Joggen met je kind

Just Me, Sportief | 0 Reacties

Just Elisabeth Tsjechie

Geschreven door elisabeth

maart 6, 2022

Ik en mijn meiden grapten als we ze voorbij zagen komen in hun strakke pakkies, de joggers (spreek uit: j-oggers, dus echt met een ‘j’). Dat woord verbasterden we uiteindelijk tot yoghurts. Daar hadden we dan lol om, echt ons grapje. Niet wetende dat we ook zouden gaan joggen, net als zij.

just elisabeth runningshoes
just elisabeth joggen

Not matter how slow you go, you’re still lapping everybody on the couch

Ik moest dus ergens gaan beginnen.

Waarom?

Laat ik daar maar even wat over vertellen, want ik ben inderdaad niet de persoon die zomaar van de één op de andere dag bedenkt om een strak pak aan te trekken en rennend de voordeur te verlaten. Nee, daar zit een reden, een motivatie achter.

Tijdens mijn revalidatietraject deelde mijn manueel behandelaar mede, dat joggen nog wel eens goed kon zijn voor mijn knie. De kracht in mijn been zou toenemen en mijn been zou meer bij mijn lichaam horen. De kracht zou ook ten goede kunnen komen aan het herstel van het letsel van mijn knie. En aangezien ik graag zoveel mogelijk wil herstellen, was dit mijn motivatie om rennend de voordeur te verlaten.

Mama mag ik mee?

Eenmaal thuis deelde ik dit nieuws mee en mijn negenjarige dochter was meteen enthousiast om mee te doen met haar moeder, ik dus. Er begon meteen een lichtje te branden in haar ogen en ik kon niet anders dan meegaan in dit enthousiasme. Het zou voor mij ook makkelijker worden om te starten met hardlopen als ik het niet alleen hoefde te doen. Want eerlijk is eerlijk, ook al had ik een goede reden, het was toch wel even een drempel om zo van de één op de andere dag rennend je oprit te verlaten en door je straat te joggen richting het bos. Een straat waar we de buren kennen en zij ons.

Maar goed, we wilden dit gaan doen en aangezien ik bij de kudde yoghurts wilde horen, bezochten we de Decathlon de volgende dag. Financieel een goede start als je geen marathon op het oog hebt, en echt voor je plezier een rondje rent. Dan hebben ze daar echt een leuke start voor de beginnende jogger. Ik heb nog geen andere spullen nodig gehad of overdenk ook nog niet om het serieuzer aan te gaan pakken, dus Decathlon it is.

joggen met je kind
just elisabeth hardlopen op de heide

Outfits shoppen

De volgende dag stonden we in de winkel. En nadat we de hele winkel door hadden gelopen, ja we liepen de verkeerde kant op, kwamen we praktisch weer aan het begin uit met het juiste gangpad. Eerst voor mijn dochter op zoek gegaan. Wat onzeker schoven we de diverse kledingstuk aan de kant, op zoek naar haar maat en ook wat leuks voor het oog. Haar enthousiasme was prettig en de onzekerheid dreef langzaam weg.

Toen we haar schoenen hadden gekozen, en diverse kledingstukken in de mand lagen om te passen, was het mijn beurt. Daar stonden we dan voor al die rijen met keuze qua temperaturen, maar vooral kleurloos. Dat terwijl mijn dochter echt een leuke gekleurde broek had gescoord. Ik had slechts de keuze tussen zwart, zwart, zwart en donker paars (echt lelijk). Ik selecteerde de juiste maat van verschillende kledingstukken om te passen. Schoenen waren al gauw gevonden. Rest ons enkel nog het pashokje.

We propten ons naar binnen, twee personen en een mandje. Dat ging maar net, hoewel we ons wel als sardientjes in een blik voelden. We trokken de gekozen kleding één voor één aan. We bekeken ons in de spiegel, maakten een paar jogbewegingen om te kijken hoe we eruit zagen. Daar moesten we wel smakelijk om lachen, vooral als mijn voorgevel hoger en lager zwaaide dan de bedoeling was.

Dus daar ging mijn dochter getrouw op zoek naar een sportbh. Na 5 keer heen en weer lopen, kwam ze warempel met de goede maat terug het hokje in en was ik tevreden met haar vondst. Eigenlijk waren we tevreden over al onze gemaakte keuzes aan het eind en vol motivatie verlieten we de winkel om al snel ons eerste rondje te mogen maken.

hardlopen bos en hei

Daadwerkelijk joggen

Via het internet had ik gelezen dat 30 min voor kinderen een prima tijd is. In combinatie met het advies om naar je lijf te luisteren om blessures te voorkomen, was het prima te doen. We vonden een prima rondje dat begon thuis en een gedeelte lekker door het bos kon gaan, iets langer dan 30 min. Maar ja, we liepen dan ook best veel. Ze kreeg wat last van haar zij, dus deden we het rustig aan. Voor mij helemaal best, aangezien ik en mijn knie nog moesten wennen. Hierdoor voorkwam ik dat ik teveel van mezelf vroeg en zorgde ik beter voor mezelf. Dus een win-win. Toch veranderde ze al snel, ten goede.

Ze kreeg de smaak goed te pakken. Ze begint mij nu af te beulen, dus ze motiveert mij ook goed. We verbeteren onze tijd beetje bij beetje. We groeten de fanatieke joggers en ze groeten terug. Wij horen er helemaal bij, ook al lopen we geen marathons. Wij zijn onderdeel van de kudde yoghurts in onze strakke pakkies met ons enthousiasme.

Just Elisabeth Tsjechie

Geschreven door elisabeth

Final tips om te joggen met kinderen

  • De allerbelangrijkste is om geen schema’s te lopen of doelen te stellen, maar juist te gaan lopen op basis van je gevoel. Wat vertelt je lijf je? Leer luisteren. Zo voorkom je blessures. 
  • Zorg voor de juiste materialen: schoenen die een goede demping geven en goede kleding (niet te strak of te los)
  • Varieer in de ondergrond, als (kleine) bospaadjes. Ook ideaal om coördinatie en kracht te trainen.
  • Maak de afstand en/of tijd visueel voor je kind met bijvoorbeeld een hardloop-horloge en/of app om de snelheid bij te houden. Een stappenteller kan je ook makkelijk aan je broek bevestigen en is erg leuk.
  • Een halfuurtje trainen is meer dan genoeg om een goede basis te leggen en houdt het leuk en interessant.
  • Varieer de training met oefeningen en sprintjes.
  • Geef je kind (en/of jezelf/beiden) op voor wedsrijdjes als de kidsrun, crossloop en obstakeloop.

En de allerbelangrijkste HAVE FUN!

 

Dit vind jij ook vast interessant …

Vakantie voorbereiden

Vakantie voorbereiden

Wil je aan een onvergetelijk vakantieavontuur beginnen? Plan je een kampeertrip met het gezin en vraag je je af wat je...

Lijstjes en boekjes

Lijstjes en boekjes

Ben je het zat om eindeloze lijsten te maken die nooit lijken te worden afgvinkt? Ik begrijp die frustratie, vooral...

Komoot

Komoot

Een van de dingen die me raakte tijdens de lockdowns, was de beperking waar je mee moest dealen. Niet alles was...