Wij hanteren maandthema’s binnen ons (thuis)onderwijs. Dit keer behandelden we het thema insecten.

Elk thema heeft veel uitzoekwerk. Er is veel beschikbaar (of juist niet) aan materiaal. Al dit materiaal zoek ik dan uit of het geschikt is voor de meiden. Dus qua leeftijd en het niveau waar ze op werken. Dit is vergelijkbaar met groep 6-8 en onderbouwniveau middelbaar onderwijs. Soms zitten er makkelijkere dingen tussen en soms een uitdaging. Dat is oké. Het gaat om het plezier dat we met elkaar beleven tijdens het thema. Tevens is het juist goed om makkelijk of te wisselen met wat moeilijker om het vertrouwen op te bouwen dat je iets wel kunt.

Daarnaast is er in elk thema ruimte voor de peuter/kleuter. Denk aan het overtrekken van een lijn of een kleurplaat of en knip en plakwerkje. Het is niet heel veel werk voor hem, maar zo is hij wel betrokken bij wat we doen op zijn niveau binnen zijn aandachtsboog. Daarnaast doet hij eigenlijk al best veel mee met zijn grote zussen, vooral het knutselen en experimenteren. De werkbladen zijn een extraatje voor als hij met het ‘werk’ wil mee doen.

Zie de kennis hier dan ook als inspiratie voor je eigen doeleinden. Zie het als startpunt voor je eigen invulling van het thema insecten. Wat had ik dat fijn gevonden als dat er was geweest in mijn zoektocht naar invulling van het thema insecten.

Een gedeelte van de informatie is in het Nederlands en een ander gedeelte is in het Engels. Wij hebben zelf tweetalig onderwijs, en in het Engels is er veel (meer) beschikbaar. Sla het dus niet meteen over als je (nog) geen Engels in je onderwijs hebt verweven. Het kan je inspireren.

Mocht je naast deze inspiratie, toch alle kennis willen verwerven, kun je mijn insecten werkboek bestellen voor €15.00. Dit boekje beslaat meer dan hier op de pagina te vinden is; lezen, voorlezen, rekenen, kijken, tekenen, experimenteren, knutselen, etc. Het staat boordevol informatie en leuke opdrachten om te doen. Hier op de website geef ik een idee van de inhoud en wat we binnen het thema hebben gedaan.

Wil je op de hoogte zijn, wanneer dit boek daadwerkelijk te downloaden is, stuur mij dan een mail via de contactpagina. Streven is mei 2024

Interessante websites voor Thema Insecten

Hier heb ik een aantal websites opgesoms waar ik gebruik van heb gemaakt om het thema in te vullen. Er is een sectie voor Nederlandse websites, Engelse websites en één voor Peuters/Kleuters. De websites zijn een goede houvast om invulling te geven aan het thema. Sommige zijn kosteloos en anderen vragen een bijdrage voor hun digitale werkboek/unit. De kosten zijn schappelijk en te overzien. Daarnaast is het een digitaal product, waardoor het een eenmalige betaling zou zijn en voor meerdere kinderen te gebruiken. De betaalde links, kunnen een affiliate link zijn. Dat betekent dat ik nog steeds achter het product sta, en dat wanneer jij overgaat tot een koop, ik een klein percentage daarvan krijg. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe.

Nederlandse websites

de vlinderstichting

Vlinderstichting

Hele goede site om materiaal vandaan te halen. Ze hebben mooie en volledige lespakketten inclusief werkbladen beschikbaar voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Tevens kun je hier ook eitjes bestellen van het koolwitje en zo de cyclus van de vlinder van dichtbij meemaken.

Kosten: gratis lespakketten
Eitjes: zie website

kriebeldiertje zoeken

Kleine diertjes zoeken

Mileueducatie Den Haag heeft fantastisch materiaal beschikbaar in verschillende categoriën. Zo vindt je in de categorie ‘groen en biodiversiteit’ Kleine diertjes. Je kunt dan het PDF downloaden, de handleiding. Hierin staat veel informatie en activiteiten om te doen.

