Ben je het zat om eindeloze lijsten te maken die nooit lijken te worden afgvinkt? Ik begrijp die frustratie, vooral als je ziet dat die lijsten stof vergaren en je het gevoel hebt dat je doelen wegglippen. Ben je het zat dat je weer een superschattig leuk notitieboekje mee naar huis hebt genomen, terwijl je er nog zoveel hebt liggen? Geen zorgen, je bent niet alleen. Het is oké. Sterker nog, jij bent oké. Want hoe vervelend is het wel niet als je ziet dat alle input geen productie teweeg brengt. Dat je het idee hebt dat je tijd verspild, dat het hopeloos is. Op dit punt is het meer dan belangrijk da je gaat omarmen wie je bent. Dat je echt en oprecht durft te zeggen dat je oké bent. Ik praat hier niet over revolutionaire systemen die ervoor gaan zorgen dat elk item op jouw lijst wordt voltooid of een systeem dat jouw taken organiseert. Wellicht heb je al van alles geprobeert, ging het een tijdje goed, totdat het er weer in sluipt en andere ‘meer interessantere’ dingen je aandacht pakken en weer even vasthouden. Je raakt dan misschien zelfs ontmoedigd. Maak je dan absoluut geen zorgen meer, want je bent echt niet de enige die dit overkomt. Het is alleen juist zaak dat je gaat begrijpen waar dit vandaan komt. Waarom? Dan kun je er met zachtheid naar kijken, met zelfempathie. Je leert jezelf kennen en pas dan, op dit moment, dan kunnen er wonderen gebeuren. Dan neem je een keer niet dat notitieboekje mee naar huis. Dan pak je er een keer een lijstje weer bij, haal je er de stoflaag af en begin je er weer een keer aan of je verscheurt de lijst, omdat je weet dat je dit niet meer wilt voltooien. Ben je er klaar voor?

stapel notitieboekjes

Multipotentieel

Multi-wat? Mocht deze vraag bij je opkomen, is het belangrijk dat ik er even bij stil sta. Voor mij was de term echt een eye-opener. Het legde de vinger op de zere plek zo gezegd. Een multipotentieel is iemand met veel interesses en creatieve bezigheden. Het komt voort uit het woord multipotentialiteit – een psychologische en educatieve term die wordt gebruikt om mensen te beschrijven die aanleg vertonen in meerdere disciplines. (bron: Puttylike). Een term waarin je jezelf zou (kunnen) herkennen als je dus allemaal stoffige lijstjes om je heen aantreft en notitieboekjes niet kunt laten liggen. Als je werkt aan meerdere projecten, allerlei interesses hebt en creatieve bezigheden. En het allerbelangrijkste (waar andere zoveel op hameren) je hebt niet één ware roeping. Herkenbaar?

Het is niet allemaal vanzelfsprekend dat je je lijstjes afwerkt en dat jij je drang voor notitieboekjes onder controle hebt. Lijstjes en boekjes zijn gewoon onderdeel van jou. Jij hebt ze nodig om uiting te kunnen geven aan al je creatieve uitspattingen. Je hebt ze nodig om al je ideeën in te verzamelen, om ze te ordenen en overzichtelijk te maken (lijstjes). Het is jij en dat is meer dan oké.

Maar goed, daarmee ben je er nog niet. 

Ik bedoel, je koopt nog steeds die boekjes en die lijstjes liggen er nog steeds te verstoffen. Lekker  handig dat je weet dat je (wellicht) een multipotentieel bent. Leuk hoor. Je vindt dus veel leuk en hoe lost dat het nu op? 

Eh… dat lost het dus niet op.

Wilde je een op[ossing? Een quick fix? Erger jij je er zo aan? Waarom? Het is wie je bent. Zegt de maatschappij dat het niet oké is dat je weer met een te superleuk fantastisch notitieboekje thuiskomt?

Wees trots op wie je bent! Dat is de oplossing.

Je grootste kracht

Dit is een mooie stap in het omarmen van jouw multipotentialiteit en het ontgrendelen van jouw volledige potentieel. Je beschikt over de unieke gave om diverse interesses en creatieve passies te hebben. Het is tijd om deze kracht te benutten en in jouw voordeel te gebruiken bij het bereiken van jouw doelen!

Vergeet de druk om één echte roeping te vinden; omarm in plaats daarvan de schoonheid van je veelzijdige natuur. Zie de lijstjes en boekjes niet langer als iets beangstigends, maar laat ze je leiden op deze spannende reis waarin jouw nieuwsgierigheid en liefde voor leren je begeleiden. Neem even de tijd om na te denken over die momenten waarop je je echt levend, in je element en in vuur en vlam voelde. Wat was je aan het doen? Wat trok je aan in die activiteiten/ervaringen? Door deze momenten te verkennen en de rode draad te identificeren die ze met elkaar verbindt, kun je je ware doel ontdekken. Laat je multipotentialiteit je grootste kracht worden.

notitieboekjes stapel

Lijstjes en boekjes

Je hebt lijstjes en boekjes nodig en zult ze altijd nodig hebben. Verzet je er niet langer tegen, maar ga ook niet volledig los. Leer ze te gebruiken en leer er anders naar te kijken dan hoe je dat hiervoor hebt gedaan. Misschien vind je het vreselijk dat je lijstjes blijven liggen of dat je ze niet afkrijgt? Of voel je je schuldig als je je stapel notitieboekjes weer ziet groeien? Of doe je juist andere dingen, waardoor je niet aan je lijstje(s) toekomt? Of wil je andere interesses voeden?

Wat je reden ook is, het is herkenbaar voor velen.

Wat kun je er aan doen?

