Wil je aan een onvergetelijk vakantieavontuur beginnen? Plan je een kampeertrip met het gezin en vraag je je af wat je wel en niet moet doen? Zoek niet verder! Hier lees je hoe ik mijn vakantie voorbereid voor het gezin, met een speciale nadruk op mijn kampeer- en tentervaringen. Van tips voor het voorbereiden van een roadtrip met kinderen, tot aanbevelingen voor onmisbare kampeerspullen. Het is een handleiding om je bij de hand te nemen en je op weg te helpen voor jouw onvergetelijke vakantieavontuur. Daarnaast voorzie ik ook in een checklist om de informatie overzichtelijk aan te bieden. Er is namelijk die wens om naar buiten te gaan, maar zonder een goede planning kan het feestje zo in het honderd lopen en dat wil je liever niet. Met deze handleiding en checklist help ik je bij het samenstellen van de kampeervakantie van jouw dromen. Laten we samen deze opwindende reis beginnen en jouw vakantie voorbereiden!

Download hier alvast je checklist en lees daarna de handleiding

vakantie voorbereiden locatie

Locatie

Het is ten eerste cruciaal om te weten waar je naar toe gaat. Ieder land heeft zo z’n charmes, maar ook zijn regels. Wat vind jij (en je gezin) belangrijk op vakantie?

Ben je een zon, zee en strand liefhebber of ga je graag de natuur in voor een wandeling of ben je een echte cultuursnuiver of liever de foodlover? Welke elementen heb je nodig om jouw vakantie voor het gezin tot een succes te maken? Inventariseer je bestemming. Wat biedt het? Kan het voldoen aan je wensen? Voor zon, zee en strand is het duideljk wat je nodig hebt. Voor wandelen in de natuur is het zaak om te weten of je bergen kan bewandelen, of liever de heide op, of naar watervallen, etc. Wat voor natuur is belangrijk? De cultuurliefhebber houdt van kastelen, kerken, kathedralen, geschiedenis, musea, etc. De foodlover is graag dichtbij de bewoonde wereld om zich te kunnen voldoen aan lokale lekkernijen.

Je kunt uiteraard ook een combinatie hebben van deze ingrediënten. Dat maakt het zeker niet onmogelijk, maar wel een grotere uitdaging. Zo houden wij bijvoorbeeld van Tsjechië. Het land biedt alles, behalve zon, zee en strand en dat ook nog eens tegen een aantrekkelijke prijs (hoewel je dat niet echt voor het zeggen hebt). Elk land heeft wel zijn/haar prijskaartje en munteenheid. Dat verschilt per land en heeft invloed op de keuze van je bestemming, zoals duur en verblijfskosten.

Heb je een locatie gevonden? Een land waar je naartoe wilt gaan? Een plek? Dan kun je de volgende stap gaan maken. Om deze stap te maken is het namelijk belangrijk dat je naast een land, ook een regio of plaats hebt waar je graag naartoe wilt of in de buurt van wilt zijn. Zo kun je je vakantie voorbereiden.

Je verblijf

Nu je je regio en/of plaats bepaald hebt, gaan we de verder de vakantie voorbereiden. We gaan een verblijf bepalen, of juist meerdere uitzoeken. En zoals gezegd, betreft het hier kamperen, ofwel met de tent.

Kamperen heeft iets magisch, een bepaalde vrijheid. Ook voor de kinderen geen muren om hen heen, maar buitenucht zodra je de tent opent. Ook heb je vaak al snel contact met andere kampeerliefhebbers. Maar wat voor camping zoek je voor jou en je gezin?

Maakt het voor je portomennee weinig uit en wil je graag vermaakt worden en gemak binnen handbereik? Ga dan voor luxe en draai je hand niet om voor een camping tussen de €50 en €100 per nacht. De campings tussen de €50 en €100 per nacht zijn er te kust en te keur. Vaak is hier reserveren belangrijk, want je bent vaak niet de enige die op zoek is naar enige luxe en vermaak voor kinderen. Dit zijn dus de wat drukkere campings waar gemak binnen handbereik is. Ik hoef je hier niet verder in te begeleiden. Deze campings vind je gemakkelijk en je kunt door naar de volgende stap.

vakantie voorbereiden verblijf

Ons niet gezien, dus ben je net als ons en heb je liever rust en natuur om je heen? Kleinschalig en toch ontzettend gezellig? Kinderen die in het bos spelen? In contact met de lokale bevolking? Boodschappen doen in het stadje dichtbij? Lees dan vooral verder.