Kosten: gratis 

kleuteridee logo

Insecten & Kriebelbeestjes

Dit is via kleuteridee en je zou misschien, hé daar is mijn kind te oud voor. Denk dan nog een keer. Je kunt hier leuke inspiratie uit halen, want het draait niet altijd om leeftijd, ook plezier is een belangrijke factor. Lees de ideeën door en laat je inspireren.

Kosten: gratis

jeugdbieb

Jeugdbieb - insecten

Check de website en vul ‘insecten’ in in het zoekveld. De resultaten verwijzen naar allerlei andere websites die relevant zijn voor de invulling voor het thema, als schooltv, zozitdat, de bibliotheek en Willem Wever. Het is een goede inspiratie- en kennisbron.

Kosten: gratis

Engelse websites

insect unit

INSECT unit

Op Etsy vindt je ook vaak fantastische dingen tegen schappelijke prijzen, zo ook deze Insecten Unit. Ontzettend mooi vorm gegeven en erg leerzaam. Leuke en diverse opdrachten. Soms wat (te) makkelijk en anderen weer uitdagender. Het is zeker de moeite waard om hier te kijken en eventueel over te gaan tot een aanschaf.

Kosten: €3.72

teachers pay teachers tpt

Teachers Pay Teachers

Echt een geweldige site om content vandaan te halen. Ze hebben gratis opties en betaalde opties. De prijzen hiervan verschillen enorm, van een kleine prijs tot hele pakketten met een hogere prijs. Dit is een voorbeeld van een kleine prijs product, om een insect in elkaar te zetten (zelf te bedenken). Maar kijk gerust nog eens rond wat ze nog meer hebben.

Kosten: $2.50

katies homeschool cottage

Katie Homeschool Cottage

Katie biedt een Unit Study aan waarbij ze gebruik maken van de Charlotte Mason Methode. Het bevat lesplannen, boekentips, vertellingen, kopieerwerk en dictaat. Er zitten veel leuke en praktische activiteiten in verwerkt die je buiten, binnen en op de computer kunt doen. De moeite waard.

Kosten: $7.95

amazon

Amazon

Amazon heeft een overvloed aan materialen en kennis om in te voegen in je thema. Vooral de Engelse mogelijkheden zijn waardevol. Zo zijn er boeken als The big book of bugs, Weird Insects, The bug girl and Ultimate Bugopedia. Ook ander materiaal als plastic insecten of een Terra kids Insectenbox. Ook leuke spelletjes als Bug Bingo is daar te verkrijgen. Sla dus zeker Amazon niet over en neus daar even rond. Genoeg te vinden en te ontdekken.

Voor de Peuter/Kleuter

Insect Theme Home Preschool Lesson Plan toddler

Insect Theme Home Preschool Lesson Plan

Dit is een heel lesplan vol met lesplanning en idee:en over insecten. Het geeft je instructies hoe je het thema kunt aanpakken en de materialen die gebruikt kunnen worden. Zo zijn er puzzels te vinden in het pakket, evenals activiteiten voor diverse vakken als rekenen, lezen en knutselen. Het materiaal zou voor een hele week zijn, maar dit is natuurlijk afhankelijk van de hoveelheid tijd die je eraan besteeed.

Taal: Engels
Kosten: $4.50

 

Insect Themed Learning Trays for Toddlers preschool

Insect Themed Learning Trays for Toddlers

Fantastische website als het aankomt op trays. Het zijn geen sensory trays, maar learning trays, ofwel dienbladen waar je iets op legt om te leren. Hier zie je allerlei voorbeelden gericht op het thema insecten. Van uitgeprinte dingen, tot gekochte items. Alles om het thema verder uit te dragen en tastbaar te maken. Om het leren dichterbij te brengen op spelenderwijs. Laat je inspireren.

