Wij hanteren maandthema’s binnen ons (thuis)onderwijs. Dit keer behandelden we het thema koken.

Elk thema heeft veel uitzoekwerk. Er is veel beschikbaar (of juist niet) aan materiaal. Al dit materiaal zoek ik dan uit of het geschikt is voor de meiden. Dus qua leeftijd en het niveau waar ze op werken. Dit is vergelijkbaar met groep 6-8 en onderbouwniveau middelbaar onderwijs. Soms zitten er makkelijkere dingen tussen en soms een uitdaging. Dat is oké. Het gaat om het plezier dat we met elkaar beleven tijdens het thema. Tevens is het juist goed om makkelijk of te wisselen met wat moeilijker om het vertrouwen op te bouwen dat je iets wel kunt.

Daarnaast is er in elk thema ruimte voor de peuter/kleuter. Denk aan het overtrekken van een lijn of een kleurplaat of een knip en plakwerkje. Het is niet heel veel werk voor hem, maar zo is hij wel betrokken bij wat we doen op zijn niveau binnen zijn aandachtsboog. Hij doet eigenlijk al best veel mee met zijn grote zussen, vooral het knutselen en experimenteren. De werkbladen zijn een extraatje voor als hij met het ‘werk’ wil mee doen.

Zie de kennis hier dan ook als inspiratie voor je eigen doeleinden. Zie het als startpunt voor je eigen invulling van het thema koken. Wat had ik dat fijn gevonden als dat er was geweest in mijn zoektocht naar invulling van het thema koken.

Een gedeelte van de informatie is in het Nederlands en een ander gedeelte is in het Engels. Wij hebben zelf tweetalig onderwijs, en in het Engels is er veel (meer) beschikbaar. Sla het dus niet meteen over als je (nog) geen Engels in je onderwijs hebt verweven. Het kan je inspireren.

Mocht je naast deze inspiratie, toch alle kennis willen verwerven, kun je mijn koken werkboek bestellen voor €15.00. Dit boekje beslaat meer dan hier op deze pagina te vinden is; lezen, voorlezen, rekenen, kijken, tekenen, experimenteren, knutselen, etc. Het staat boordevol informatie en leuke opdrachten om te doen. Hier op de website geef ik een idee van de inhoud en wat we binnen het thema hebben gedaan.

Wil je op de hoogte zijn, wanneer dit boek daadwerkelijk te downloaden is, stuur mij dan een mail via de contactpagina. Streven is mei 2024

Interessante websites voor Thema Koken

Hier heb ik een aantal websites opgesomd waar ik gebruik van heb gemaakt om het thema in te vullen. De websites zijn een goede houvast om invulling te geven aan het thema. Sommige zijn kosteloos en anderen vragen een bijdrage voor hun digitale werkboek/unit. De kosten zijn schappelijk en te overzien. Daarnaast is het een digitaal product, waardoor het een eenmalige betaling zou zijn en voor meerdere kinderen te gebruiken. De betaalde links, kunnen een affiliate link zijn. Dat betekent dat ik nog steeds achter het product sta, en dat wanneer jij overgaat tot een koop, ik een klein percentage daarvan krijg. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe.

Nederlandse websites

voedingscentrum

Lesmaterialen

Leuke site om op rond te neuzen. Je kunt er allerlei ideeën op doen, ofwel het is vol met inspiratie. Hoewel het zich richt op scholen, kun jij er prima informatie vandaan plukken en verwerken in je thema. Er zijn allerlei links verwerkt in hun onderwerpen, die wel of niet gratis zijn of te bestellen.

Kosten: gratis of betaald

jong leren eten

Lesmaterialen voortgezet onderwijs

Leuke site, met meteen doorverwijzingen naar de diverse onderwerpen. Het materiaal is toegankelijk en duidelijk. Leuk om op rond te kijken waar je interesse ligt en wat je graag zou willen doen. Daarnaast kun je ook bezien wat het niveau is van de kinderen en wat ze aan kunnen.