Het is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om onder de €40 per nacht ergens te kunnen verblijven. Ook is dit per land afhankelijk, zoals ik al eerder benoemde. Ieder land heeft zijn/haar eigen prijs. Zo vinden wij Italië en Zwitersland weer prijziger dan andere landen, vooral bepaalde regio’s zoals de kust en in de bergen. Uiteraard geldt dit niet voor alle campings, dus hoe vindt je die?

Het is een kwestie van het investeren van tijd in vooronderzoek en je vakantie voorbereiden.

Ik hoor van veel mensen die op de bonnevoi gaan, maar met twee kinderen doe ik graag vooraf onderzoek naar de regio en de voorkeur die ik heb voor een bepaalde camping. In Tsjechië maak ik nooit een reservering en kan altijd terecht. Ik zorg altijd voor de zekerheid dat ik meerdere campings in de regio op het oog heb. Dan kan ik snel schakelen om ergens anders een plekje te scoren. Belangrijk hiervoor is wel dat je tijdig aankomt op je locatie, hoewel laat arriveren in Tsjechië ook geen problemen opleverde. Daar waren we eens om 18 uur aangekomen. Eigenaar van de camping kwam op z’n fiets eraan om ons toegang te verlenen tot de camping. Check het verhaal over Javornik en waar we verbleven.

Enniehoe… campings met een aantrekkelijke prijs, daar had ik het over

Onderzoek, dat is wat je moet doen. Dit onderzoek doe je in principe in de taal van het land. Ik merk dat ik daar toch wel meer profijt uit haal. Voor Tsjechië zoek ik op Autokemp. Andere landen werken prima met Camping. De regio die mij interesseert zoek ik met Google Maps op en doorzoek dat gebied op het woord camping of een ander woord in de taal van het land. Er zijn dan diverse resultaten die ik aanklik en op prijs onderzoek. Meestal gooi ik er nog een  mail de deur uit om mijn gevonden prijs te verifiëren. Vaak klopt de prijs, maar die paar keer dat deze afwijkt is het fijn dat ik deze informatie kan corrigeren. Op basis van prijs en locatie selecteer ik mijn voorkeur(en). Daarnaast vind ik de communicatie per mail ook erg belangrijk. Wordt er vriendelijk en uitnodigend gereageerd? Zo niet, dan noteer ik dat bij de desbetreffende camping. Dan weet ik dat mijn ervaring op deze camping kan worden beïnvloed door onvriendelijke en gemakzuchtige mensen. *ja dit is een oordeel op basis van een indruk, maar better safe dan sorry*

Waar en hoe zoeken

Naast Google Maps kun je ook nog via ASCI campings zoeken. Ik merk dat het geen verschil maakt met Google Maps voor het aanbod. Het is een ander systeem en je krijgt de informatie anders gepresenteerd en extra informatie of er ASCI korting wordt toegepast. Heb jij een andere ervaring? Laat dan vooral je reactie achter.

Heb je een SVR account? Check dan ook bij hun de campings, deze kunnen wel degelijk aanvullend zijn qua aanbod. Hoewel ik ook schrok van campings die hun hand niet omdraaien voor €50 per nacht. SVR zegt dus niets over de prijs, meer over de prachtige natuur waarin je verblijft of de luxe van kleinschaligheid.

Tot slot kun je ook nog bezien of er apps of bepaalde websites zijn voor dat land waar je gebruik kunt maken voor het zoeken van campings. Zo heeft Tsjechië eigen handige sites om Autkemps mee te vinden. Check mijn tips over een vakantie naar Tsjechië. Leer het land dus kennen voordat je er bent, daar doe je echt goed je voordeel mee als het aankomt op vakantie voorbereiden.

Hoe kun je dat het beste doen?

Zoek in de taal van het land. Zoek op ‘camping’ of juist ‘camping apps’ of ‘goedkope campings’. Vertaal je zoektermen via Google Translate en check de resultaten. Is er iets wat je op weg kan helpen? Heeft dit land tips en tricks? Gebruik ze in je voordeel en vind je gewenste campings in de omgeving van je gewenste verblijf.