Taal: Engels geschreven, maar kan in elke taal toegepast worden
Kosten: geen (enkel wat je zelf aanschaft)

spellenpakket insecten etsy peuters

Spellenpakket Insecten

Op Etsy kun je fantastische dingen vinden tegen schappelijke prijzen, zo ook dit Spellenpakket Insecten. Super leuk, in het Nederlands, voor groep 1-2 (kleuters), maar ook voor peuters. Simpele dobbelspelletjes, mooie afbeeldingen, vormen, etc. Het is goed vormgegeven voor deze leeftijd en zeker de moeite waard om te overwegen. Super leuk om samen te spelen en wat anders.

Taal: Nederlands
Kosten: €7.87

bugs insects preschool theme

Bugs and Insects Theme for Preschool

Kriebeldiertjes! Mooie ideeën zijn hier te vinden. Even goed voor zitten en tot je nemen, dan zie je de ideeën verschijnen. Het is niet helemaal overzichtelijk opgeschreven, maar dat maakt de inhoud niet minder waardevol. Er zijn inspirerende activiteiten, liedjes, knutsles, experimenten, schrijfopdrachten, etc. Laat je verrassen.

Taal: Engels
Kosten: gratis

Interessante boeken voor Thema Insecten

Hier heb ik de boeken geplaatst waar ik gebruik van heb gemaakt. Ik kies altijd een leesboek uit voor de oudere kinderen en prentenboeken voor de jongste, aansluitend bij het thema. Dat is vaak best een zoektocht, dus doe er je voordeel mee. De volledige boekenlijst is beschikbaar bij het insectenboek. Dit zijn boeken vanaf 12/13 jaar, vanaf 9 jaar en peuter/kleuter leeftijd. Daarnaast is er een lijst met boeken ter ondersteuning van het lesmateriaal voor kinderen en ouders. 

De links kunnen een affiliate link zijn. Dat betekent dat ik nog steeds achter het product sta, en dat wanneer jij overgaat tot een koop, ik een klein percentage daarvan krijg. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe.

Daarnaast kun je ook altijd bij je bibliotheek terecht. Ik weet dat ze bij mij maandelijks wel ruim 15 boeken opzij leggen voor het volgende thema. Ik ben dol op reserveren en scharrel op deze manier mijn boekenlijst bij elkaar voor een hele maand. Dat kun jij dus ook prima doen en scheelt je flink in de kosten.

C-categorie vanaf 12/13 jaar

zwerm insecten

De invasie boek 2 – Zwerm

Een ontzettend spannend boek, volgens mijn dochter. Om dit boek te lezen heeft ze uiteraard ook deel 1 gelezen, genaamd “Woeker“. Dit tweede deel “Zwerm”, sluit goed aan bij het thema, namelijk gigantische muggen, monsterlijke aardwormen en talloze andere bizarre insecten.

Korte teaser:
De 3 tieners Seth, Petra en Anaya zijn er in deel 1 achter gekomen dat ze imuun zijn voor wat er wordt gedumpd wordt op aarde. In deel 2 zijn ze met zijn drieën en veel meer tieners die hetzelfde zijn als hen in een veilige bunker ondergronds. Ze worden gered, maar een klein groepje dwaalt af. Met zijn drieën vechten ze het kwaad en proberen ze alles recht te zetten, maar  niet zonder verliezen…

Kosten: €19.99

B-categorie vanaf 9/10 jaar

ik wou dat ik anders was - insecten

Ik wou dat ik anders was

‘Ik wou dat ik anders was’ is een gouden klassieker van meesterverteller Paul Biegel, vol natuur en avontuur – en nét iets eigenwijzer dan je misschien had verwacht. Voor kinderen vanaf 9 jaar. Dit boek sluit goed aan bij het thema, doordat het avontuur plaats vindt op insectenniveau.

Korte teaser:
Het jongetje Anders wil graag Anders zijn. Zijn wens kan in vervulling gaan, mits hij de tafel van 7 kan opzeggen. Daar heeft hij nog veel moeite mee. Om de tafel te kunnen leren, wordt hij zo klein als een insect en rolt van het ene in het andere avontuur. Tijdens deze avonturen leert hij de tafel van 7 steeds beter kennen. Zijn vriendschap met Veertje wordt tijdens zijn avonturen, steeds hechtiger en heeft een verrassend einde.  

