Adam met flesje

Onze kleine man krijgt borstvoeding op verzoek en incidenteel geven we hem het flesje met gekolfde borstvoeding. Tijdens de zwangerschap hebben we gekozen voor een flesje welke zou aansluiten bij de borstvoeding. De tijd verstreek en de paar keer dat we een flesje gaven was het een teleurstelling voor de baby en ons.

Ik ben op onderzoek gegaan om te kijken welke flesje we dan zouden willen gebruiken. Daarvoor had ik wel wat wensen. Ik vroeg advies aan moeders die hetzelfde in het leven stonden. In combinatie met onze wensen hebben we daardoor 3 verschillende flesjes getest.

Onze bevindingen van deze drie flesjes zal ik delen in dit artikel en uiteraard voor welk flesje baby wij zijn gegaan. Dat maakt het voor jou makkelijker als je net als ik vastloopt in wat je graag voor je baby zou willen. Het moet leuk blijven om ook uit een flesje te drinken, niet alleen voor je kleine, maar ook voor jou. En dan niet ‘leuk’ als leuk, maar ook het gemak speelt een grote rol in het plezier wat je eraan kunt beleven. 

Daarom drie verschillende soorten flesjes gericht op borstvoeding.

De drie flesjes die je terugvindt in dit artikel zijn alle drie erg verschillend van elkaar. Het eerste flesje baby is van mijn Medela en gericht op de borstgevoede baby ben. Het tweede flesje is van Lansinoh en richt zich ook op borstvoeding. Het derde flesje is van Pura en heeft een lijn welke ook op latere leeftijd nog gebruikt kan worden.

De flesjes worden beoordeeld op deze 5 punten om sterren mee te verdienen. Het gaat om de volgende eigenschappen:

 • Systeem
 • Materiaal
 • Drinkproces
 • Schoonmaken
 • Inhoudsmaat

Medela Calma flesje

Dit flesje is gemaakt van doorzichtig plastic en heeft op de buitenkant een inhoudsmaat. Het systeem waarvan gebruik wordt gemaakt richt zich op de werking van borstvoeding, ofwel hoe de baby melk uit de tepel zuigt. Het idee achter dit flesje sprak mij meteen aan, aangezien de kleine borstvoeding krijgt. Ik vind dat een flesje die hierop inspeelt goed zou moeten werken en de baby zou het meteen moeten begrijpen.

Niets is minder waar met dit flesje. Het verkoopplaatje achter dit flesje is mooier dan hoe het daadwerkelijk werkt. Onze kleine man was erg gefrustreerd als hij probeerde melk uit het speentje te krijgen. Ook kreeg hij erg veel lucht binnen waardoor hij veel en luidruchtig moest boeren. Hierdoor werd hij nog onrustiger en dronk hij eigenlijk niet, waardoor hij hongerig bleef huilen.

Onze ervaring met dit flesje resulteerde in een onderzoek naar een beter alternatief. Dit flesje heeft niet waargemaakt waar het voor staat en heeft geen plezier gebracht bij gebruik.

Lansinoh glazen flesje met Natural Wave speen

Dit flesje sprak ons aan vanwege het systeem waarmee het werkt en het feit dat het is gemaakt van glas. Het systeem richt zich wederom op de borstgevoedde baby, door de unieke vorm van de speen kan de baby zelf de melkstroom reguleren en het AIR Ventilatie systeem voorkomt dat er minder lucht binnen komt. Glas was onze voorkeur, omdat je het makkelijker kan schoonmaken en uiteraard is het milieuvriendelijker. Ook bij dit flesje is er een inhoudsmaat op het flesje gedrukt. Losse spenen kun je bij bestellen. Zorg dat je in ieder geval een slow Flow speen hebt, zodat je te snel voeden kunt voorkomen.

Onze kleine man dronk voor het eerst zijn flesje leeg. Hij had weinig last van lucht en gaf gewone normale broertjes. Wel merkten we dat hij opeens supersnel dronk, ook al was het een Slow Flow speen en zou het langzaam moeten. Het kostte hem dus erg weinig moeite om de melk te drinken. Het werd een moment van kortdurend plezier voor ons als ouders en voor hem.

De fles houdt makkelijk vast en de fles was goed schoon te maken. De speen is zacht en flexibel, waardoor ik kan indenken dat er een associatie is met de tepel van de borst. Let wel op dat de melk van nature vettig is en dus een vettige laag achter laat als je niet goed schoonmaakt met zeep. De speen is wat lastiger.

Pura flesje

Dit flesje is niet van glas en ook niet van plastic gemaakt, maar van roestvrij staal voor een thermos werking. Wij hadden ons hier nog niet in verdiept, maar het sprak ons wel meteen aan. Ook hier zouden we inspelen op een milieuvriendelijk artikel, welke makkelijk schoon te maken is. De Pura-lijn is bijzonder te noemen. Het kan met jouw kind mee groeien, wat de andere twee flesjes niet kunnen. Zo kun je een starterspakket aanschaffen waar je bijna alles hebt en enkel nog een slow Flow speen erbij kunt kopen om het compleet te maken. Dit flesje heeft de inhoudsmaat aan de binnenzijde zitten. Logisch, want Roestvrijstaal is niet doorschijnend.

