receptloos

Receptloos

– Marlies Kooiman –

Categorie: Non-Fictie

Onderwerpen: Basiskookboeken, Algemene kookboeken, Kookboeken

Cijfer: 9/10

Over de schrijver

Marlies is een thuiskok, iemand zonder koksopleiding. Zij heeft een boek uitgebracht waarbij zij de levensvaardigheid van thuiskoken doorgeeft op een begrijpelijke manier. In de Nederlandse cultuur wordt er niet echt de kunst van koken doorgegeven. Wij koken een aardappel, wat groenten en vlees en we hebben een maaltijd. Maar eigenlijk is dat niet koken, niet echt. Ze heeft het boek in eigen beheer uitgegeven, omdat ze graag op ontdekking gaat op ongebaande wegen. Receptloos is al geregeld in de media gekomen, zoals in Foodies Magazine, Jamie Magazine en Algemeen Dagblad. Ook de Nederlandse bibliotheken zijn zeer te spreken over dit boek. Er zijn al ruim 10.000 exemplaren naar het postkantoor gebracht. En met recht! Met dit boek kan iedereen uit de losse pols leren koken!

Waar gaat het boek over?

In 10 woorden: Een slimme en logische methode om thuiskoken écht te leren!

Korte samenvatting: In “Receptloos” staat de thuiskok centraal. In veel culturen krijg je het koken mee van generatie op generatie en is het een kwestie van gevoel. Wat kruiden hier, wat kruiden daar, een beetje water, etc. Wij, in Nederland, kennen dit niet. Wij hebben een pan met water met aardappelen en groenten een een stuk vlees, het agv-tje. Waarom we doen wat we doen? Eh, wat doen we eigenlijk? En daar komt Recptloos om de hoek kijken. Door middel van dit boek leer je koken uit de losse pols. In dit boek staan basisprincipes van het koken, maar ook 2 duidelijke methodes om mee aan de slag te gaan. Met deze methodes kan iedereen een thuiskok worden en vertrouwd raken met het receptloos koken. 

Het boek bestaat 2 delen: Voorwerk en Het echte werk. Het deel Voorwerk beslaat kennis en gaat in op de Smaaktheorie, de 7 Wereldkeukens en de Slimme voorraad. In Smaaktheorie leer je hoe smaken werken, hoe je ze het beste kan combineren en de balans erin houdt. De 7 Wereldkeukens nemen je mee in andere smaken en gebruiken, vereenvoudigd om het duidelijk te houden. De Slimme voorraad is een must have, zodat je altijd weet wat je in huis hebt en waarvoor je het kan gebruiken. Het echte werk behandeld de 2 methodes, namelijk methode 1 Zevenstappenplan en methode 2 Combigerechten (bingokaart). Met het Zevenstappenplan leer je in zeven stappen hoe je een eenpansgerecht lekker kan maken. In de Combigerechten werk je met een bingokaart om zo overzichtelijk te zien of je gerecht in balans is qua smaak, aroma’s en structuur. 

De twee delen kunnen echt niet zonder elkaar. Lees dus echt het voorwerk voordat je aan het echte werk begint. Dat is zo ontzettend leerzaam. Met deze kennis kun je pas een ander soort kookmentaliteit ontwikkelen, waardoor je het echte werk ook begrijpt. Het neemt je mee in de wondere wereld van smaak en oplossingen. Wat als het te zoet smaakt? Of te zout? Wat kun je doen om het weer lekker te maken, ofwel in balans te brengen?

Dit boek leert het je allemaal op een slimme wijze. Je krijgt vertrouwen in je koken en je zult het boek echt als naslagwerk gebruiken. Het is dus meer dan een kookboek. Je krijgt echt les in lekker koken en hoe dus smaak werkt. Het haalt de mystiek uit koken en presenteert het je op logische wijze. Je leert koken met wat je in huis hebt, wat er in de koelkast zit en je loopt zelfs vol vertrouwen een supermarkt in. Je krijgt grip op lekker eten en wat je daarvoor nodig hebt. Kook je Mexicaans? Bonen, maïs, tomaten, wraps, etc. Je pakt het zo mee. Je hebt geen recpt meer nodig. De ruis is eruit en alles wordt helder met dit boek. 