Kosten: gratis

juf janneke

Smakelijk eten...

Een verrassende pagina. Op het eerste oog lijkt het wat warrig en verouderd, maar de informatie is super! Je kunt er allerlei kanten mee op voor diverse leeftijden (peuter tot tiener). Je kunt je hier echt goed laten inspireren om tot leuke ideeën te komen voor je thema koken.

Kosten: gratis

wageningen ur

Lesprogramma over eten en smaak

Heerlijke bron van informatie en activiteiten. Alles is uitgewerkt en er wordt gewerkt aan de doelstellingen in het onderwijs. Het is een PDF van wel 45 pagina’s om door te spitten. Je zult er zeker wat aan hebben om invulling te geven aan je thema koken.

Kosten: gratis

Engelse websites

prisma

Homeschool Cooking Curriculum

Dit is een interessante website. In plaats van hele plannen vol met activiteiten biedt deze website achtergrond informatie, waarom koken belangrijk is. Daarnaast geeft het 7 leuke en creatieve kookprojecten. Het kan niet anders dan dta je geïnspireerd raaktdoor de ideeën die hier te vinden zijn en de kennis die wordt gedeeld.

Kosten: gratis

tina's dynamic homeschool plus

Incorporate subjects into a cooking unit

Een heerlijke verzameling aan tips en inspiratie. Ze windt er geen doekjes om en onderbouwt vol passie de inhoud van haar unit Cooking. Wat deed zij en wat gebruikte ze ervoor? Je hebt er enorm veel aan, omdat je diverse vakken kunt verwerken in je thema en je dus een volledige unit hebt waarin veel vaardigheden aan bod komen.

Kosten: gratis + eigen aanschaf

freedom homeschooling

Freedom Homeschooling

Leuke pagina met gratis tips voor meer invulling aan je thema koken. Het gaat hier niet om een curriculum, maar om leuke kookopdrachten. Zolang je kinderen maar in de keuken staan en hun vaardigheden daarmee toenemen. Je kunt individueel of juist gezamenlijk koken. Gebruik de e-kookboeken en YouTube kanalen die hier zijn vermeld.

Kosten: gratis

my recipes

My Recipes Cooking projects

Je zou het zo snel niet verwachten, maar hier vindt je leuke invulling voor ‘vakken’, zoals scheikunde, rekenen, geschiedenis en lezen. Deze inspiratie is fijn, omdat je dan houvast hebt als je ergens de diepte in wilt of juist het kind wil volgen in zijn/haar interesses en wil koppelen aan thema koken.

Kosten: gratis

Voor de Peuter/Kleuter

stay at home eductor

Free cooking and baking preschool lesson plans

Prachtig site om lekker doorheen te neuzen. Je ziet wat basis tools voor de peuter voor in de keuken. Ook staan er allerelei leuke en creatieve activiteiten op die je kunt ondernemen met de peuter, evenals een boekenlijst. Vergeet ook niet sensorisch in te zetten met bijvoorbeeld rijst. Neem gauw een kijkje.

Taal: Engels
Kosten: afhankelijk van eigen aanschaf van units of niet

 

the keeper of the memories

Cooking Preschool Theme

Vier leuke en leerzame activiteiten voor peuters om betrokken te zijn bij het thema koken op hun eigen(wijze) manier. Lekker sensorisch bezig zijn met keukengereedschap en voedsel. Check de ideeën en laat je inspireren. Ook leuk voor oudere kinderen, als ze graag met handen bezig zijn.

Taal: Engels
Kosten: gratis

mama megan allysa

Food Unit Study for Homeschool preschool

Website gebaseerd op Montessori. Er zijn allerlei activiteiten te vinden, van sensorisch tot rekenen, van taal tot spel. Echt leuke ideeën om de peuter te betrekken in het thema en op zijn/haar eigen manier op ontdekking te gaan. Ze ontwikkelen diverse vaardigheden.

Taal: Engels
Kosten: gratis + eigen aanschaf

toddler in action

Easy kitchen acitivities

Allerlei leuke fantastische en creatieve manieren om je peuter in de bezige keuken te betrekken. Hoe kun je koken interessant maken? Wat kan de peuter doen? Wat heb je daarvoor nodig (behalve een dosis geduld)? Check alle ideeën op deze pagina en zet jouw peuter ook in de keuken aan het werk.

Taal: Engels
Kosten: gratis

Interessante boeken voor Thema Koken

Hier heb ik de boeken geplaatst waar ik gebruik van heb gemaakt. Ik kies altijd een leesboek uit voor de oudere kinderen en prentenboeken voor de jongste, aansluitend bij het thema. Dat is vaak best een zoektocht, dus doe er je voordeel mee. De volledige boekenlijst is beschikbaar bij het koken-werkboek. Dit zijn boeken vanaf 12/13 jaar, vanaf 9 jaar en peuter/kleuter leeftijd. Daarnaast is er een lijst met boeken ter ondersteuning van het lesmateriaal voor kinderen en ouders.

De links kunnen een affiliate link zijn. Dat betekent dat ik nog steeds achter het product sta, en dat wanneer jij overgaat tot een koop, ik een klein percentage daarvan krijg. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe.

Daarnaast kun je ook altijd bij je bibliotheek terecht. Ik weet dat ze bij mij maandelijks wel ruim 15 boeken opzij leggen voor het volgende thema. Ik ben dol op reserveren en scharrel op deze manier mijn boekenlijst bij elkaar voor een hele maand. Dat kun jij dus ook prima doen en scheelt je flink in de kosten.

C-categorie vanaf 12/13 jaar

Dun!

Dun!

Een boek over dik en dun. Het sluit aan op het thema koken, omdat het gaat over eten en een bizar avontuur. Een pakkend verhaal over de zoektocht van een tienermeisje naar zichzelf en vooral over hte intense verlangen naar liefde en vriendschap.

Korte teaser:
Fee heeft weer ruzie met haar vader, vriend en beste vriendin Pie. Ze loopt hiervan weg en vertrekt met haar spaargeld naar de grote stad. Ze wil daar zo veel mogelijk en zo snel mogelijk eten. Andere mensen zeggen toch dat ze dun is, dus ze wil nooit meer dun zijn. Ze ontmoet allerlei nieuwe mensen en heeft al snel bijna al haar geld opgemaakt aan lekkere dingen om te eten. Zal ze haar missie bereiken, namelijk dikker worden…

Kosten: €33.95

B-categorie vanaf 9/10 jaar

koken voor de keizer

Koken voor de keizer

Een bijzonder boek voor kinderen vanaf 10 jaar of heerlijk om voor te lezen. Dit boek neemt je mee vanaf bladzijde één. Grote kans dat de kinderen de recepten die hierin voorbij komen, ook zelf willen maken. Meteen ook de reden dat ik dit boek aanbeveel bij dit thema. Het gaat echt over koken, koken voor zijn leven zelfs. Daarnaast krijgt het een extra dimensie, omdat je de recepten ook zelf kunt maken. Hoe leuk is dat?!

Korte teaser:

Sinds de oude koning dood is, regeren de keizer en zijn raadsheer Minelotte met harde hand. Alles wat hen niet bevalt of enig protest wordt bestraft met verbanning naar de Witte rots, een kaal eilandje voor de kust. De elfjarige Mick komt in de problemen, en gaat daardoor een weddenschap aan met de keizer. Aangezien de keizer een ontzettend moeilijke eter is (lees hij lust niets), gaat Mick de strijd aan om zeven dagen lang voor de keizer iets te koken dat hij lekker gaat vinden. Als het hem lukt, dan redt hij niet alleen zichzelf, maar ook alle mensen worden vrijgelaten van de Witte Rots. Verliest hij, dan wacht hem een gruwelijke straf. Gaat het Mick lukken?

Kosten: €14.99

Prentenboeken voor de Peuter/Kleuter

heel keverburg kookt

Heel keverburg kookt

Een bijzonder prentenboek vol prachtige kleine kriebelbeestjes. Elk jaar organiseren de insectenfamilies in Keverburg een enorme kookwedstrijd, maar dit jaar willen de mestkevers niet meedoen, maar blijft dat ook zo en zou het dit jaar dan ook anders zijn….

Kosten: €17.99

 

de hongerige trol

De hongerige trol

Eén van de favoriete boeken van de peuter. Door de herhaling van tekst, is het zeer passend bij de leeftijd. Het verhaal is ook erg grappig. De hongerige trol wil namelijk graag iets anders eten dan geit. Hij wil een lekker knapperig kind, maar gaat dat wel lukken of blijft het toch geit?

Kosten: €12.95 (2de hands of bieb)

wij willen een pannenkoek

Wij willen een pannenkoek

Ow wat een heerlijk boek is dit. Als je het verhaal van Gingerbread Man kent, herken je meteen het verhaal. De pannenkoek wil niet worden opgegeten en gaat ervandoor. Onderweg zijn er allerlei anderen die de pannenkoek willen opeten. Wordt de pannenkoek opgegeten?

Kosten: €15.95

Boeken als ondersteunend lesmateriaal

Naast de leesboeken had ik ook een tweetal boeken ter ondersteuning van het lesmateriaal. Normaal heb ik een hele stapel om samen te bekijken, te lezen en tot je beschikking te hebben, maar bij dit thema voldeed één boek oprecht. Hieruit putte ik de informatie en verwerkte dit in ons lesmateriaal. Al was het samen lezen of vragen beantwoorden. Doe er je voordeel mee.

receptloos

Receptloos

Dit thema leent zich voor allerlei kookboeken, maar de vraag is meer of je dat eigenlijk wel wilt. Wij niet. Dus in plaats van een stapel boeken voor meer informatie, hadden we slechts één boek waar we mee aan de slag zijn gegaan. We lenen veel boeken bij de bibliotheek, maar dit boek was zo geweldig dat we tot koop zijn overgegaan. Het bood zo veel informatie en nam ons helemaal op reis. Iedereen werd enthousiast ervan, vooral omdat de Nederlandse keuken nou niet echt iets verrassends biedt voor ons. Dit boek maakt koken tot wat het moet zijn, gemak en logisch nadenken. Echt een enorme aanrader om te kopen! Je leert echt receptloos koken en anders je boodschappen te doen. Je krijgt vertrouwen in je kunnen en koken, zo ook de kinderen. Het kwartje valt.

>> Receptloos €39.99 <<

 

koken zonder recept

Achtergrond informatie voor de ouders

Naast het feit dat je samen met de kinderen boeken leest, is het ook fijn als je zelf nieuwe kennis op doet. Dit boek heb ik zelf gelezen in deze periode. Het had interessante informatie, maar kon niet op tegen het boek ‘Receptloos‘.  Ik weet nu veel meer en kan ook de kinderen beter ondersteunen in hun vragen of ze zelf iets bijzonders vertellen van wat ik heb opgedaan. Dit is het boek:

Koken zonder recept – Gilles van der Loo €29.99

Persoonlijk vind ik dit boek matig. Het vertelt vooral een persoonlijke kijk op koken zonder recept en dat moet je maar net liggen. Mij lag het niet. Ik eet ook geen vlees, dus de hoofdstukken vlees en vis sloeg ik al over. Daarnaast werd de reden voor zijn handelen weinig verder toegelicht, dan dat dit het is hoe hij het doet. Tja, niet echt duidelijk dus.

Leuke knutsels

Wij knutselen altijd tijdens onze thema’s. Het thema koken bracht wel zijn eigen uitdaging mee m.b.t knutsels. Je gaat al snel over tot het ‘koken’ van gerechten en allerlei soorten baksels. Echter is het ook leuk om juist wat anders te doen binnen dit thema dan kennis verwerven en de keuken ontdekken. In onze ogen hoeven je niet uren of dagen bezig te zijn met een kunstwerk, maar is het bezig zijn met je handen en niet met je hoofd een aangename afwisseling van de dag. We knutselen samen, dus ook de peuter doet mee waar hij kan.

In de benodigdheden van de knutsels kunnen affiliate links zijn verwerkt. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar doe je dat wel, dan krijg ik een klein percentage daarvan. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe. Je kunt ook rustig de Action en de Wibra bekijken, wat zij beschikbaar hebben (staat ook vermeld bij de benodigdheden). Uiteraard kom ik daar ook regelmatig, wie niet?!

zintuigen

Zintuigen

Koken is werken met je zintuigen: ruiken, voelen, proeven, zien en horen. We hebben daarom ook bijpassende knutsels gemaakt voor onze zintuigen. Dit sloot ook weer aan bij het boek dat we gebruikten “Receptloos“. We downloaden de zintuigen en we kleurden ze in. Daarna knipten we ze uit en plaatsten ze op een stokje. Nu hadden we al onze 5 zintuigen ‘in gebruik’. 

Geef hier je emailadres op onderaan het artikel om de 5 zintuigen te downloaden via Simple Everyday Mom

reclamefolders zintuigen

Reclamefolder zintuigen

Deze knutsel is ontzettend waardevol. Elke keer als wij het hoofdstuk over dit zintuig uit het boek ‘Receptloos‘ af hadden, pakten we de reclamefolders erbij. We zochten plaatjes uit die pasten bij het zintuig en hoe we dit bij het koken zouden moeten beleven. Het gaf ons mooie inzichten over hoe je naar producten in een supermarkt kon kijken. Het maakte veel duidelijk m.b.t. de zintuigen. Ik raad je deze knutsel dan ook ten zeerste aan, omdat het het geleerde in de praktijk brengt en je echt even anders naar de producten gaat kijken.

voelen

Zintuig: tast/voelen

Hier is niet veel voor nodig en leuk om te doen. vooral met wat kleinere kinderen.

Benodigdheden: papier/karton, potlood, schaar, lijm en diverse voorwerpen om te plakken (ponpons, lint, paperclip, wol).

Trek je hand over op het papier/karton en knip deze uit. Plak op elke vinger een voorwerp van andere textuur (ander gevoel). Zo kun je sensorisch ervaren en knutselen. Een simpele en leuke knutsel om te doen.

zout kleuren

Zout kleuren

Dit is echt leuk om te doen. Wij deden deze knutsel met het oog op ‘proeven van zout’.

Benodigdheden: zout (goedkoop), aquarelpapier/karton (Action), potlood, lijm (all purpose lijm Action) en gekleurd water (voedingskleurstof).

Maak een leuke tekening met potlood op het papier. Zet niet te dikke lijnen, houdt ze vaag. Ga met de lijm over de potlood lijnen. Strooi er zout over. Laat dit drogen. Als het droog is, kleur de zoutlijnen met het gekleurde water. Je kunt er eventueel voor kiezen om de tekening eerst in te kleuren en daarna met lijm de lijnen te zetten.

geurknutsel

Geurknutsel

Dit is een aan te raden knutsel en staat in het teken van het zintuig ‘ruiken’ en dus geur.

Benodigdheden: karton (Wibra), koekjesvormen (Xenos), lijm (all purpose lijm Action), kwast (Action) en puddingpoeder (toko’s hebben dit vaak in allerlei smaken en dus geuren).

Plaats de koekjesvorm op het karton en doe er een klodder lijm in. Spreid deze uit met een kwast. Sprenkel er de puddingpoeder in en spreid uit met de achterkant van een kwast. Verwijder de koekjesvorm en klop het overtollige poeder eraf. Laat drogen. Als deze droog is, kun je wat krabben aan je knutsel voor een lekkere geur.

Check de video die ik heb gemaakt van deze geurknutsel op Instagram.

mais

Maïskolf

Na onze zintuigen bespraken we de 7 wereldkeukens uit ‘Receptloos‘ en maakten diverse knutsels. Eén daarvan is maïs voor de Mexicaanse keuken.

Benodigheden: zwart karton (Wibra), bubbelplastic (check je enveloppen van bezorgde pakketjes), groen papier (Wibra), potloden, gele verf (Action) en lijm (Action).

Knip een puntige ovaal uit van het bubbelplastic en twee langwerpige bladeren op een formaat welke past op het zwarte karton. Verf het bubbelplastic geel. Teken lange lijnen op de bladeren, voor de bladnerven. Plak tot slot alles op het zwarte papier en je maïskolf is klaar.

Download hier het sjabloon voor de maïskolf

eetstokjes

Eetstokjes versieren

Leuk is het om je eigen eetstokjes te versieren. Past prima bij de Aziatische wereldkeuken uit het boek ‘Receptloos‘.

Benodigheden: houten wegwerp eetstokjes, verf/stiften en/of vernis (Action) en servetten

Je kunt de stokjes versieren bij het ‘handvat’ met verf en/of stiften. Je kunt er ook voor kiezen om met decoupage aan de gang te gaan. Haal dan de dubbele laag van het servet en smeer dit met behulp van vernis op de houten eetstok. Laat drogen. Je kunt altijd nog een beschermende laag vernis aanbrengen over je kuntswerk. Laat het eetgedeelte vrij. Voilá, je hebt unieke versierde eetstokjes.

Experimenteren

Wij experimenteren altijd tijdens onze thema’s. Het thema koken leent zich prima voor de scheikundige tak van experimenteren, ofwel koken in de keuken. Dat is dus ook waar onze focus lag dit thema en we daagden de kinderen uit op diverse vlakken. Ook ons gezin kreeg een wekelijkse kookopdracht om samen uit te voeren. Dat was ook een fantastische ervaring.

Ik geef jullie dan ook de twee tips qua invulling van het koken, zoals wij dat hebben opgepakt. Recepten kun je op internet vinden, in boeken of je weet het uit je hoofd, etc. Wij hebben genoten van deze invulling en het was inspirerend voor ieder van ons. Daarnaast hebben we er ook wat aan overgehouden. Zo proberen we juist steeds minder pakjes te gebruiken. Denk aan het bakken van eigen brood en het maken van eigen wraps. 

In de benodigdheden van deze ideeën kunnen affiliate links zijn verwerkt. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar doe je dat wel, dan krijg ik een klein percentage daarvan. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe. Je kunt ook rustig de Action en de Wibra bekijken, wat zij beschikbaar hebben (staat ook vermeld bij de benodigdheden). Uiteraard kom ik daar ook regelmatig, wie niet?!

het kookspel

Het kookspel

Dit was echt fantastisch om te integreren in dit thema. Het draait hier om het hele gezin die gaat koken uit een bepaald land. Je ontvangt een leuke pot thuis met het kookspel. Hierin zitten landen en extra’s in om je avond in te vullen. Het is echt een compleet spel met een spotify playlist, een quiz en kleurplaten als placemat. 

Wij hebben 4 landen bezocht per persoon (exclusief de peuter). We kookten hier gezamenlijk als gezin elk een gang, dus een voorgerecht, een hoofdgerecht, een nagerecht een een alcoholvrije cocktail. Fantastisch!

Daarnaast deed één van ons de uitdaging. We hadden dus een land getrokken en we rolden met de dobbelsteen om 5 ingrediënten te selecteren. Met deze 5 ingrediënten was het de bedoeling om een gerecht passend bij dit land op tafel te zetten. Dat was echt een leuke en leerzame uitdaging. Want wat kook je? Welke kruiden gebruik je? Wordt het wel lekker?

