Paulina Louka

Paulina Louka maps

Paulalina Louka ligt als een pareltje in het Šumava National Park.

Genesteld te midden van de betoverende schoonheid van het Šumava Nationaal Park, ligt een adembenemende oase die bekend staat als Paulina Louka. Dompel jezelf onder in de rust van dit natuurlijke wonderland, waar torenhoge bomen dansen met zacht gefluister en kristalheldere beken uitmonden in pittoreske valleien. Bewandel de kronkelende paden en ontdek bij elke bocht verborgen schatten, van levendige wilde bloemen tot ongrijpbare dieren in het wild die dit ongerepte landschap hun thuis noemen. Met zijn harmonieuze mix van rust en avontuur nodigt Paulina Louka je uit om te verkennen, tot rust te komen en onvergetelijke herinneringen op te doen in het hart van Šumava National Park.

Paulina Louka ligt dus echt in het Šumava National Park tussen de steden Srní en Rejštejn in langs het kabbelende beekje Otava, welke een aftakking is van de Vydra. Er valt niet meer dan wat ik al heb geschreven over de camping Paulina Louka te zeggen. Dus heb ik het in plaats daarvan over het Šumava National Park, aangezien het er gewoon midden in ligt.

Šumava National Park is één van de groenste plekken in Tsjechië en ligt tegen en op de Duitse grens. Na WOII lag hier zo ongeveer de grens tussen het Westerse deel van Europa en het Oostblok, een soort niemandsland. De natuur kon heerlijk haar gang gaan, waardoor het nu één van de mooiste plekken is om te zijn. Met haar 70.000 hectare aan bos herbergt het prachtige meren, vennetjes, bos met beren en lynxen, bergen, ruïnes, helende waterbronnen, etc. Er is zoveel te ontdekken in deze regio qua natuur, trek je wandelschoenen maar vast aan en ga op pad.

Paulina Louka Vydra

Vydra

De rivier dankt zijn naam aan de vroegere aanwezigheid van riverotters (Vydra betekent otter). Doordat het rivierbed van de Vydra bezaait ligt met grote tot zeer grote rotsen, is de rivier niet makkelijk te bevaren. Het maakt de rivier wel één van de mooiste van Tsjechië met prachtige waterpartijen van kleine stroomversnellingen om gigantische rotsblokken. 

De rivier begint op de plaats waar de Modravský, de Roklanský en de Filipohutský beek samenvloeien. Op de plaatswaar de Vydra en de Kremelná samenvloeien krijgt de rivier de naam Otava (deze ligt langs de camping). Het rivierbed is ongeveer 23 kilometer lang.

Vanaf de camping kun je lopend naar Antygl, langs de Vydra. Je start langs/over de weg, dat is wel even wennen, maar daarna wordt het prachtig. Grote rotsblokken waar langs het water zijn weg naar beneden vindt. Vanuit Antygl pak je de bus weer terug. Met een beetje geluk en goed Tsjechisch stopt de buschauffeur voor je bij Paulina Louka, hoef je niet nog een stukje weer langs de weg terug te lopen.

Srní – Hauswaldkapel

Dit is een goed te bereiken stadje. Hier vind je naast de basisbenodigheden, ook je VVV. De nederzetting werd gesticht door houthakkers in het begin van de 18e eeuw. In het begin van de 19de eeuw werd het kleine houten gebouw herbouwd tot een grotere kerk. Het heeft niet veel te bieden, maar als je iets doorrijdt vindt je er de Hauswaldkapel. Een plaats waar wonderen zijn gebeurd.

Eén van de wonderen die hier is beschreven: twee boerenvrouwen kwamen naar deze plaats om het gras te maaien toen er een beer verscheen. Boerenvrouwen begonnnen tot de Maagd Maria te bidden om hen te redden. De beer leek op wonderbaarlijke wijze weg te dwalen en strompelde toen met een pijnlijk gejammer terug het bos in. Dankzij de overgae kochten de boeren een beeld van de Maagd Maria en hingen het op op de plaats van hun redding. 

Mensen kwamen naar deze plek om te zien of te verblinden. Na het schoonmaken van hun ogen in de bron van water, begonnen ze opnieuw te zien. Er is een prachige bron gebouwd om het water vanuit het bos daar te verzamelen.

Paulina Louka Hauswaldkapel
Paulina Louka omgeving

Omgeving Paulina Louka

Er is ontzettend veel te ontdekken in het Šumava National Park dat ik hier wat van de hoogtepunten opnoem.