Vergeet niet dat je goed in de gaten houdt of de camping voldoet aan je wensen. Zon, zee en strand? Natuur? Cultuur? Food? Ik rijd liever een stukje naar zon, zee en strand dan dat ik op 50m afstand zit. Geef mij maar bergen, bos en schaduw. Een meertje of een zwembad is voor mij prima. Dat hoeft niet eens op de camping te zijn, we kunnen er ook een leuk uitje van maken en een groter zwembad aandoen. Lever daar niet op in als iets hoog op je wensen lijst staat. Anders zal dit afbreuk doen aan je vakantie ervaring.

Reviews

Last, but not least zijn de reviews.  Als je een camping op het oog hebt, welke voldoet aan je lijstje, check altijd wat anderen erover te zeggen hebben en check de datum van de geplaatste review. Dit kan alsnog je doen besluiten naar een andere te kijken. Denk aan onvriendelijke campinghouders. Ik las een keer een review over een camping waarbij je de auto op het parkeerterrein moest plaatsen. Echter dit terrein was klein en slecht, waardoor je auto altijd schade opliep. Ondanks de aantrekkelijke prijs, werd deze camping een nee voor mij. Vooral omdat meerdere mensen hier over klaagten, wist ik dat het niet een incidenteel gebeuren was.

Reviews zijn dus belangrijk. Ze vertellen je over de ervaring van anderen. Niet alleen de reviews online, maar ook mensen die erover schrijven online, vertellen je iets. Ik vind wel eens iets over een camping op iemands website. Een aanbeveling op basis van eigen verblijf. Op deze manier probeer ik via mijn website ook bij te dragen aan jouw pareltjes op vakantie.

vakantie voorbereiden bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Locatie √
Verblijf √

Tijd om je omgeving van je verblijf wat beter te gaan bekijken.

Afhankelijk van je doelstelling, zoek je vooraf wat er te doen is in de omgeving. Dit geeft wat houvast en zorgt ervoor dat er bepaalde dingen zijn die je wellicht niet wilt missen. De dingen die sowieso een hot-item zijn onder toeristen in die regio. Daar helpt Google je goed bij.

Maar pin je hier niet op vast. Dan mis je ook weer ontzettend veel.

Onze eerste stop op onze bestemming, naast de camping en een supermarkt, is het VVV. Daar is zoveel meer te vertellen over de omgeving, dan Google kan. Het vooronderzoek zorgt voor voorpret, maar het VVV zorgt voor de bezienswaardigheden die je anders had gemist.

Geef dus ruimte aan de kennis van het VVV. Neem van die grote enveloppen mee op reis en stop daar al je folders in die je verzamelt. Als je hier terug wilt keren, heb je een betere referentie dan Google. Als vrienden of familie hier naartoe zouden willen gaan, heb je meteen een pakket dat je kunt inzien wat je daar allemaal zou kunnen doen. Daarnaast zijn de folders fantastisch voor je dagboek over de vakantie. Lekker knippen en plakken. Rustgevende bezigheid als je even niet naar een bezienswaardigheid bent en de kinderen zich vermaken.

Stel bij het VVV je vragen, ook met betrekking over het openbaar vervoer. Vaak verkopen ze daar ook tickets voor bussen die een stuk goedkoper zijn dan in de bus zelf. Het VVV biedt meer dan alleeen tips voor wat te doen in de omgeving. Altijd aan het begin van je avontuur het VVV aandoen. Het is een verrijking voor je plannen.

Kampeerspullen

Je hebt nu je locatie en een handvol campings staan. Je kent je omgeving al wat beter. Fantastisch. Maar wat neem je nu mee?