Hoewel dit systeem zich niet richt op de borstgevoedde baby , is het wel van hoge kwaliteit. Het systeem houd er rekening mee dat er tijdens het drinken geen lucht meekomt, waardoor er geen of erg weinig boertjes volgen. Dat hebben wij ook gemerkt bij onze kleine man. De melk blijft goed warm in deze fles en het siliconen omhulsel zorgt voor een goede en veilige grip. Zelfs hij vindt het een leukere fles om uit te drinken doordat het groter van formaat is (langer) en grip op de buitenkant. Wij merkten dat het systeem er voor zorgt dat hij niet te snel kon drinken en er goed te tijd voor kan nemen. Wij hebben de fles nog niet getest voor een latere leeftijd, maar verwachten dat deze aan de verwachtingen zal voldoen. In ieder geval past het mooi in de flessenhouder van de buggy.

Overzicht van onze bevindingen:

 • Systeem: gericht op de borstvoedende baby 50% 50%
 • Materiaal: plastic en één maat siiconen speen 15% 15%
 • Drinkproces: faalt drastisch waardoor baby lucht hapt 0% 0%
 • Schoonmaken: plastic wordt wazig en blijft geur houden 25% 25%
 • Inhoudsmaat: op de buitenkant, goed zichtbaar 80% 80%

Dit flesje verdient een plekje voor de moeite om iets in de markt te brengen voor borstgevoedde baby’s, ofwel het systeem. De rest is niet naar wens en voldoet daarmee niet aan de gestelde verwachtingen.

Overzicht van onze bevindingen:

 • Systeem: gericht op de borstvoedende baby 75% 75%
 • Materiaal: glas en drie maten siliconen speen 60% 60%
 • Drinkproces: unieke vorm en AIR ventilatie systeem 80% 80%
 • Schoonmaken: glas super schoon en makkelijk, speen wat lastiger 60% 60%
 • Inhoudsmaat: op de buitenkant, goed zichtbaar 80% 80%

Het is een supersysteem om mee te werken en de speen voelt aangenaam. De fles is makkelijk schoon te maken. Ook de inhoudsmaten zijn goed zichtbaar en blijven mooi en goed op de fles zitten bij schoonmaakbeurten en uitkoken. Ook past het flesje in een flessenwarmer, wat het gebruik makkelijker maakt.

Overzicht van onze bevindingen:

 • Systeem: gericht op lang gebruik 25% 25%
 • Materiaal: roestvrijstaal en meerdere drinkopties (spenen, rietje, tuit) 80% 80%
 • Drinkproces: geen lucht tijdens het drinken 90% 90%
 • Schoonmaken: goed schoon te houden, spenen, rietje en tuit lastiger 25% 25%
 • Inhoudsmaat: op de binnenkant, slecht zichtbaar en lastig mee te werken 10% 10%

Een investering voor het langere termijn.  Het thermossysteem is geweldig voor koud en warm. Voordat je er warme melk indoet, raden wij aan om de fles met heet water even voor te verwarmen. De fleswarmer is hier niet handig. Je kunt ook niet zien hoeveel melk nog in de fles zit, tijdens het drinken en het aflezen van de binnenzijde is lastig. Daarom raden wij aan om vooraf af te meten hoeveel je nodig hebt en dan in de fles te gieten.

Adam pura

CONCLUSIE WELK FLESJE VOOR JE BABY

In het begin, zo rond zijn 3 maanden, werkte we meer met de Pura. Hij drinkt daar langzamer uit, de melk blijft warm door de thermos en de kleine vindt zelf deze fles leuker. Tenminste zo interpreteren wij zijn gedrag als een 3 maanden oude baby. Vind je de Pura toch teveel werk, dan raden wij zeker de Lanisoh aan. Het systeem is echt geweldig.

En om eerlijk te zijn, de Lansinoh werd later toch zijn favoriet. De Pura gebruikten we later als drinkfles met een rietje. Hoewel dat systeem enkel werkt als de fles op z’n kop wordt gehouden. Op zich wel weer makkelijk als je de kleine ook vaak draagt aan de andere kant. Dan kun je het flesje op de kop aanbieden en is minder gedoe tijdens het dragen. En de kids hebben het snel genoeg door wanneer er drinken uitkomt en wanneer niet.

Dus conclusie is dat de Lansinoh echt een superflesje is en Pura de investering voor het lange termijn prima haalt.

Let wel: de Pura kan gaan lekken als de fles te vaak is gevallen/gegooid

Dit vind jij ook vast interessant …

Bevalling vanuit eigen kracht

Bevalling vanuit eigen kracht

Bevallen is iets wat we tegenwoordig flink willen monitoren en uit handen geven. De 'professionals' weten het het...

0 reacties

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *