. De rijke geschiedenis, de natuur in en om de stad en het stadsleven bieden genoeg om je te vermaken.

holy trinity church

Holy Trinity Church

Deze Rooms-katholieke kerk werd gebouwd op de plaats van de gesloopte Loreto-kapel, voor het kasteel, en voltooid in 1797. Oorspronkelijk zou de kerk achter het gemeentehuis op het marktplein staan in plaats van de oorspronkelijke vijver, maar de raadsleden weigerden ruimhartig en zeiden dat de ganzen nergens zouden kunnen baden. De bouwer van de kerk was František Josef Moravec, een meester-metselaar uit Dobříš. Aan de toren hingen drie klokken met Latijnse inscripties, gegoten door Jan Václav Kuhner uit de Nieuwe Stad van Pruisen. De namen van de klokken waren: Heilige Drie-eenheid, St. Johannes van Nepomuk en St. Florian. Op dit moment hangt alleen de kleinste klok Florián (diameter 57 cm), opnieuw gegoten in 1868, in de kerktoren.

De kerk werd gewijd aan de Heilige Drie-eenheid. Het hoofdaltaar is versierd met een schilderij van de Heilige Drie-eenheid uit 1867 van schilder Josef Hellich. Het plafond en schip zijn ook prachtig gedecoreerd. Stap binnen en neem het allemaal even in je op. Kerken zijn imposant en laten een indruk achter.

Kasteel Dobříš

De grootste toeristische attractie, en tevens het belangrijkste gebouw ,is het rococokasteel met het aangrenzende Franse park en het Engelse park. Het kasteel is gebouwd in de stijl van beroemde Franse kastelen. Naast de historische interieurs, waaronder een fotogalerij en een speciale route voor kinderen, kunt u ook de tentoonstellingen van het stadsmuseum zien, een prachtige Franse tuin met bloemenornamenten, gesnoeide hagen en een aantal sculpturen, beelden en fonteinen, evenals een groot Engels park.

Bezoekers worden aangetrokken door de rondleiding door de permanente tentoonstelling van 11 kamers in de stijl van rococo en classicisme, ook de bekende grote spiegelzaal. Je krijgt mooie grote sloffen aan, om de vloer niet te beschadigen. Er zijn mooie verhalen, zoals speiegels die geluk brengen als je er 7 jaar niet meer in kijkt, en een kopje met een dekseltje. Maar ook vreselijke verhalen over de jacht. Het heeft een geschiedenis waar je best even stil bij mag staan.

Een leuk feitje, tijdens de zomermaanden zou je zomaar op de valkenier stuiten. Deze heeft een mooie collectie aan roofvogels, welke je ook op je arm mag houden. Dat was voor ons een mooi cadeautje. Hij is dan te vinden in de tuin.

kasteel dobris
speelgoedmuseum

Speelgoedmuseum

 De tentoonstelling presenteert een unieke verzameling speelgoed van mevrouw Mardela Hlušičková, die het musuem een groot deel van haar collectie uitleende. Het museum wordt aangevuld door een oud schoollokaal waar kinderen kunnen spelen en oude schoolbenodigdheden kunnen uitproberen. Er is een model spoorweg en verschillende modellen van auto’s en andere dingen uit de verzameling van Mr. Hanus. 

Loop vooral een tweede rondje door de tentoonstelling en ik garandeer je dat toch weer iets nieuws ontdekt. Ontdek de waterkralen, het speelgoed gemaakt van papier maché, het oude poppentheater en welke letters staan er eigenlijk in het alfabet? Ontdek de poppenverzameling, de beertjes en het klaslokaal. Neem plaats in de banken of geef even les. Check het modelspoor nog even voordat je weer naar buiten gaat.

Zeker de moeite waard om je even mee te verbazen. En wat is de moeite eigenlijk, want het museum is te vinden in de tuin van het kasteel. Dus als je er toch bent, wip even naar binnen.