Wij houden van basic plus wat extra. Echter wij willen geen karretje achter de auto hebben hangen, dus gaan we wel voor compact. Daarnaast moet het licht zijn en makkelijk te tillen. We hebben simpele stoelen, een simpele tafel en simpel fornuis. Ook pannen en bestek passen in elkaar en scheelt weer ruimte. We hebben dunne comfortabele matjes die erg weinig plek innemen. We halen veel bij Decathlon weg, dat is gewoon leuk snuffelen. Maar er zijn nog meer leuke shops om te bekijken. Dus wat zijn nu de essentials waar wij ontzettend blij mee zijn en een overweging zijn voor jou.

vakantie voorbereiden kampeerspullen

Standaard dingen om bij je te hebben, zijn kussens (handig voor onderweg), slaapzak, slaapmatje, sotelen, tafel, kookset, fornuis, outdoorkleding en goede verlichting. Vergeet niet een koelbox. Wij hebben een koelbox met koelelementen. Stelt niet veel voor, maar geeft ons de ruimte om niet elektriciteit afhankelijk te reizen en je tent te plaatsen. Wij hebben wel een snoer mee, voor als we willen, maar meestal doen we zonder en laden we onze powerbanks op bij de receptie of anderzins tijdens de afwas bijvoorbeeld. Dus vergeet geen powerbanks.

Bushcraftshop

Bushcraftshop is een fantastisch plek om je spullen te vinden die je nodig hebt. Wij zijn dol op de slaapmatjes van Nemo. Hier vind je een uitgebreid assortiment tegen goede prijzen. Let op R-waarde (welke temperatuur ze goed tegen kunnen). Ze zijn ontzettend compact, makkelijk en snel op te blazen en liggen heerlijk comfortabel. Ook zijn hun slaapzakken heerlijk compact en warm. Soms zijn we hoog in de bergen of in het voorseizoen onderweg. Of het is gewoon wat kouder in de nachten dan je had voorzien. Dan is die slaapzak met een lagere comforttemperatuur juist fijn. Check dan voor dons bijvoorbeeld.

Voor alle adviezen en vragen, kun je erg goed bij hen terecht. Ze helpen je goed en graag verder. Je zult niet teleurgesteld zijn in je aankoop of de mogelijkheden bij enige twijfel.

Decathlon

Zoals gezegd snuffelen we ook graag bij Decathlon rond. Daar hebben ze degelijke compacte campingstoelen met een hoge rug en een zakje aan de zijkant. Ook de compacte tafel past er prima bij en scheelt in ruimte. De tafel is voor 2 personen, maar daar redden we ons prima mee. Op een camping zijn namelijk ook vaak picknickbankjes of anderzijds zitgelegenheden waar we gebruik van maken. Kom je meteen in contact met anderen. Pin je dus niet geheel vast op je ‘eigen plek’. De pannenset voor 4 personen is fantastisch. Alles pas supermooi in elkaar en bespaart aan ruimte. Vergeet niet outdoor kleding aan te schaffen. Dit is zo heerlijk bij het wassen, want het is snel droog en dat is heel handig.

Scrubba

Hier wil ik de scrubba waszak aanhalen. Je heb maar geen wasmachine voor handen of juist een paar kleine dingen die je schoon wilt hebben. Dan is de Scrubba waszak echt fantastisch. Wij kunnen niet meer zonder en ook de kinderen helpen mee met wassen. Dus wij zijn zeker niet wasmachine afhankelijk en krijgen de kleren schoon genoeg (we zijn op vakantie of niet).

Verlichting

Tot slot breng ik verlichting onder de aandacht. Zaklampen en een lamp in/bij je tent is onmisbaar. Maar heb je ook gedacht over verlichting op zonne-energie. Gewoon van die sierlampjes buiten je tent. Het belet ongenodigde gasten om je tent binnen te gaan, omdat ze dan ‘verlicht’ zijn. Alle beetjes helpen en dit is zo’n dingetje wat handig kan zijn. Naast het weren van ongenodigde gasten, helpt het je om je tent terug te vinden in het donker als je naar de wc bent geweest of lekker hebt gedouched.

vakantie voorbereiden journaling

Journaling

We komen aan het einde van de handleiding ‘Vakantie voorbereiden’. Dit is mijn laatste tip om je goed op weg te helpen, journaling.

Maak namelijk verslag van je reis. Lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes. Waar ben je geweest? Wat heb je gedaan? Hoe heb je het ervaren? Waar liep je tegen aan? Wat zijn je wensen voor volgend jaar? Schrijf alles op.

Zo kun je het jaar erop, of je volgende vakantie het gemakkelijk raadplegen. Ook als vrienden of familie tips willen, kun je ze gemakkelijk geven. Of wanneer je een fotoboek in elkaar zet, heb je je informatie zo bij de hand en kun je er een dierbare herinnering van maken.