Kosten: €17.99

Prentenboeken voor de Peuter/Kleuter

vliegensvlugge vlieg

Vliegensvlugge vlieg

Een leuk en vermakelijk boek. Een prentenboek is pas een goed prentenboek als er sprake is van herhaling en dat is precies wat hier gebeurt. Het rijmpje blijft zich herhalen en de gebeurtenissen lijken op elkaar. Niet te veel poespas, alles helder en duidelijk. Dit was een topper!

Kosten: €14.99

 

kijk- en zoekboek kriebeldiertjes

Kijk- en zoekboek kriebeldiertjes

Een mooi vormgegeven boek. Op elke bladzijde valt voldoende te ontdekken en te leren. Je leert ook zelf over de kriebeldiertjes en de kinderen gaan ze buiten ook herkennen. Erg leuk boek dus.

Kosten: €14.95

superbeesje is al onderweg

Superbeestje is al onderweg

Dit was een favoriet boek van onze peuter. Misschien was het het verhaal, de plaatsjes of gewoon het lieveheersbeestje dat tot hem sprak, maar hij vond het erg vermakelijk. Ook hier is sprake van veel herhaling, dus wellicht speelt dat ook een rol. Dat maakt het ook tot een goed boek.

Kosten: €17.95

Boeken als ondersteunend lesmateriaal

Naast de leesboeken had ik ook een stapel boeken ter ondersteuning van het lesmateriaal. Het is zo leuk om boeken samen te bekijken, te lezen en tot je beschikking te hebben. Ik had een flinke stapel thuis waaruit ik informatie putte en verwerkte in ons lesmateriaal. Al was het samen lezen of vragen beantwoorden. Niet alle boeken vond ik erg goed om uit te werken, dus ik zal je in ieder geval mijn top 3 meegeven. Doe er je voordeel mee.

stapel boeken insecten

Boekenstapel

Zoals je ziet hadden we een flinke stapel thuis liggen. Ik raad je niet aan om dezelfde stapel te reserveren en door te spitten. Ik heb dit gedaan om de boeken ook zelf goed door te kunnen nemen en een mening te kunnen vormen of het wel/niet goed aansloot bij het thema voor insecten. Op basis van ons gebruik is dit onze top 5 geworden:

 1. Insecten – Sanne Ramakers, Merel de Vink  Marjolein Hund €19.95
 2. Alles wat je weet over kriebelbeestjes is fout – Lemniscaat €14.99
 3. Rotbeesten – Gemma Venhuizen & Tjarko van der Pol €10,49
 4. Steekbeesten en kriebeldieren – Van Goor €17.99
 5. Project Insecten – Wetenschap in je wijk €19.50
boeken insecten ouders

Achtergrond informatie voor de ouders

Naast het feit dat je samen met de kinderen boeken leest, is het ook fijn als je zelf nieuwe kennis op doet. Deze twee boeken heb ik zelf gelezen in deze periode en mijn kijk op insecten veranderd ten positieve. Ik weet nu veel meer en kan ook de kinderen beter ondersteunen in hun vragen of ze zelf iets bijzonders vertellen van wat ik heb opgedaan. Dit zijn de 2 boeken:

 1. Terra Insecta – Anne Sverdrup-Thygeson €12.50
 2. Vuurvlieg, Mier en Vlinder Het verborgen leven van insecten – Petra Vijncke €24.50

Persoonlijk vind ik “Vuurvlieg, Mier en Vlinder” makkelijker weglezen. Terra Insecta begint erg sterk en zwakt daarna af en wordt wat langdradige stof om door te komen. Beide boeken vullen elkaar goed aan en overlappen elkaar. Die overlapping is dan juist weer fijn, want de kracht van herhaling zorgt dat de kennis blijft hangen.

Leuke knutsels

Wij knutselen altijd tijdens onze thema’s. Het thema insecten behandelde een algemeen deel en we hebben 6 insecten behandeld, die de meiden zelf hebben uitgezocht. Passend bij deze 6 insecten hebben we geknutseld. In onze ogen hoeven je niet uren of dagen bezig te zijn met een kunstwerk, maar is het bezig zijn met je handen en niet met je hoofd een aangename afwisseling van de dag. We knutselen samen, dus ook de peuter doet mee waar hij kan.

