Nové Hrady

nové hrady maps

Nové Hrady is een Tsjechische stad in de regio Zuid-Bohemen, en maakt deel uit van het district České Budějovice. Het ligt in de uitlopers van Novohradské nabij de grens met Oostenrijk. Met een hoogte van 541 meter is het de hoogst gelegen stad in het district České Budějovice.

Ga op een boeiende reis door de betoverende allure van Nové Hrady. Dompel jezelf onder in de verweven geschiedenis en architectuur van deze betoverende bestemming. Bewonder de idyllische landschappen die je omringen. Ontdek een schat aan verborgen juweeltjes, van majestueuze kastelen tot levendige lokale markten, wachtend om ontdekt te worden. Laat Nové Hrady je zintuigen betoveren en laat je betoverd achter op een uniek en onvergetelijk avontuur.

In de middeleeuwen was Nové Hrady een belangrijke grensvesting. Bronnen documenteren een Slavische versterkte nederzetting en in de 13e eeuw werd hier een hoog middeleeuws kasteel (Gretzen) gebouwd, door de familie Vítkovec. Dit kasteel verbaast nog steeds met zijn enorme slotgracht en authentieke interieurs, één van de grootste Tsjechische kastelen.. Na plunderingen door de Hussieten, branden en nog meer plunderingen, werd het de woonplaats van de Buquoys, die er tot 1945 woonden. Zij bouwden een vroegclassiscitisch kasteel aan de rand van het historisch stadscentrum. Ook de geschiedenis van WOII heeft hier zijn sporen achtergelaten. Van 1938 tot 1945 maakte het deel uit van Duitsland. Op 8 mei 1945 executeerde een SS-eenheid drie burgers van de stad met de Duitse nationaliteit voor het neerhalen van nazi-symbolen. In latere maanden werden burgers met de Duitse nationaliteit ontheemd. Na de oprichting van de grenszone lag een groot deel van het grondgebied van de gemeente in deze zone. Er waren twee barakken van de grenswacht direct in de stad, waarvan er één zich in het Servietenklooster bevond. Eind 1989 werd de barrièrezone aan de Tsjechisch-Oostenrijkse staatsgrens opgeheven. Deze is nog steeds aanwezig als je de grens passeert.

Rondom de stad zijn een groot aantal vijvers aangelegd, waarvan sommige worden gebruikt als natuurlijke zwembaden. Bossen omringen de stad. er was geen spoorverbinding naar de stad. De stad is in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven en is een van de meest waardevolle historische monumentensteden. Het historische centrum van de stad is zelfs een beschermd stadsgezicht. Naast alle bezienswaardigheden is het ook prachtig wandelen. Je raakt dus niet uitgekeken op Nové Hrady.

blauwe huis natuurpark Theresiental

De Terezín-vallei

Dit unieke natuurpark onder de stad Gratzen (nabij Nové Hrady) met diverse vrijetijdsactiviteiten beslaat een oppervlakte van ca. 140 hectare. Vanwege zijn landschappelijke charmes, bijzondere klimatologische omstandigheden en bezienswaardigheden is die zeker de moeite waard en zeker één van de bezienswaardigheden die je moet bezoeken.

Het was gravin Therese van Buquoy die in de 18e eeuw het woeste landschap van de romantische vallei waar de Strobnitz doorheen stroomt, opnieuw liet ontwerpen.  In de loop van de tijd ontstonden het Blauwe Huis, de de Wencelasbaden, het Zwiterse Huis en een kunstmatige waterval. Tot de 20e eeuw werd de Terezín-vallei goed onderhouden. Aan het begin van de 20e eeuw leed het reservaat ernstige overstromingsschade. Sommige gebouwen zijn lange tijd in een verwoeste staat gebleven en zijn pas de laatste jaren met grote zorg gerestaureerd. In 1949 werd de Terezín-vallei erkend als nationaal natuurmonument. De parkgebouwen staan nu onder monumentenzorg. Het is zelfs één van de belangrijkste historische parken in tsjechië en een uitzonderlijk voorbeeld van vroege landschapsarchitectuur.

Watermolen

Tussen de camping en Nové Hrady is een watermolen met een tentoonstelling van vele tractoren. Na vijf jaar van uitgebreide verbouwing werd de molen van Zevl opengesteld voor het publiek. Naast de wederopbouw van de molengebouwen en aanpassingen aan de directe omgeving, werd de maalinstallatie, die dateert uit het begin van de 19e en 20e eeuw, gerestaureerd en in gebruik genomen. Tegenwoordig maalt de molen precies hetzelfde als meer dan 100 jaar geleden.