Wat schrijf ik op?

Mijn voorblad bevat altijd een overzicht aan voorbereiding. Hier staat een budget wat ik waar aan wil uitgeven voordat we vertrekken. Zo koop ik altijd wat speelgoed, zorg ik voor eten en drinken onderweg, neem ik cadeautjes mee uit Nederland voor mensen die we leren kennen, knutselspulletjes voor de dagboekjes van iedereen (lijm, schaar, pennen, stickers, etc) en koop ik outdoor kleding (kinderen groeien). Dit budget is fijn om mee te werken. Het geeft een grens en geeft inzicht in het jaar erop of dit is gelukt.

Daarachter noteer ik ‘Onverwachte uitgaven’, ‘Extra uitgaven’ en een ‘5-dingen lijstje voor volgend jaar’. Deze lijstjes geven mij inzicht in het budget voor een vakantie het jaar erop en waar ik rekening mee zou kunnen houden of juist waarom we iets over een budget heen gingen. Onverwachte uitgaven kunnen autopech zijn of een extra overnachting onderweg. Extra uitgaven zijn uitgaven welke je een stuk lager had ingeschat. Zo waren we op vakantie met mijn ouders erbij en gingen we vaker uiteten. Dit waren dan extra uitgaven. Het 5-dingen lijstje zijn de dingen waar ik tegen aanliep en hoge prioriteit hebben om aan te schaffen voor een volgende vakantie. Ik weet niet of dit lijstje ooit leeg zal zijn. Ik denk dat ik altijd weer iets te wensen zal hebben, maar misschien niet 5 dingen of juist kleinere dingen.

Hierop volgend is een pagina met ‘niet vergeten’ dingen. Vaak loop je ergens tegen aan, wat je niet wilt vergeten en dan schrijf ik dat gauw hier op. Denk aan klein geld voor het gebruik van een wc, oorstaafjes of aanmaakblokjes. Dingetjes die je gewoon niet wilt vergeten, omdat je er tegen aan liep.

De volgende pagina is de start van je vakantie door middel van een kaart van je vakantieland of een overzichtskaart van de reis. Leuk om te zien hoe je reist of waar je heen gaan als je rondreist. Als we meerdere landen aandoen, neem ik deze landen nog los mee. Zodra we een bestemming afgerond hebben en een volgend land aandoen, plak ik deze overzichtskaart erin. Dan begint er een nieuw hoofdstuk.

Hierop volgend geef ik een overzicht van dat land met de camping(s) die we hebben aangedaan, of juist die ene camping waar je bent geweest. Ik schrijf de naam van de camping op en noteer een positieve (+) en negatieve (-) dingen om een kort overzicht te hebben van de campings. Deze campings corresponderen met de kleur waarin ik in het dagboek schrijf op de lokatie. Tevens kun je ervoor kiezen om per hoofdstuk/land een overzicht van campings te geven. Zo’n hoofdstuk kun je markeren met een stuk washitape op de buitenrand. Handig als ik weer even een herinnering wil ophalen of ik er naar terug wil, waarom wel/niet, waar ik het terug kan vinden.

Dan begint het echte werk. Elke dag schrijf ik een kort bericht op van onze reis en wat we hebben gedaan. Als we op een camping aankomen, maak ik altijd wat ruimte om wat over de camping op te schrijven. Ik gebruik een kleur voor elke camping. Zo kan ik een onderscheid maken op kleur wat bij wat hoort. Ik plak bonnetjes en folders in, plak stickers, plak stempels en vondsten in (stukje hout, een veertje, etc). Altijd een kort overzicht van uitgaven, wel zo handig. Ik maak her en der een tekening als we een rustige dag hebben en er de tijd voor is. Ik maak plaats voor ansichtskaarten (of heb een foto-album bij me om ze in te doen). Het is altijd een leuk verslag om terug te lezen.