In de benodigdheden van de knutsels kunnen affiliate links zijn verwerkt. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar doe je dat wel, dan krijg ik een klein percentage daarvan. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe. Je kunt ook rustig de Action en de Wibra bekijken, wat zij beschikbaar hebben (staat ook vermeld bij de benodigdheden). Uiteraard kom ik daar ook regelmatig, wie niet?!

happy stone lieveheersbeestje

Stenen beschilderen

Deze knutsel kan wat meer tijd vergen. Vooral het klaarzetten en opruimen, daar zit de meeste tijd in. Het beschilderen van de stenen wordt vaak enthousiast ontvangen.

Benodigdheden:

 • Vernis (kan ook bij de Action, de verfafdeling)
 • Acrylverf Amsterdam (Action kan ook, maar minder dekking door gebrek aan pigment)
 • Paintmarkers (Action heeft een ruim assortiment)
 • Paintmarkers finetip (Action heeft opties)
 • Stenen (je kunt ze ook zoeken en schoonmaken)
 • Kwasten (voor de vernis en eventueel verf)

Zet je tafel klaar met alle spullen. Zorg voor een kleed of tafel dat vies mag worden. Laat de kinderen eventueel op een placemat werken of verzamel de gemaakte stenen op een placemat. Zo wordt het wegleggen voor het drogen makkelijker. Het eerste wat je doet is (als de steen schoon is en droog) verven. Dit kun je dus doen met de paintmarkers (goed schudden voor gebruik en de punt kun je indrukken zodat de verf eraan komt) en met acryl verf. Pas als de verf droog is, kun je de achterzijde verven of je kiest ervoor om de eerste laag vernis aanbrengen. Breng in ieder geval twee lagen aan, een derde mag ook nog. Dit zorgt ervoor dat de steen mooi blijft en weersbestendig. Dus je ook de steen ook verspreiden als je wilt.

frottage

Frottage

Wat is frottage? Frottage is een  wrijftechniek waarbij een textuur wordt vastgelegd door een dun blad op de gewenste ondergrond te plaatsen en er met een potlood of krijtje over te wrijven. 

Je hebt dus niet meer nodig dan een potlood en interessante ondergronden. Bij frottage ga je namelijk met je potlood over de diverse ondergronden heen om je tekening te vullen met textuur. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een rasp gebruiken, dit levert mooie en interessante texturen op. Of een munt waar je over kunt krassen. Bedenk maar wat, kijk om je heen, trek een la open, etc.

Als je een vier- of vijftal ondergronden hebt gevonden die je wilt gebruiken, ga je een insect tekenen. De vlieg is een mooi ontwerp. Deze heeft brede vlakken die je goed kunt opvullen met de textuur van je ondergronden. Als je je vlieg hebt getekend leg je het deel dat je een textuur wilt geven op je ondergrond en ga je krassen met de platte kant van je potlood, dus niet de punt. Op die manier verschijnt er een textuur op je afbeelding. Je doet dit totdat je tekening helemaal is opgevuld.

Nu heb je een interessant insect (of vlieg).

Dit idee is afkomstig van Klascement (gratis account aanmaken)

mierenhoop

Vingerafdrukken veranderen tot mieren

Dit vinden we eigenlijk altijd wel een leuke knutsel. Heerlijk simpel en sensorisch. We dippen onze vingertoppen in de verf of op een stempelkussen en zetten wat vingerafdrukken op het papier. Afhankelijk van de opdracht, kan het zijn dat we eerst een achtergrond hebben gemaakt en daarna pas de vingerafdrukken erop hebben geplaatst. Zo maakten we de mierenhoop.