Joods begraafplaats

De voormalige Joodse gemeenschap wordt herdacht door de voormalige synagoge, nu het Huis van Cultuur, de locatie voor frequente tentoonstellingen, concerten en theatervoorstellingen. Aan de noordelijke rand van de stad, op de Větrník-heuvel, kun je een waardevolle Joodse begraafplaats zien. DezeJoodse begraafplaats heeft ongeveer 250 waardevolle barokke grafstenen. Het is het oudste monument van het Dobříš Jodendom. De begraafplaats met een ingang vanaf de oostkant werd gesticht in de eerste helft van de 1e eeuw en ongeveer 17 grafstenen zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, waarvan de oudste dateert uit 1650. De oorspronkelijke muur van de begraafplaats is slechts gedeeltelijk bewaard gebleven. 

Het begraafplaatsgebied wordt beschouwd als een heilige plaats volgens joodse overtuigingen, en er zijn een aantal verschillende voorschriften die moeten worden gevolgd op een joodse begraafplaats. Het gaat dan bijvoorbeeld om een verbod op eten en drinken of een verbod op het binnenbrengen van dieren, maar vooral om de eis dat graven voor altijd onkreukbaar moeten zijn. De begraafplaats Dobříš is een van de vele voorbeelden waar deze regels in het verleden op grove wijze werden overtreden en het algemene respect voor de overledene niet werd gerespecteerd. Tegenwoordig is er niemand die, volgens Joods gebruik, stenen op de grafstenen van de Dobříš-begraafplaats zou plaatsen ter nagedachtenis aan hun geliefden. Toch maakt de Joodse begraafplaats een vreemde mysterieuze indruk op ons als we tussen de verzonken stenen lopen. Het trieste lot van de Joodse inwoners van Dobříš blijft een herinnering en een waarschuwing voor ons.

Een rondleiding over de begraafplaats kan telefonisch geregeld worden met de huismeester.

joodse begraafplaats
natuur dobris

Natuurlijke omgeving

In de stad zijn er vijvers Papež en Koryto. Het meertje Papež hebben wij ook aangedaan om te zwemmen. Je hebt er leuke kleine strandjes, waar je heerlijk even kunt afkoelen in het water.

Aan de oostelijke rand van de stad zijn er natuurlijke monumenten zoals Dobříš Park en Dobříš Castle. Aan de zuidelijke rand staat een natuurmonument Jezírko u Dobříše en in het westelijke deel van het kadastraal gebied van Dobříš ligt het natuurreservaat Hradec. Hier kun je mooie wandelingen ondernemen en genieten van wat de natuur te brengen heeft. 

In de nabije omgeving hebben wij ook een prachtige wandeling gemaakt met een fantastisch uitzicht. Ik heb het niet goed opgeslagen, omdat we met vrienden op pad waren, maar volgens mij was het Naučná stezka zjinec na olympbrd Francouzská. Het uitzicht (vyhlídka) is adembenemend. Een hele klim, maar dan heb je ook wat.

Bezoek Dobříš

Wanneer je Dobříš bezoekt, moet je niet vergeten om de lokale boerderij, apotheek nummer 27, Sokol gymnasium, het standbeeld van St. Sebastian en St. John van Nepomuk, de kapel van St. Sebastian te bezoeken. Jáchym, het Huis van Cultuur, het Kopáček Huis en vele andere culturele en architectonische monumenten te bezichtigen/bezoeken. Struin eens over de markt als deze er is. Maak een wandeling door de Dobříš  zelf. Zorg dat je daadwerkelijk Dobříš hebt beleefd voordat je de stad weer verlaat. Dus, ontdek Dobříš voor jezelf! Deel je tips hieronder.

Dit vind jij ook vast interessant …

Tsjechié Paulina Louka

Tsjechié Paulina Louka

Paulina LoukaPaulalina Louka ligt als een pareltje in het Šumava National Park. Genesteld te midden van de betoverende...

Tsjechié Nové Hrady

Tsjechié Nové Hrady

Nové HradyNové Hrady is een Tsjechische stad in de regio Zuid-Bohemen, en maakt deel uit van het district České...

Tjsechië Sloup

Tjsechië Sloup

SloupSloup is een stad in het district Blansko in de Zuid-Moravische regio van Tsjechië. Gelegen te midden van de...