Als je er aan toe bent, kun je een gerecht maken die in het boek staat. Zo’n gerechten heeft een ingrediëntenlijst zonder hoeveelheden. Die bepaal je zelf, zo uit de losse pols. Het geeft je enkel houvast voor wat je nodig hebt om daadwerkelijk het geleerde in de praktijk te brengen. Ben jij er klaar voor?

Boodschap van Marlies

Bij het schrijven van dit boek wil Marlies graat de tante of het nichtje zijn die jou de keukengeheimen doorgeeft! Haar missie is het delen van haar kookkennis met andere thuiskoks, en dat alles op een herkenbare, oprechte manier, want ’thuiskoken is een levensvaardigheid die je leert van een andere thuiskok’, Marlies dus. Ze maakt verse, kleurrijke en smaakvolle gerechten, geïnspireerd op eetculturen van over de hele wereld (de 7 wereldkeukens). De bedoeling is dat je geen recepten volgt, maar zelf gaat nadenken en leert koken uit de losse pols. 

Door haar heldere uitleg en met haar slimme methodes, gebaseerd op structuur en kennis, leert iedereen thuis koken en zet iedereen smaakvolle gerechten op tafel. Koken lijkt soms heel eng, maar bijna iedereen over de hele wereld moet elke dag voor zichzelf koken. Marlies heeft alles duidelijk opgeschreven en in beeld gebracht, en daarmee alle ruis eruit gehaald. Dat helpt om het niet meer zo spannend te vinden. Dit is echt een boek dat je nog jarenlang pakt. Het enige dat nog aan het boek mist, zijn de gebruikerssporen van een trouwe lezer.

Wat ik leuk vond aan het boek

Ik had eigenlijk geen idee van wat ik kon verwachten van het boek. Ik had geen vooronderzoek gedaan, het boek leek me gewoon interessant binnen het thema dat we behandelden, namelijk ‘thema koken‘. Ik had ook het boek ‘Koken zonder recept’, maar dat kon echt niet tippen aan dit boek. Ik werd een wereld ingezogen waarbij ik écht het vertrouwen kreeg dat ik iets kon waarvan ik jaloers was op anderen. Het was mindblowing.

Vanaf de eerste bladzijde was het een eyeopener over alles waar ik ooit bij stil had gestaan en werd eenvoudig uitgelegd. Inspirerend hoe Marlies mij liet beseffen dat ook ik zonder recept kan koken. Ze nam mij de hand en liet me alles zien in het juiste tempo. Het voedde mijn verlangen om zelfverzekerd een supermarkt binnen te gaan (binnen- en buitenland) en met ingrediënten de deur uit te lopen die het gerecht op de juiste manier konden ondersteunen. De puzzelstukjes vielen langzaam ineen.

Ik heb het boek onderzoekend gelezen en de kennis opgezogen. Ik was gedreven om de kennis in de praktijk om te zetten. Om mezelf te veranderen in die ene thuiskok die wist wat zij nodig had voor dat lekkere gerecht. Niet meer tijd kwijt zijn aan recepten doorspitten en ingrediënten opsommen, maar gewoon de supermarkt in en kopen wat je nodig hebt. Zelfs een uitkomst als je op vakantie bent!

Voor mij is dit nu één van mijn meest belangrijkste boeken geworden. Ik ben zo blij dat ik het vertrouwen heb ontwikkeld om te kunnen koken. Nu nog de kennis echt omzetten in de praktijk. Dus ik val nog geregeld terug op dit naslagwerk. Er staat zoveel kennis in voor smaakbeleving en oplossingen om balans te herstellen. Dat kan ik op den duur uit mijn hoofd, maar voor nu nog lekker bladeren in het boek en zorgen voor gebruikerssporen!

Thuis koken is een levensvaardigheid die je leert van een andere thuiskok. Laat mij jou de keukengeheimen doorgeven.