We tekenden eerst de contouren van de mierenhoop die we vervolgens beplakten met papiersnippers. Hierop plaatsten we onze vingerafdrukken met zwarte inkt van het stempelkussen. Daarna tekenden we mierenpoten met de zwarte fineliner. Nu hadden we een echte mierenhoop gemaakt.

pecannootjes bij

Pistachenootjes verven

Wij eten graag nootjes en pistachenootjes zijn er één van. Je moet er wat voor over hebben als ze nog in de dop zitten, maar dat was extra handig voor deze knutsel. Hier hadden we de dop nodig van de pistachenootjes. We bewaarden er een flink aantal. Deze verfden we als bijtjes met Acrylverf Amsterdam. We moesten de laagjes tussendoor goed laten drogen, anders mengde de verf zich en dat was niet de bedoeling. 

origami vlinders

Origami vlinders

Het is hier belangrijk om met origamipapier te werken. Dit papier is dunner en fijner om mee te vouwen. En aangezien het vouwen een bepaald stappenplan hanteert, is het zaak dat je papier dun genoeg is om dit te kunnen handelen.

De stappen om de vlinder te vouwen vindt je hier op deze Duitse website. De plaatjes wijzen zich vanzelf. Met vouwinstructies is het altijd even puzzelen, maar dat aha moment ga je krijgen. Het is ons ook gelukt en mijn tiener had de smaak zo goed te pakken dat ze er wel vijf had gevouwen. Het is dus echt leuk om de vlinders te zien ontstaan.

vlinder symetrie

Kleurplaten (symetrie)

Het is een uitdaging om dezelfde helft te maken. Dat maakt deze opdracht meteen interessant. Het lijkt misschien simpel (vooral als je hokjes hebt waar je je op kunt richten), maar dat blijkt bij de uitvoering toch wel anders te zijn. Je kunt het niveau van uitdaging dus zelf opzoeken. Kleinere hokjes, grotere hokjes of misschien zelfs geen hokjes.

De bedoeling is dus dat je de ontbrekende helft van het insect tekent op de andere, nu nog lege helft. Daar moet je dus een strategie voor hebben en wat concentratie om het tot een geslaagd project te maken.

Hier vind je de kleurplaten zonder hokjes.
Hier zijn kleurplaten met hokjes.
Hier zijn kleurplaten met kleinere hokjes.

cabochon lieveheersbeeste

Cabochon

Dit is zo leuk om mee te werken en zo simpel om te doen. Dit hebben wij ontdekt bij dit thema. Wij hebben er lieveheersbeestjes mee gemaakt en een mug in amber. Het is wel belangrijk dat je hierbij gebruik maakt van watervaste/waterbestendige materialen, anders smeert het uit met de transparante lijm die je erop doet.

Wat heb je dus nodig? Cabochons uiteraard. Wit papier is goed om mee te werken, maar ander papier kan ook altijd. Op het papier maak je je tekening en kleurt deze in ter grootte van de cabochon. Je knipt dit rondje uit en plakt deze met transparante lijm op de platte kant van de cabochon. Als deze droog is, is het klaar. Dan is je tekening wat uitvergroot als je erop kijkt en dat is een super leuk effect.

Experimenteren

Wij experimenteren altijd tijdens onze thema’s. Het thema insecten was wel een wat grotere uitdaging om mee te experimenteren. De experimenten kwamen dan ook terug tijdens de behandeling van een bepaald insect en niet de insecten in het algemeen. Zie hier twee experimenten die we behandelden. Daarnaast proberen we de microscoop er ook bij te pakken. Dat ging prima door de preparaten die we van insecten hadden besteld. 

In de benodigdheden van de experimenten kunnen affiliate links zijn verwerkt. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar doe je dat wel, dan krijg ik een klein percentage daarvan. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe. Je kunt ook rustig de Action en de Wibra bekijken, wat zij beschikbaar hebben (staat ook vermeld bij de benodigdheden). Uiteraard kom ik daar ook regelmatig, wie niet?!

meelwormen

Meelwormen (download)

Dit experiment kan wat meer tijd vergen. Vooral het klaarzetten, opruimen en noteren daar zit de meeste tijd in. Het is wel ontzettend leerzaam en de je ziet de kinderen kritisch nadenken en verrast reageren.