Check het Kookspel voor jezelf

kookmomenten ontbijt

Verschillende kookmomenten

Een leuke invulling voor ons was het koken op verschillende momenten van de dag. Zo kookten de oudsten voor het gezin 3x per week, een ontbijt, een lunch en een diner. Het was soms een hele puzzel om die voor elkaar te krijgen, maar we zagen ook het plezier voor het koken. Daarnaast kregen ze inzicht in de boodschappen, recepten en wat ze lekker vinden. Waardevol op verschillende levels. Je zag zelfs de ontwikkeling van moeilijke gerechten naar simpelere. Fantastisch om te zien hoe een ieder zijn/haar weg vond. Ook bracht het inspiratie teweeg om bijvoorbeeld je ontbijt af te wisselen en je eigen brood te gaan bakken. Dit is zeer aan te raden.

Films

Wij sluiten onze thema’s altijd af met een film die aansluit bij het thema, dus geen documentaire. Het thema koken heeft leuke en voldoende opties om uit te kiezen.

De films kunnen worden gestreamd via diverse kanalen, gehuurd of gekocht op DVD. Er kunnen affiliate links zijn verwerkt in de opties. Je hoeft er geen gebruik van te maken, maar doe je dat wel, dan krijg ik een klein percentage daarvan. Daarmee support je mijn werk op de website en kan ik blijven doen wat ik doe.

ratatouille

Ratatouille

In deze animatiefilm droomt Remy, een rat met een uitzonderlijke smaak, ervan om chef-kok te worden. Hij woont in Parijs en komt terecht in het restaurant van Gusteau. Samen vormen ze een onwaarschijnlijk team met Linguini, een onhandige afwasjongen. Ze koken de sterren van de hemel.

Leeftijd: 6+
Taal: Nederlands, Engels
Stream: Disney
Kosten DVD: €10.49

 

charlie and the chocolate factory

Charlie and the Chocolate Factory

Een jonge jongen wint een rondleiding door de meest wonderlijke chocolade fabriek ter wereld, geleid door ‘swerelds meest ongebruikelijke snoepmaker. Tijdens de rondleiding gebeuren de meest bizarre dingen. Hoe loopt het af voor Charlie?

Leeftijd: 6+
Taal: Engels, Nederlands
Kosten DVD: €14.85

cloudy with a chance of meatballs

Cloudy with a chance of meatballs

Uitvinder Flint Lockwood is het sociaal onhandige genie achter een aantal van de meest bizarre apparaten ooit. Wanneer zijn nieuwste uitvinding per ongeluk het stadsplein verwoest en in de wolken wordt geslingerd, gebeurt er iets ongelooflijks: het begint cheeseburgers te regenen.

Leeftijd: AL
Taal: Engels, Nederlands
Stream: Pathé (betaald)
Kosten DVD: €8.58

julie en julia

Julie & Julia

De levens van twee vrouwen, hoewel gescheiden door tijd en ruimte, die aan het einde van hun Latijn zijn, raken verstrengeld. Ze ontdekken dat met de juiste combinatie van passie, dapperheid en boter alles mogelijk is. Een film vol lekker eten en humor, een film die je boeit tot het eind.

Leeftijd: Al
Taal: Engels
Stream: Amazon Prime
Kosten DVD: €7

chef

Chef

Chef kok Carl Casper neemt plotseling ontslag bij een prominent restaurant in Los Angeles, na en conflict met een culinaire criticus. Hij vertrekt naar Miami en met de hulp van zijn ex-vrouw, beste vriend en zoontje knapt hij een oude foodtruck op en begint hij zijn eigen restaurant op wielen. Hij herontdekt zijn creativiteit en passie voor koken, leven en liefde.

Leeftijd: 9+
Taal: Engels
Stream: Netflix
Kosten DVD: €11.17

 

no reservations

No reservations

Kate is een workaholic van een chef-kok, maar vraag haar niet wat ze aanmoet met de vrijgevochten, operaminnende souschef die in haar dure restaurant in Manhattan komt werken. Of wat ze moet doen met haar ouderloze nichtje die bij haar komt wonen. Tijdens de film ontdekt Kate dat de wereld groter is dan haar keuken. Er staat iets nieuws en anders op het vuur bij Kate.