Lijstjes

Blijf je lijstjes maken. Leg ze niet langer ergens neer, maar pak een notitieboekje. Zorg dat het boekje op een manier herkenbaar is als je lijstjes boek. Wees trots op je lijstjesboek. Plak je lijstje erin. Als je op de computer werkt, print het dan uit en plak het alsnog in je boekje. Werk je met speciale lijstjes noteblokken, plak ze er ook in. Wees er trots op. Of je ze nou doorstreept, afvinkt of niets van dat alles. Plakken plakken plakken. Geef ze een ereplek.

Je hebt meteen een notitieboekje een doel gegeven en je lijstjes een prachtige plek. Je kunt ten alle tijden je boek openslaan en je lijstjes bekijken. Ga je ermee aan de slag? Zet je er een kruis door? Haal je hem uit je boek? Wat je ook doet, het is ook oké. Wees niet meer bevreesd voor rondslingerde onder het stof zittende lijstjes. Wees er trots op dat je ze hebt.

En als je ze niet afwerkt?

Dan is dat gewoon helemaal prima! Wees niet te streng voor jezelf als multipotentieel.

Zelf heb ik ook ontzettend veel lijstjes wel of niet afgewerkt. Ik vind het fantastisch om ze te maken en daarmee een boekje te vullen. Ik blijf ze maken. Ik blijf ze plakken. Soms liggen er lijstjes wel 2 jaar of langer stof te happen en dan opeens, magie. Ik heb er weer zin in om er iets mee te doen, om dat project weer op te pakken, weer vorm te geven. Wat handig, ik heb een lijstje liggen en kan gewoon doorgaan waar ik gestopt/afgehaakt was. 

lijstjes en boekjes

Boekjes

Laten we het hebben over de stapel ‘veel te leuke’ notitieboekjes. Ik heb zelfs een keer het lef gehad om een deel weg te geven, omdat ik vond dat ik er teveel van had. Dom natuurlijk, want ik kocht gewoon weer nieuwe. Ik kan ze niet laten liggen als ze voor een leuke prijsje te leuk zijn. Jij wel?

Nou dat dus.

Dus wat doe ik nu met deze stapel? Ik geef ze een doel. Niet zomaar random schrijven erin. Nee, ze hebben een doel. Zo heb ik boekjes voor persoonlijke ontwikkeling, onderwijs/cursussen, goede ideeën, business, lijstjes, etc. Bedenk een mooi onderwerp als ‘creativiteit’ en maak daar een mooi notebook mee vol. 

Wat ga je dan doen?

Wil je schrijven? Gebruik dan lijntjes. Wil je meer tekenen of diagrammen maken? Gebruik dan stippen/dots en/of gewoon blanco papier. Tegenwoordig is er zoveel meer mogelijk dan alleen lijntjes papier. Je hebt ook boekjes met tabbladen. Misschien handig als je je creativiteit wil ordenen in tekenen, schilderen en klei bijvoorbeeld. Beperk jezelf niet, maar durf je boekjes te gaan gebruiken voor het doel dat je ze geeft. 

Betekent dit dat je boekjes vol komen? 

Nee, zeker niet. Zoals gezegd, je bent een multipotentieel. Je zult weer nieuwe en andere interesses vinden. Echter, deze boekjes verdwijnen niet en zullen weer aan het oppervlakte komen. Hoe fantastisch is het om er dan weer even doorheen te bladeren en weer in verder te gaan? Om die reden alleen al, is het belangrijk om dit te doen. Voel je niet langer schuldig als je het (even) niet volhoudt. Het komt weer bij je terug op het juiste moment. 

Ik heb een flinke stapel notitieboekjes. ik heb een groot deel daarvan een doel gegeven. Daarvan heb ik soms nog niets ingevuld, of slechts 1 bladzijde of ben ik enthousiast geen schrijven. Ze liggen er, klaar om gebruikt te worden. Ze liggen er, klaar om doorheen te gaan. Ze liggen er voor mij. Persoonlijke ontwikkeling is bijvoorbeeld een blanco notitieboekje/schrift. Hierin maak ik mindmaps of tekeningen van dingen die ik heb gedaan of zou willen bereiken. Ik teken, zodat ik creatief kan zijn. Ik hou van het beeld dat ik daarmee creeër. Het boekje is nog ontzettend leeg. Ik ga er binnenkort weer in verder. Het is oké.

Hoe is het nu?

Is er wat veranderd voor je? Ben je milder naar jezelf gaan kijken? Als dat zo is, dan ben je er klaar voor om ook ‘nee’ tegen een superleuk schattig en fantastisch boekje te zeggen. Waarom? Je stelt jezelf de vraag welk doel het boekje kan hebben voor je diverse interesses. Draagt het bij aan je creatieve uitspattingen? En dan zijn er inderdaad momenten dat je hem terug zult leggen. Althans, dat doe ik tegenwoordig wel. Ik neem nog steeds wel hele mooie boekjes mee, stiekem.

En de lijstjes? Die hebben nu een mooie plek. Kijk er af en toe naar. Doe er (n)iets mee. Wees niet te hard voor jezelf. Je bent niet de enige die veel wil, maar slechts 24 uur in een dag heeft. Het is oké.

lijstjes aantekeningen

Dit vind jij ook vast interessant …

Vakantie voorbereiden

Vakantie voorbereiden

Wil je aan een onvergetelijk vakantieavontuur beginnen? Plan je een kampeertrip met het gezin en vraag je je af wat je...

Komoot

Komoot

Een van de dingen die me raakte tijdens de lockdowns, was de beperking waar je mee moest dealen. Niet alles was...

Joggen met je kind

Joggen met je kind

Ik en mijn meiden grapten als we ze voorbij zagen komen in hun strakke pakkies, de joggers (spreek uit: j-oggers, dus...