Aan het einde van de reis (thuiskomst) maak ik een totaal overzicht aan uitgaven. Ik noteer wat ik heb gepind aan hoeveelheden en check de bonnetjes. Wat ik uitgaf aan bezine, boodschappen, uit eten, stickers (zie Tsjechië Tusisticky Deník), VVV, overnachtingen, zakgeld kinderen, uitjes, ijsjes (ja die zijn apart), parkeergeld, souvenirs, bus, trein, douchen (is niet altijd in de prijs van de camping), wasmachine (handig wanneer nodig), drankjes (terras of op de camping) en fooi/gift. Geeft meteen inzicht in een volgende vakantie waar rekening mee te houden. Ik vergelijk dan ook budget en daadwerkelijke kosten en noteer waar ik het budget kan rekken.

Mijn allerlaatste bladzijden zijn tips die ik verzamel van andere vakantiegangers die we spreken. Soms zijn deze gebonden aan de omgeving, soms ook van waar ze zijn geweest. Daarom plaats ik ze op een aparte bladzijde. Eventueel met een kleur match ik ze aan een verblijfplaats. Als we terugkeren naar deze locatie weten we wat we zouden kunnen doen. En reken maar dat we regelmatig terugkeren naar een plek waar we genoten van ons verblijf en nog meer van willen zien.

Overzicht vakantie voorbereiden

We hebben het nu allemaal mooi uitgewerkt hoe je je vakantie kunt voorbereiden. Je hebt een goede houvast, maar ik kan mij voorstellen dat al die tekst ook wat warrig is, een beetje veel misschien. Vooral als je voor de eerste keer een trip plant met kinderen kan een vakantie voorbereiden een hele uitdaging zijn. Dus ik heb niet alleen hier een kort overzicht gegeven, ik heb ook een download gemaakt. Een soort checklist. Ik houd nu eenmaal van lijstjes en boekjes, dus een checklist mag gewoon niet ontbreken. Je vindt onder download-link voor de checlist, het korte overzicht.

Een fijne vakantie toegewenst! Laat je me nog weten wat je aan mijn tips hebt gehad? Laat dan een reactie achter

vakantie voorbereiden locatie

Locatie

Bepaal wat jij belangrijk vindt voor je vakantie. Ben je een zon, zee en strand liefhebber of ga je graag de natuur in voor een wandelingen of ben je een echte cultuursnuiver of liever een foodlover? Of een combinatie van dezen? Welke elementen heb je nodig om jouw vakantie voor het gezin tot een succes te maken?

vakantie voorbereiden verblijf

Verblijf

Bepaal je budget voor je verblijf op een camping. Waar moet een camping aan voldoen en wat wil je ervoor betalen? Ga je reserveren of op de bonnevoi? Bekijk je gekozen bestemming voor verblijfsmogelijkheden. Gebruik Google maps en zoek in de taal van het land. Neem contact op voor prijzen en beslis.

vakantie voorbereiden bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden

Je omgeving is belangrijk. Dit zijn de dingen buiten je camping om. Wat zou je graag willen beleven? Check online wat de mogelijkheden zijn en maak wat notities over wat je er kunt doen en beleven. Geef ruimte aan de tips van het VVV en ontdek echt je omgeving. Neem een grote envelop mee om je folders in te bewaren.

kampeerspullen

Kampeerspullen

Wil je de auto inpakken of komt er nog een karretje achter je auto? Hoe groot is je tent? Hoe compact en licht/zwaar zijn je spullen? Kan je investeren in compacte(re) spullen en betere kwaliteit? Wat heb je echt nodig en wat kan je thuislaten? Maak heldere beslissingen in je kampeerspullen voor een mooie vakantie.

journaling traveling

Journaling

Maak verslag van je reis. Neem een boekje mee en knutselspullen. Noteer je voorbereiding in lijstjes, noteer je avonturen per dag en sluit je reis af met een overzicht van je vakantie. Zorg eventueel ervoor dat ook de kinderen een dagboek hebben en hun avonturen kunnen noteren.

Dit vind jij ook vast interessant …

Lijstjes en boekjes

Lijstjes en boekjes

Ben je het zat om eindeloze lijsten te maken die nooit lijken te worden afgvinkt? Ik begrijp die frustratie, vooral...

Komoot

Komoot

Een van de dingen die me raakte tijdens de lockdowns, was de beperking waar je mee moest dealen. Niet alles was...

Joggen met je kind

Joggen met je kind

Ik en mijn meiden grapten als we ze voorbij zagen komen in hun strakke pakkies, de joggers (spreek uit: j-oggers, dus...