Leeftijd: AL
Taal: Engels
Stream: Pathé (betaald)
Kosten DVD: €6.03

the hundred foot journey

The Hundred-Foot Journey

De familie Kadam verhuist met grootse plannen van India naar het pittoreske Saint-Antonin-Noble-Val in Zuid-Frankrijk om daar een Indiaas restaurant te openen. Dit gaat echter niet zomaar. Aan de overzijde zit een Michelin-restaurant die daar helemaal niet blij mee is. Dit escaleert in een flinke vete tussen de twee restaurants.

Leeftijd: 6+
Taal: Engels
Stream: Pathé
Kosten DVD: €8.99

chocolat

Chocolat

In het Franse dorpje Lansquenet staat de tijd stil. Vianne komt er te wonen samen me thaar dochter en opent een chocolaterie. Ze beschikt over de welhaast magische gave om voor elke inwoner de juiste soort chocola uit te kiezen. De lekkernijen uit haar winkel doen de strenge  gelovige dorpelingen langzaam maar zeker voor haar smelten. En daar is daar ook ineens een knappe vreemde…

Leeftijd: 9+
Taal: Engels
Stream: Pathé (betaald)
Kosten DVD: €5.93

Uitjes

Ons streven is om aan het eind van een thema een uitje eraan te verbinden. Zo zorgen we voor ‘ontmoeting’ binnen een thema. Dan komt het tot leven en kun je echt het geleerde benoemen, voelen, bespreken, etc. Een uitje is voor ons echt een dag erop uit, maar kan ook een dagdeel beslaan. Je gaat er in ieder geval op uit om het thema te ontmoeten.

LAM museum

Musea

Met een museumkaart in de aanslag is onze eerste keuze altijd een museum. Is er iets wat aansluit bij ons thema? Het antwoord is “jazeker”. Hierbij een korte lijst van musua.

tours chocolademakers

Open dagen/huis

Naast musua zijn er ook vaak leuke open dagen/huizen en zelfs fabrieken met rondleidingen. Je kunt ze aanvragen of deelnemen aan zo’n open dag event. Daar is vaak ontmoeten makkelijker, omdat er gesprekken en rondleidingen vaak wel zijn. Hierbij een lijst van ideeën.

uitgebreid dineren restaurant

Overig

Je hebt nu vast wel leuke ideeën om het thema af te kunnen sluiten. Maar naast al deze ‘standaard’ ideeën zijn er ook nog leuke andere uitjes die je kunt overwegen. Hierbij leuke inspiratie wat je kunt doen.

  • Kijk of er een leuke kookworkshop (voor kinderen) in je omgeving is
  • Ga uitgebreid uit eten, dus echt iets van 4- of 5-gangen met culinaire hoogstandjes
  • Organiseer zelf een kookworkshop thuis

Thema Koken

Wij wensen jullie ontzettend veel plezier tijdens jullie thema ‘koken’. Deze lijst is uiteraard niet gelimiteerd, dus als je zelf leuke aanvullingen hebt, laat het mij dan vooral weten in de comments. Ik zie ook graag werkjes terug of uitjes. Tag mij dan in sociale media en volg mij vooral om als eerste te zien wat wij doen/ondernemen.

Vergeet niet contact op te nemen als je interesse hebt in het werkboek kokenvoor €15.00. Streven is mei 2024 om het boekje klaar te hebben voor download.

Dit vind jij ook vast interessant …

Letters en meer: letter k

Letters en meer: letter k

De Letter K is het vervolg van ons alfabet. Dit is tevens de derde letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...

Letters en meer: letter B

Letters en meer: letter B

De Letter B is het vervolg van ons alfabet. Dit is tevens de tweede letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...

Letters en meer: letter A

Letters en meer: letter A

De Letter A is het begin van ons alfabet. Dit is tevens de eerste letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...