typecursus picatypen

Blind typen is cruciaal in deze digitale wereld. Het is de snelheid die je ermee ontwikkelt en een stuk efficiënter wanneer het aankomt op computergebruik, denk aan het typen van emails of gesprekken in de chat. 

Wat ik eigenlijk probeer te zeggen is dat de investering in een typecursus ontzettend belangrijk is voor de kansen in de digitale samenleving. Het is niet meer Nederland en de wereld. De wereld is binnen handbereik met een klik op de knop. Onze kinderen moeten daar hun weg in vinden. Blindtypen is daar onmisbaar in.

Maar goed, aangenomen dat je het met me eens bent, hoe dan verder?

Mijn kind wil een typecursus

Mijn dochter zag regelmatig volwassenen typen met 1 vinger en dan zag ze haar eigen ouders ratelen op het toetsenbord. Ze zag al snel de voordelen van het snelle typewerk van ons als ouders en de nadelen van het typen met 1 vinger. Dit ging echt niet vlug en daar irriteerde ze zich aan. Ze moest wachten op resultaat, die een ander veel sneller kon neerzetten. Dat wist ze ondertussen wel. Dus wilde ze dit ook voor haarzelf.  Ze weet dat dit een vaardigheid is die ze nog moet leren, maar tegenwoordig is er voldoende aanbod om dat voor elkaar te krijgen.

Vroeger kreeg ik dat op de basisschool al aangeboden op een typemachine. Fanatiek dat ik was om de toetsen aan te slaan. Ik was bijna de beste van de klas, een frustrerende tweede plek nam ik in. Maar ik kon blindtypen! En snel ook nog eens.

Ik ben gaan rondneuzen voor haar naar wat we wilden. We wilden gemak en plezier, maar ook dat de cursus een goede methode erop na hield. Ook wilde we geen hoofdprijs. Daarnaast was het belangrijk welke methode er werd gehanteerd. Er waren diverse methodes die werden aangeboden, zoals een kap over een toetsenbord of de toetsen daadwerkelijk afplakken. Keuzes keuzes en keuzes.

Toch bleef het belangrijkste van alles, dat het voor haar leuk moest zijn en leerzaam. Ze moest het wel volhouden en voltooien, en belangrijker vooruitgang boeken. Dus echt wat leren.

Waarom een typecursus?

Zoals ik al aangaf leven we in een digitale wereld. Een wereld waarin computers betaalbaar zijn en er een groot aanbod is om je achter een scherm te vermaken of educatieve activiteiten te ondernemen. Het is een wereld waar we niet meer zonder kunnen. Een wereld waarin we de zwaard-paard-houding hebben ingeruild voor de toetsenbord-scherm-houding. 

Wil je een houding waarin je met een vinger de letters zoekt en aanslaat? En eigenlijk daarmee een modderfiguur slaan? Oké, ik heb ze ook wel gezien, die vingervlugge typers met dat ene vingertje, maar mij niet gezien. Ik vind het gebruik van al mijn vijf vingers een stuk efficiënter en gemakkelijker dan mijn ene vinger te overbelasten.

Je kunt er gewoon eigenlijk niet meer omheen, dus maak er gebruik van dat er een aanbod is om kinderen (op de juiste leeftijd) te leren blindtypen. Wij vinden 10 jaar een prima leeftijd om deze vaardigheid aan te leren en de resultaten zijn blijvend.

leer typen

Tijd besparen

Je snelheid met typen neemt dusdanig toe dat het je tijdbespaart. Je typt zoveel sneller en efficiënter dat je resultaat zult ervaren in de tijd die je spendeert op het toetsenbord. Tijd dat je gemakkelijk voor andere dingen kunt gebruiken.

Focus

Je aandacht ligt niet bij de toetsen die je indrukt, maar bij het scherm waar je tekst op verschijnt of juist de tekst die je digitaal wilt hebben (tekst uit een boek bijvoorbeeld). Je hoeft niet meer na te denken over de mechanica van het typen, maar het getypte.

Betere houding

Blindtypen stimuleert de juiste toetsenbord-scherm-houding. Je wervelkolom is rechter, omdat je blik recht vooruit is en niet naar beneden. Zorg voor de juiste houding is cruciaal in dit digitale tijdperk bij de ontwikkeling van kinderen.

ICT-basisvaardigheid

Werken op de computer is niet meer weg te denken uit deze tijd. Je leert schrijven, maar leren digitaal schrijven is net zo belangrijk. Je maakt veel minder spellingfouten en schrijft betere ‘werkstukken’. Je hebt er je hele leven profijt van!