Het meest heeft het boek mij geholpen om inzicht te krijgen in hoe ik smaak in het eten krijg, waarom je iets doet en hoe je smaak kunt balanseren. En eigenlijk dat niet alleen, ook weet ik dat presentatie en emoties iets doen met je smaakbeleving. Heb het dus gezellig aan tafel en presenteer je eten op een smakelijke manier.

Voor mij was het dus één en al ontdekking en verbazing. Het klinkt zo simpel, maar waarom wist ik dit nog niet. Ik geef de Nederlandse cultuur de schuld. Wereldwij wordt de kunst van koken doorgegeven van ouder op kind, maar het enige wat ik doorgegeven heb ik gekregen is het maken van een pastasaus met gehakt, ui en courgette en het koken van aardappelen en groenten. Eigenlijk niets bijzonders dus.

Nu heb ik geleerd hoe het moet, hoe het kan en hoe ik het wil doen. Sterker nog, ik heb geleerd wat ik mijn kinderen wil doorgeven. Zij leren dus ook te koken en ik geef dit van ouder op kind door. Wijze inzichten!

Wat ik niet leuk vond aan het boek

Wat werkte niet voor mij?

Het is een groot en dik boek. Wat onhandig voor in de keuken dus. Marlies noemt het niet een kookboek, maar een kookleerboek. Echt een studieboek dus eigenlijk en dat is waar gesproken. Ik leer koken uit dit boek, maar zal het niet snel op mijn aanrecht hebben liggen of staan. Neemt veel te veel plek in beslag en is onhandig. Ook even ’s avonds in bed lezen zat er niet in. Aan de tafel of op de bank, dat ging prima. Maar ja, soms wil je graag wat anders en daar leent het boek zich niet voor.

Wat was het minst favoriete deel?

De slimme voorraadkast. Dat is echt zo’n dingetje waar je even voor moet zitten. Wat zou je willen veranderen? Wil je wel iets veranderen? Wat heb je al in huis? Wat heb je nog nodig? Welk voorraadsysteem wil je gebruiken? Waar haal ik de producten? De wil was er zeker, echter ik miste het bij de hand nemen. Ik denk ook niet dat het passend is voor dit boek om bij de hand te worden genomen, maar toch. Het vereist enig uitzoekwerk en het doorspitten van je huidige voorraad en systeem. Daar heb ik nog niet de energie in gestoken, maar staat op de lijst om te doen.

Wat zou je veranderen?

Ik zou wat meer handvatten willen hebben voor de vegetariër/veganist. Er is wel een kort hoofdstuk over geschreve en fijn dat je vis en vlees kunt vervangen en/of weglaten, maar het was ook fijn geweest als het gelinkt was aan een ingrediëntenlijst. Oké ik weet het, receptloos koken, dus veel zelf doen. En op zich is dit geen ramp, maar het verhoogt het gemak, mijn gemak. Elke keer heen en weer bladeren is gewoon niet zo aantrekkelijk. Wel handig met die lintjes om de bladzijde te markeren, maar alsnog. Het is een persoonlijk iets, dus stoor je er vooral niet zelf aan.

reading receptloos

Conclusie

Dit boek is echt fantastisch! Ik had nooit gedacht dat er een boek als deze bestond en bij toeval erop gestuit. Naast het boek heb ik de ‘recepten invulkaarten’ en de slimme voorraadkast stickers besteld. Meteen een complete set om goed aan de slag te kunnen gaan en de kennis in de praktijk te brengen. Het is echt allemaal nieuw voor mij wat ik hier heb geleerd en ontzettend belangrijk om deze kennis tot je te nemen, en nog belangrijker, om het door te geven. Dat is wat Marlies hier heeft gedaan. Niet op gewichtige wijze, maar van thuiskok tot thuiskok. Begrijpelijk voor jij en ik. Ik heb er vertrouwen in dat ik leer receptloos koken en grip krijg op wat ik tafel zet. Dat ik inzichten verwerf, wat missers maak, maar bovenal geniet. Geniet van alles wat ik proef en geniet van het eten met elkaar. Dat we samen dit avontuur aan zijn gegaan (met uitsluiting van mijn man uit India, die heeft het wel van zijn moeder geleerd om te koken op gevoel).  Eetsmakelijk!