Lees het experiment eerst goed door, zodat je weet waar het overgaat. Misschien wil je niet alles uitvoeren, maar een gedeelte. Dat heeft ook weer invloed op de benodigdheden en het klaarzetten van de tafel met alle spullen. Daarnaast kun je ook goed vragen opvangen van de kinderen.

Vervolgens zet je de tafel klaar met alle spullen. Daarna is het tijd voor het experiment. Je begint bij waarnemen en van daaruit ga je kritisch nadenken en uitvoeren. Klopt het met wat je dacht? 

Nieuwsgierig naar het experiment? Download het experiment en heel veel plezier tijdens het ontdekken van meelwormen!

muggenspray ingredienten

Muggenspray

Wat is frottage? Frottage is een  wrijftechniek waarbij een textuur wordt vastgelegd door een dun blad op de gewenste ondergrond te plaatsen en er met een potlood of krijtje over te wrijven. 

Je hebt dus niet meer nodig dan een potlood en interessante ondergronden. Bij frottage ga je namelijk met je potlood over de diverse ondergronden heen om je tekening te vullen met textuur. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een rasp gebruiken, dit levert mooie en interessante texturen op. Of een munt waar je over kunt krassen. Bedenk maar wat, kijk om je heen, trek een la open, etc.

Als je een vier- of vijftal ondergronden hebt gevonden die je wilt gebruiken, ga je een insect tekenen. De vlieg is een mooi ontwerp. Deze heeft brede vlakken die je goed kunt opvullen met de textuur van je ondergronden. Als je je vlieg hebt getekend leg je het deel dat je een textuur wilt geven op je ondergrond en ga je krassen met de platte kant van je potlood, dus niet de punt. Op die manier verschijnt er een textuur op je afbeelding. Je doet dit totdat je tekening helemaal is opgevuld.

Nu heb je een interessant insect (of vlieg).

Dit idee is afkomstig van Klascement (gratis account aanmaken)

Films

Wij sluiten onze thema’s altijd af met een film die aansluit bij het thema, dus geen documentaire. Het thema insecten heeft leuke en voldoende opties om uit te kiezen. 

De films kunnen worden gestreamd via diverse kanalen, gehuurd of gekocht op DVD. Er kunnen affiliate links zijn verwerkt in de opties. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar doe je dat wel, dan krijg ik een klein percentage daarvan. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe.

AntBoy movie

Antboy

De 12-jarige Pelle wordt gebeten door een mier en ontwikkelt superkrachten. Geholpen door stripboekennerd Wilhelm creëert Pelle een geheime identiteit als superheld Antboy. Wanneer superschurk The Flea ten tonele verschijnt, moet Antboy de uitdaging aangaan.

Leeftijd: 6+
Taal: Nederlands (oorspronkelijk Deens)
Stream: Amazon Prime
Kosten DVD: €9.99

 

bee movie movie

Bee Movie

Barry B. Benson, een bij die net is afgestudeerd, is gedesillusioneerd over zijn enige carrièrekeuze: honing maken. Tijdens een speciaal uitstapje buiten de korf wordt Barry’s leven gered door Vanessa, een bloemist in New York City. Terwijl hun relatie bloeit, ontdekt hij dat mensen daadwerkelijk honing eten en besluit hij hen vervolgens aan te klagen.

Leeftijd: 6+
Taal: Engels, Nederlands
Kosten DVD: €7.81

a bugs life movie

A Bug's Life

Een buitenbeentje mier, op zoek naar “krijgers” om zijn kolonie te redden van hebzuchtige sprinkhanen, rekruteert een groep insecten die een onbekwame circusgroep blijken te zijn.

Leeftijd: 6+
Taal: Engels, Nederlands
Stream: Disney
Kosten DVD: €13.29

antz movie

Antz

Een nogal neurotische mier probeert te breken met zijn totalitaire samenleving en probeert tegelijkertijd de genegenheid te winnen van de prinses van wie hij houdt.

Leeftijd: 6+
Taal: Engels, Nederlads
Stream:
Kosten DVD: €8.15

ant bully movie

Ant Bully

Wanneer Lucas Nickle met zijn waterpistool een complete mierenhoop onder laat lopen, wordt hij op magische wijze gekrompen tot het formaat van een insect. Nu hij zo groot is als de mieren wordt hij veroordeeld tot zware arbeid in het mierengangenstelsel welke hij zojuist heeft vernietigd.