Tree Top Walkway Lipno is een fantastische beleving. Het is een prijzig uitje, maar zo waard. Door de boomtoppen is een heel pad aan gelegd. Wij zijn met de kabelbaan naar boven gegaan en vandaaruit tussen de bomen gelopen. Hier waren allerlei ontdekhoekjes te vinden, zoals muziek maken op een houten xylofoon. Je beloning van je tocht naar boven, bevindt zich 901m boven zeeniveau en biedt een daverend uitzicht. Trakteer jezelf op de glijbaan naar beneden toe. Let wel, dit is op zo’n 2 uur rijden en dus een leuke stop voor onderweg ipv dagje uit.

Hrad Vítkův ligt ten westen van het Lipno-meer. Het is een eeuwenoude kasteelruïne, waarvan je de oude woontoren kunt beklimmen voor een prachtig uitzicht over Šumava National Park en het Lipno-meer. Het is met zijn 1053m boven zeeniveau het hoogst gelegen kasteel in Tsjechië. Leuk om te bezoeken. Let wel, dit is op zo’n 2 uur rijden en dus een leuke stop voor onderweg ipv dagje uit.

Prášilské jezero ligt op een kleine 30 minuten rijden van de camping en is één van de vijf gletsjermeren. Er zijn diverse wandelroutes die naar dit meer leiden, van 4 tot 10 km. Het meer ligt op een hoogte van 1080m en heeft een oppervlak van 3,7 hectare. Het heeft een max diepte van 15m en wordt beschermd door een 9m hoge heuvel van granieten rotsblokken en twee oudere moreneheuvels. Zeker de moeite waard.

Leuke tips vind je ook op The Orange Backpack

camping Paulina Louka Šumava National Park

Paulina Louka

Een zeer primitieve camping om te vertoeven, echt Tsjechisch en primitief (niet misstaan). Wat bedoel ik hier nu mee? Primitief? Wel nu, de auto mag niet op het terrein staan. Er kunnen slechts 2 auto’s kwijt aan het begin van de weg, en anders moet deze verderop staan. Je mag nog wel met de auto het terrein op om uit en in te pakken, maar daar heb je het ook mee gehad. Het toilet is een gat waar je bovenhangt, dus geen doorspoelen. De douche is buiten en kun je opwarmen met een vuurtje. Je kunt het water dat je tapt, drinken nadat je het hebt gekookt.

Direct aan de camping ligt een prachtig beekje. Hier kunnen kinderen heerlijk in spelen. Bracht bij mij wat jeugdherinneringen boven van dammetjes bouwen en stenen stapelen. Echt heerlijk om te zien dat ook zij deze herinneringen maakten. Kampvuurtjes kon je overal starten, waslijnen hingen er of je spande er zelf eentje en de mensen uit het huisje waren zeer vriendelijk.

Je weet nooit wie je op een camping tegenkomt en dat is bij deze helemaal het geval, vooral omdat je vooral van het primitieve moet houden. Het is hier vrij kamperen, dus kies je plekje uit en zet je tent op. Als je pech hebt, heb je veel last van muizen die alles opvreten. Vraag bij aankomst hier even naar. Het is anderen overkomen. De prijs is echt budget! Dus voor ons een dikke prima.

Bezoek Paulina Louka

Paulina Louka is een bijzonder plekje in het Šumava National Park. Ook al biedt de camping niet veel, het is meteen haar charme. De beleving is groter dan de luxe. Het kabbelende beekje op de achtergrond als je je ogen sluit en weer wakker wordt, heerlijk. De uitvalswegen om de natuur te ontdekken zijn fantastisch en dichtbij de Vydra. Wat wil je nog meer? Oké misschien wat luxe. Dat vindt je dan niet hier, maar in de nabije omgeving zijn genoeg alternatieven, vooral als ze hier last van muizen hebben. Dan is het wegwezen, als je je spullen niet kapot wilt hebben. Wil jij Paulina Louka ontdekken voor jezelf? Deel je tips hieronder.

Dit vind jij ook vast interessant …

Tsjechié Nové Hrady

Tsjechié Nové Hrady

Nové HradyNové Hrady is een Tsjechische stad in de regio Zuid-Bohemen, en maakt deel uit van het district České...

Tjsechië Sloup

Tjsechië Sloup

SloupSloup is een stad in het district Blansko in de Zuid-Moravische regio van Tsjechië. Gelegen te midden van de...

Tsjechië Javorník

Tsjechië Javorník

JavorníkIn Moravië, gelegen op de plaatsen waar de noordelijke hellingen van het Rychlebské-gebergte overgaan in de...