Dit boek, van Marlies Kooiman, heeft erg veel in gang gezet, verklaard en verhelderd. Dat maakt dit boek ontzettend waardevol voor mij en ik raad het boek aan, aan die mensen die het koken ook gemakkelijk en smaakvol willen maken. Ik gun het een ieder om vol vertrouwen te koken in je eigen keuken met ingrediënten die jij hebt uitgezocht en gebruikt. Smaakvol koken.

Het boek is dus niet voor iedereen, maar voor wie dan wel?

Voor wie

Stel jezelf de vraag:

“Heeft niemand jou koken als levensvaardigheid geleerd? Wil je weg met de afhankelijkhied van recepten en op naar vrijheid, flexibiliteit en plezier in de keuken?”.

Dan is dit het boek voor jou!

De gedachte om heerlijk te koken en iedereen te zien watertanden om de heerlijke geuren die uit de keuken komen, moet wat mee gedaan worden! Er moet iemand zijn die het je verteld. Iemand die het je uitlegt. Een uitleg in begrijpelijke taal en kinderlijk eenvoudig, zodat ook jij het door kan geven aan jouw kinderen. Fantastisch om de levensvaardigheid koken door te kunnen geven aan de nieuwe generatie.

Als jij je herkent in dit beeld, als iemand die graag receptloos wil koken in vol vertrouwen, dan heb je geen andere keuze dan dit boek te gaan lezen om jezelf om te toveren in een smaakvolle thuiskok. Tijd om jezelf (en anderen) te gaan verbazen!

Grootste waarde

De grootste waarde van dit boek zit in het feit dat je geïnspireerd raakt en talloze aha-momenten zult hebben.

Voor thuiskoks zijn recepten een goede houvast, boodschappenlijstjes, etc. Zou je zonder deze dingen daadwerkelijk iets kunnen koken? Zou je de koelkast kunnen opendoen en weten wat je nodig hebt, uit je hoofd? Ja, na het lezen van dit boek echt wel. Zeker weten. Je hebt er het volste vertrouwen in dat ook jij receptloos kan koken. Je hebt er enkel een receptloze mentaliteit voor nodig:

  1. Willen weten: waarom?
  2. Altijd met een plan beginnen
  3. Ingrediënten verwisselen
  4. ‘Ongeveer’ precies genoeg vinden
  5. Proeven!
  6. Opzoeken wat gij niet weet

Met deze zes geboden voor receptloos koken, moet je gaan nadenken om een nieuw en smakelijk gerecht op tafel te serveren. En dat nadenken is harstikke nodig om iets eigen te maken. Zo leer je, maak je fouten en verbeter je. Het is waanzinnig!

Zou ik het opnieuw lezen?

Alles opnieuw? Dat weet ik niet zeker. Het boek wordt een naslagwerk. Als ik ergens op vastloop, kan ik het raadplegen. Als een gerecht niet in balans is, kan ik opzoeken hoe dit op te lossen. Als ik vis/vlees wil vervangen, kan ik even spieken wat Marlies adviseert. Als ik een bepaalde wereldkeuken wil koken, kan ik mij even inlezen wat bij deze keuken past. Dat maakt het een ontzettend waardevol boek. Dus niet perse opnieuw lezen, maar ook niet niet meer lezen.

Dit vind jij ook vast interessant …

Letters en meer: letter B

Letters en meer: letter B

De Letter B is het vervolg van ons alfabet. Dit is tevens de tweede letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...

Letters en meer: letter A

Letters en meer: letter A

De Letter A is het begin van ons alfabet. Dit is tevens de eerste letter die we hebben behandeld binnen onze boekjes...

Picatypen typecursus – review

Picatypen typecursus – review

Blind typen is cruciaal in deze digitale wereld. Het is de snelheid die je ermee ontwikkelt en een stuk efficiënter...