Leeftijd: 6+
Taal: Engels, Nederlands
Stream: Amazon Prime
Kosten DVD: €9.25

 

de reuzenperzik movie

James and the Giant Peach

Een wees die bij zijn twee wrede tantes woont, raakt bevriend met antropomorfe insecten die in een gigantische perzik leven, en ze gaan op reis naar New York City.

Leeftijd: 6+
Taal: Engels, Nederlands
Stream:
Kosten DVD: €22

honey i shrunk the kids movie 2

Honey I shrunk the Kids

De wetenschapper, vader van een tienermeisje en een jongen, verkleint per ongeluk zijn tieners en twee andere tieners uit de buurt tot de grootte van insecten. Nu moeten de tieners kleine gevaren bestrijden terwijl de vader naar hen op zoek gaat.

Leeftijd: 6+
Taal: Engels, Nederlands
Stream: Disney
Kosten DVD: €24.95

charlotte web movie

Charlotte's Web

Wilbur het varken is bang voor het einde van het seizoen, omdat hij weet dat hij tegen die tijd op de eettafel zal belanden. Hij bedenkt een plan met Charlotte, een spin die in zijn hok leeft, om ervoor te zorgen dat dit nooit zal gebeuren.

Leeftijd: AL
Taal: Engels, Nederlands
Stream:
Kosten DVD: €9.49

Uitjes

Ons streven is om aan het eind van een thema een uitje eraan te verbinden. Zo zorgen we voor ‘ontmoeting’ binnen een thema. Dan komt het tot leven en kun je echt het geleerde benoemen, voelen, bespreken, etc. Een uitje is voor ons echt een dag erop uit, maar kan ook een dagdeel beslaan. Je gaat er in ieder geval op uit om het thema te ontmoeten.

natuurmuseum Brabant

Musea

Met een museumkaart in de aanslag is onze eerste keuze altijd een museum. Is er iets wat aansluit bij ons thema? Het antwoord is “jazeker”. Hierbij een korte lijst van musua.

open imkerdagen

Open dagen/huis

Naast musua zijn er ook vaak leuke open dagen/huizen. Je kunt ze aanvragen of deelnemen aan zo’n open dag event. Daar is vaak ontmoeten makkelijker, omdat er gesprekken en rondleidingen vaak wel zijn. Hierbij een lijst van ideeën.

orchideenhoeve vlinders

Overig

Je hebt nu vast wel leuke ideeën om het thema af te kunnen sluiten. Maar naast al deze ‘standaard’ ideeën zijn er ook nog leuke andere uitjes die je kunt overwegen. Hierbij leuke inspiratie wat je kunt doen.

 • Op pad met insectenpotje – Omgeving of tuin
 • Blote voetenpad – Check je omgeving
 • Wandeling met de IVN
 • Orchideeënhoeve – Luttelgeest

Thema insecten

Wij wensen jullie ontzettend veel plezier tijdens jullie thema ‘insecten’. Deze lijst is uiteraard niet gelimiteerd, dus als je zelf leuke aanvullingen hebt, laat het mij dan vooral weten in de comments. Ik zie ook graag werkjes terug of uitjes. Tag mij dan in sociale media en volg mij vooral om als eerste te zien wat wij doen/ondernemen.

Vergeet niet contact op te nemen als je interesse hebt in het werkboek insecten voor €15.00. Streven is mei 2024 om het boekje klaar te hebben voor download.

Dit vind jij ook vast interessant …

Letters en meer: letter k

Letters en meer: letter k

De Letter K is het vervolg van ons alfabet. Dit is tevens de derde letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...

Letters en meer: letter B

Letters en meer: letter B

De Letter B is het vervolg van ons alfabet. Dit is tevens de tweede letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...

Letters en meer: letter A

Letters en meer: letter A

De Letter A is het begin van ons alfabet. Dit is tevens de eerste letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...