De molen is open voor het publiek in het kader van rondleidingen. Iedereen die geïnteresseerd is, kan de vindingrijkheid van de maaltechnologie bewonderen en tegelijkertijd het resultaat van de inspanning, de wil en de vaardigheid van de huidige eigenaar, die de molen heeft gereconstrueerd en in gebruik heeft genomen.

De tentoonstelling omvat ook een vrij toegankelijke tentoonstelling van unieke landbouwmachines die aan het begin van de 20e eeuw werden gebruikt. Kinderen zullen ook genieten van de aanblik van sommige soorten boerderijdieren.

Op het terrein van de molen is het ook mogelijk om gebruik te maken van een stand met warme gerechten van de grill, bier, frisdrank of softijs, en u kunt ook bier proeven van de plaatselijke microbrouwerij “Novohradský zevlák”. Al met al zeker een bezoekje waard. 

watermolen Nové Hrady
kravi hora nové hrady

Kravi Hora (groene route)

Een heuvel (953 m) in het Novohradské-gebergte, ongeveer 1 km ten westen van Hojná Voda en 10 km ten zuidwesten van Nové Hrady. Op de top is er een uitkijkpunt van waaruit je de hele regio Nové Hrady kunt zien. Op de heuvel is er een groot granieten puinveld, deels begroeid met zelf ingezaaide bomen. In de bosdelen zijn er bizarre rotsformaties, waarvan de bekendste de steen genaamd Napoleon (nabij de uitkijktoren) is. Kraví hora is bereikbaar via het rode pad vanaf Hojná Voda (ongeveer 1,5 km) of via het groene pad vanaf Dobrá Voda. Wij liepen de groene route en dat was voor ons tevens het fijnste wandelen qua stijging in het wandelgebied.

De uitkijktoren bij Kravi Hora is van metaal en loopt in een spiraal naar boven. Echt de moeite waard om naar boven te klimmen en te genieten van een fantastisch uitzicht. Het ligt 952m boven zeeniveau. Het biedt een bijna cirkelvormig uitzicht – vanaf hier kunt u de meeste van de belangrijkste toppen van het Novohradské-gebergte, de regio Třeboň, het Blanský-bos met de hoogste berg Kleť zien en bij mooi weer kunt u ook de Oostenrijkse Alpen zien. De uitkijktoren doet ook dienst als telecommunicatietoren.

Dobra Voda (groene route start)

Dobra Voda heeft het belangrijkste bedevaartsoord in de regio Nové Hrady en  siert de hellingen van Kraví hora. De eerste steen van de barokke kerk werd gelegd in 1706 en na de ceremoniële inwijding verwierf de kerk zijn bekendheid als een van de belangrijkste Mariabedevaartsoorden in Bohemen. Vanwege het licht radioactieve water en de ligging als de schoonste lucht van Bohemen, was Dobrá Voda gewild als kuuroord. De helende werking van de lokale bronnen is al sinds de oudheid bekend. Aan het einde van de 17e eeuw verscheen de Maagd Maria aan een herdersjongen uit Bedřichov boven een bron. Kort daarna vonden hier verschillende wonderbaarlijke genezingen plaats.

Het was dus geen uitzondering dat pelgrims uit Bohemen, Moravië, Oostenrijk, Duitsland, Slowakije, Hongarije en Slovenië elkaar hier ontmoetten. Het belang van de plaats werd versterkt door het bestaan van een kuuroord, wat de bekende schrijver Zikmund Winter inspireerde om deze plek “Zuid-Boheems Lourdes” te noemen.

Zeker de moeite waard om binnen te stappen en je te verbazen over het interieur. Vergeet niet je waterflessen te vullen met het water van Dobra Voda (merk mineraalwater). Je kunt dit gewoon hier tappen en van genieten.

nové hrady dobra voda
bezienswaardigheden Nové Hrady

Bezienswaardigheden Nové Hrady

Het Staatskasteel Nové Hrady, oorspronkelijk een gotisch kasteel van de familie Vítkovec uit het midden van de 13e eeuw, verbaast nog steeds met zijn enorme slotgracht en authentieke interieurs – de Buquoy-bibliotheek met voorbeelden van hyalietglas en het familiearchief van Buquoy.