Professionaliteit

Neem jezelf serieus en dus ook wat belangrijk is voor je kinderen. Ik neem iemand die met één vinger typt al minder serieus als eerste indruk (kan dus daarna altijd bijdraaien). Blindtypen heeft dus bepaalde verwachtingen, proffesionaliteit.

Picatypen

Met deze wensenlijst had ik een paar opties, en we besloten om in de keuken te kijken van Picatypen. Onze dochter was ook nieuwsgierig en ik boekte een proefles. Ze vond het superleuk, vooral de leerzame aspecten van over de wereld die per video haar werden aangereikt. Ze was enthousiast en wilden maar wat graag meer ontdekken en aan de slag.

De methode sloot aan, doordat ze met stickers werkten om de toetsen af te plakken, dus geen mogelijkheid tot spieken. Het leerzame aspect van het delen van video’s over de wereld, waren de juiste stimulans om de typecursus meer inhoud te geven dan ‘spelletjes’. De prijs was ook aantrekkelijk genoeg voor ons om de beslissing te maken.

Je begrijpt dat we dus niet lang hoefden na te denken. We hadden ook andere aanbieders overwogen, echter de methode sloot niet aan of er waren twijfels over de wijze van het leren van blindtypen. Typetopia werkt met een kap over je toetsenbord (je kunt nog steeds spieken) en de verhaallijn bood niet het leerzame niveau van Picatypen. Typetuin was wel degelijk interessant, maar een hogere prijscategorie. Ducktypen was toch meer gericht op fun en ontbrak he tleerzame aspect. 

Gelukkig was Picatypen ook voor haar hetgeen wat ze zelf zou willen. Ze keek uit naar de video’s van over de wereld. Het was een prima investering qua financiën en tijd. Daarnaast sprak de methode aan om met stickers je toetsenbord beetje bij beetje af te plakken. Dit is wat ik ook had gedaan bij mijn cursus en daardoor kun je echt niet meer spieken naar de letters en moeten je hersenen aan het werk. Werkt super!

3 Tips

1. Proefles

Boek een proefles bij diverse aanbieders en ervaar het voor jezelf. Zo is er Picatypen, Typetuin, Ducktypen en Typetopia. Laat je kind dezen in ieder geval uitproberen en neem zijn/haar mening mee in je beslissing. Kijk ook voor jezelf wat ze doen, neem je eigen proefles om het uit te proberen. Het enige wat kan gebeuren is dat je kind (en jij) ergens zo enthousiast over worden dat je een keuze maakt voor een typecursus. Voor verdere twijfels, check de andere twee punten voor een beslissing.

2. Check reviews

Reviews zijn ontzettend belangrijk en moet je zeker niet overslaan. Wat vinden anderen van de typecursus? Check online voor Picatypen (Feedbackcompany), Typetuin (Kiyoh), Ducktypen (Reviews) en Typetopia (Trustpilot). Je kunt hier zien hoeveel reviews er zijn achtergelaten en wat de meningen waren. Daarnaast kun je ook advies inwinnen op social media. Stel je vraag in een passende groep en je krijgt voldoende informatie gestuurd. Misschien iets te veel, maar je kunt het vast filteren.

3. Methode

Check de methode waar mee wordt gewerkt. Gebruiken ze stickers om letters af te plakken? Dit is wat Picatypen, Typetuin en Ducktypen doen. Is er sprake van een kap? Typetopia stuurt je deze op voor je ruimtereis. Daarnaast is het belangrijk welke reis er wordt afgelegd om de vaardigheid van blindtypen aan te leren. Is er sprake van spel of ook een educatief aspect? Hoe wordt het educatieve aspect aangeboden? Picatypen doet dit door een wereldreis en stuurt hiervoor filmpjes. Dit werkt voor ons.

Conclusie

Ben je echt serieus op zoek naar een typecursus voor je kind? Dan raad ik je zeker Picatypen aan. Ik ben eerlijk als ik je vertel dat dit puur op basis is van mijn eigen ervaring en het enthousiasme van mijn dochter. Ik krijg er niets voor terug. Ik wil gewoon mijn eerlijke mening met je delen. 

Maar goed, probeer het gewoon uit, samen. Ervaar de proefles(sen) en maak daarna een beslissing. Zo deden wij dat ook. Zo wisten we dat het paste bij onze dochter, onze portemonnee en in onze agenda.

Heel veel plezier met het maken van een keuze.

PicaTypen Feedbackcompany

Dit vind jij ook vast interessant …

Letters en meer: letter B

Letters en meer: letter B

De Letter B is het vervolg van ons alfabet. Dit is tevens de tweede letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...

Letters en meer: letter A

Letters en meer: letter A

De Letter A is het begin van ons alfabet. Dit is tevens de eerste letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...