Het paleis is een massief gebouw met drie vleugels en een centrale cilindrische travee. Het werd in 1801-1810 gebouwd door Jan Nepomuk Buquoy volgens de plannen van Franz Werschafeld. Het paleis is normaal gesproken niet toegankelijk voor het publiek, hoewel het aanschouwen van dit gebouw al indrukwekkend genoeg is. Het naastgelegen Engelse park is echter vrij toegankelijk.

Het fort Cuknštejn ligt in het westelijke puntje van de Theresa-vallei, op ongeveer 6 km van het kasteel Nové Hrady. Het fort werd waarschijnlijk gebouwd in de 15e eeuw, en in 1491 wordt hier Vilém Pouzar van Michnice genoemd. Later was het eigendom van de familie Boubínský uit Újezd en de familie Kába uit Rybňany. Van 1620 tot 1945 was het eigendom van de familie Buquoy.

Pseudo-gotische tombe gebouwd in 1890-1903 volgens het ontwerp van J. Schulz. Het graf bevindt zich bijna aan de rand van de stad op de plaatselijke begraafplaats, rechts van de weg naar de grensovergang. Het graf is open voor het publiek als onderdeel van uitgebreide rondleidingen door de stad.

Een oude smederij (onder het kasteel) waar je een tentoonstelling kunt zien van smedenambachten, en in de zomermaanden zie je ook smeden aan het werk.

Het klooster in Nové Hrady is een drie en een halve eeuw oud barok gebouw. Het kloostergebouw is gewijd aan het religieuze leven en is dus niet toegankelijk voor het publiek.

De Sint-Petrus-en-Pauluskerk is een parchoiekerk. Het bewaard gebleven gotische uiterlijk dateert uit 1590. In 1620 door de bliksem getroffen en tijdens de wederopbouw met één verdieping verhoogd. in 1726 een barokke uivormige koepel. De ker is te bezichtigen en zeker de moeite waard om even binnen te stappen.

camping Veveří Nové Hraday

Autocamp Veveří

Een heerlijke camping om te vertoeven, echt Tsjechisch. De omgeving biedt voldoende, wandelingen, historie, een kasteel, eten, etc. Je kunt ook tegen een klein bedrag gebruik maken van de wasmachine, altijd een plus. Zwemmen kan eventueel in aangelegde vijvers om Nové Hrady heen en dus niet in de buurt van de camping. Maar je kunt wel voor je tent een heerlijk kampvuurtje bouwen. Lekker knus, warm en er je eten op bereiden. De voorzieningen zijn prima; koelruimte, wasmachine, douches, gezamelijk kampvuur, restauarant.

De gasten zijn erg gezellig. Vooral in de avond rondom het kampvuur ontstaat gezelligheid, soms met muziekinstrumenten. Het bos dat de camping omringd, voorziet in brandhout. Ook hier is het vrij kamperen, dus kies je plekje uit en zet je tent op.

De prijs was oké voor ons. We hebben wel eens goedkoper gestaan en het kan ook zeker prijziger. Dus al met al, met alles wat je ervoor terug krijgt een dikke prima en daarmee dus echt Tsjechisch.

Bezoek Nové Hrady

Nové Hrady heeft zoveel te bieden, ik kan het hier niet allemaal kwijt. Ik heb me dan ook gefocust op Nové Hrady, maar je je kunt je voorstellen dat vanwege de ligging, je ook prachtige uitvalswegen naar Oostenrijk hebt welke zeker de moeite waard zullen zijn met prachtige vergezichten. Naast alle historische en cultrule hoogtepunten, blijft de natuur toch wel op nummer 1. Een mooie wandeling vanaf de camping, of trek er wat verder op uit. Je zult heerlijk genieten van al het moois wat je ziet en er wellicht geen genoeg van krijgen. Dus, ontdek Nové Hrady voor jezelf! Deel je tips hieronder.

Dit vind jij ook vast interessant …

Tsjechié Paulina Louka

Tsjechié Paulina Louka

Paulina LoukaPaulalina Louka ligt als een pareltje in het Šumava National Park. Genesteld te midden van de betoverende...

Tjsechië Sloup

Tjsechië Sloup

SloupSloup is een stad in het district Blansko in de Zuid-Moravische regio van Tsjechië. Gelegen te midden van de...

Tsjechië Javorník

Tsjechië Javorník

JavorníkIn Moravië, gelegen op de plaatsen waar de noordelijke hellingen van het Rychlebské-gebergte overgaan in de...